Κατά τις τελευταίες δέκα ημέρες, η Ουκρανία πραγματοποίησε στρατιωτικές επιθέσεις σε ρωσικές βάσεις στην Κριμαία, οι οποίες μαρτυρούν μεγαλύτερη ισχύ από αυτή που είχε δείξει ο ουκρανικός στρατός μέχρι σήμερα και ηγετικές μορφές κοντά στο Κρεμλίνο καλούν σε πιο ουσιαστικά πλήγματα τόσο κατά στρατιωτικών στόχων όσο και εναντίον αμάχων στην Ουκρανία.
Σύμφωνα όμως με άρθρο του Αμερικανού πολιτικού επιστήμονα και συγγραφέα, Ίαν Μπρέμερ, στην ιστοσελίδα GZero, ακόμα πιο σοβαρό είναι το γεγονός ότι το περασμένο Σαββατοκύριακο, έλαβε χώρα η δολοφονία της Ντάρια Ντούγκινα, κόρης του Αλεξάντερ Ντούγκιν, ο οποίος και ήταν ο πραγματικός στόχος της επίθεσης. Πρόκειται για Ρώσο υπερεθνικιστή, στις απόψεις του οποίου, έχει κάνει συχνά αναφορά ο Πούτιν καθώς και άλλα μέλη του ρωσικού καθεστώτος.
Όπως σημειώνει ο Μπρέμερ, ο Ντούγκιν είναι στην κυριολεξία το σύμβολο της πιο βιτριολικής και βίαιης μορφής του ρωσικού εθνικισμού. Και τώρα, μετά τη δολοφονία της Ντάρια, ο Ντούγκιν καλεί σε αντίποινα κατά της Ουκρανίας, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να σβηστεί από τον χάρτη.
Τι σχεδιάζει η Μόσχα;
Πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι το Κρεμλίνο και τα κρατικά ΜΜΕ της Ρωσίας μιλούν για τη δολοφονία σαν να έχει ήδη αποδειχθεί ότι για αυτήν ευθύνονται οι Ουκρανοί, αν και είναι αρκετά σαφές ότι δεν έχουν ακόμη απτές αποδείξεις για αυτό, αναφέρει ο Μπρέμερ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι η ουκρανική κυβέρνηση θα έδινε μια τέτοια εντολή καθώς επωφελείται τόσο πολύ από το γεγονός ότι δέχθηκε μια άδικη επίθεση από τους Ρώσους καθώς και από το επιχείρημα ότι η ίδια δεν είναι κράτος τρομοκρατίας και δεν εμπλέκεται σε τέτοιου είδους παιχνίδια πολέμου. Συνεπώς, μια εντολή για τη δολοφονία της Ντούγκινα θα έβγαινε εκτός του εν λόγω αφηγήματος.
Βέβαια, συνεχίζει ο Μπρέμερ, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ευθύνονται οι Ουκρανοί ιδιαίτερα εν καιρώ πολέμου, καθώς υπάρχουν πάντα οι εξτρεμιστές καθώς και άλλες ομάδες που δεν έχουν απαραίτητα άμεση σχέση με την ουκρανική κυβέρνηση.
Εδώ όμως έχουμε να κάνουμε με μια επίθεση, μια στοχευμένη επίθεση και δολοφονία λίγο έξω από τη Μόσχα, κάτι που η ρωσική κυβέρνηση αντιμετωπίζει ως ένα εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα, λέει ο Μπρέμερ. Παράλληλα, έχουν υπάρξει πληροφορίες στα ΜΜΕ για Ρώσους στρατιώτες, που η ρωσική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι υπέστησαν σοβαρά χημικά εγκαύματα και παραμορφώσεις αφού πολέμησαν στην Ουκρανία. Και πάλι, δεν υπάρχουν αποδείξεις για όλα αυτά.
Όλα αυτά όμως μπορεί να σημαίνουν ότι οι Ρώσοι χρησιμοποιούν αυτόν τον τρόπο προκειμένου να παρουσιάσουν στον λαό τους ως δικαιολογημένη μια περαιτέρω κλιμάκωση στην Ουκρανία.
Κρίσιμη η τρέχουσα εβδομάδα
Είναι γνωστό ότι ο Πούτιν θεωρεί σημαντικές ορισμένες ημερομηνίες που έχουν συμβολικό χαρακτήρα και η 24η Αυγούστου δεν είναι μόνο η επέτειος της συμπλήρωσης 6 μηνών από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία (στις 24 Φεβρουαρίου) αλλά είναι και η Ημέρα Ανεξαρτησίας της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με τον Μπρέμερ, όλα αυτά είναι ενδείξεις ότι η τρέχουσα εβδομάδα θα είναι πιθανόν ιδιαίτερα δύσκολη. Ο ίδιος τονίζει μάλιστα ότι ανησυχία θα πρέπει να προκαλεί και το ενδεχόμενο να επιβεβαιωθεί το χειρότερο δυνατό σενάριο, δηλαδή η χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων.
Ο Μπρέμερ αναφέρει ότι δυσκολεύεται να φανταστεί κάτι τέτοιο να συμβαίνει στο πεδίο της μάχης αυτή τη στιγμή, εκτός και αν οι Ρώσοι βρεθούν αντιμέτωποι με σοβαρές απώλειες των δυνάμεών τους εντός της Ουκρανίας, κάτι που δεν συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Ωστόσο, το γεγονός και μόνο ότι αυτό το ενδεχόμενο συζητιέται, δείχνει πόσο απρόβλεπτη και επικίνδυνη έχει γίνει η κατάσταση.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ρώσοι ισχυρίζονται πως η γυναίκα που φέρεται να είναι πίσω από την επίθεση κατά του Ντούγκιν και της κόρης του, έχει φύγει από τη Ρωσία και βρίσκεται στην Εσθονία, μια χώρα με την οποία η Μόσχα δεν έχει φιλικές σχέσεις και η οποία είναι από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της Ουκρανίας.
Επιπλέον, είναι μέλος του ΝΑΤΟ και το γεγονός ότι οι Ρώσοι θα έκαναν έκκληση για ανάληψη δράσης κατά της φερόμενης ως δολοφόνου σε μια χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, είναι επίσης κάτι που μαρτυρά την πιθανότητα μιας περαιτέρω κλιμάκωσης.
Σημειώνεται ότι, μέχρι στιγμής, στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, έχει δοθεί σημαντική στρατιωτική βοήθεια στους Ουκρανούς και έχουν επιβληθεί αυστηρές οικονομικές κυρώσεις στους Ρώσους, αλλά δεν έχει υπάρξει άμεση σύγκρουση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας.
Πηγή: gzeromedia.com