Η έλλειψη μπαταριών εμποδίζει τη μετάβαση των ΗΠΑ στις ΑΠΕ

Η έλλειψη μπαταριών εμποδίζει τη μετάβαση των ΗΠΑ στις ΑΠΕ

4BD7BE3B 7D6F 4453 9941 0489195E11F3

Οι Αμερικανοί παραγωγοί ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχουν καθυστερήσει ή ακυρώσει αρκετά μεγάλα έργα μπαταριών που αποσκοπούσαν στην αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο τους τελευταίους μήνες, καταργώντας τα σχέδια αντικατάστασης των ορυκτών καυσίμων με αιολική και ηλιακή ενέργεια.

Τουλάχιστον δώδεκα έργα αποθήκευσης που προορίζονταν να υποστηρίξουν τον αυξανόμενο εφοδιασμό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αναβλήθηκαν, ακυρώθηκαν ή έτυχαν επαναδιαπραγμάτευσης καθώς τα εργατικά και η συμφόρηση στις μεταφορές, οι αυξανόμενες τιμές των ορυκτών και ο ανταγωνισμός από τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων μειώνουν την προσφορά.

Η επιβράδυνση των εγκαταστάσεων μπαταριών σε κλίμακα κοινής ωφελείας απειλεί τον ρυθμό της απομάκρυνσης των ΗΠΑ από τα ορυκτά καύσιμα, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν επιδιώκει να απελευθερώσει το δίκτυο από τον άνθρακα έως το 2035. Οι καθυστερήσεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για την αξιοπιστία της ηλεκτρικής ενέργειας σε πολιτείες που εξαρτώνται ήδη σε μεγάλο βαθμό από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως Καλιφόρνια.

Η αποθήκευση ενέργειας θεωρείται ζωτικής σημασίας για την επέκταση της ηλιακής και αιολικής ενέργειας, επειδή επιτρέπει την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται όταν λάμπει ο ήλιος ή φυσά ο άνεμος να χρησιμοποιείται στο τέλος της ημέρας, όταν οι καταναλωτές τη χρειάζονται περισσότερο.

Οι καθυστερήσεις, ορισμένες από τις οποίες δεν έχουν αναφερθεί προηγουμένως, κυμαίνονται από αρκετούς μήνες έως ένα χρόνο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Reuters.

«Δεν έχω δει μια εκκολαπτόμενη βιομηχανία να αμφισβητείται σε τόσα πολλά μέτωπα», είπε ο Τζαμάλ Μπούρκι, πρόεδρος της IHI Terrasun Solutions, του βραχίονα αποθήκευσης ενέργειας των ΗΠΑ της ιαπωνικής εταιρείας κατασκευής βαρέως εξοπλισμού IHI Corp.

Τα ευρωπαϊκά έργα αποθήκευσης ενέργειας αντιμετωπίζουν επίσης καθυστερήσεις, αλλά αυτή η Ευρώπη υστερεί σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες στην ανάπτυξη της αποθήκευσης σε κλίμακα δικτύου, καθιστώντας το ζήτημα λιγότερο έντονο.

Ο Μπεν Γκεστ, διαχειριστής κεφαλαίων στο Gresham House Energy Storage Fund, το οποίο επενδύει σε έργα μπαταριών στη Βρετανία, είπε ότι έχει δει καθυστερήσεις δύο έως τριών μηνών σε έργα, κυρίως λόγω ελλείψεων εξαρτημάτων και προκλήσεων στη ναυτιλία.

Η αποθήκευση ενέργειας αποτελεί περίπου το 3% της λειτουργικής χωρητικότητας καθαρής ενέργειας των ΗΠΑ και αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς. Οι εγκαταστάσεις αυξήθηκαν κατά 170% το πρώτο τρίμηνο στα 758 μεγαβάτ, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Καθαρής Ενέργειας, περίπου αρκετή χωρητικότητα για να τροφοδοτήσει 144.000 σπίτια.

Όμως ο ρυθμός πέφτει κάτω από τις προβλέψεις. Η εταιρεία ενεργειακών ερευνών Wood Mackenzie είπε στο Reuters ότι ενδέχεται να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις τρέχουσες προοπτικές της για τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης στις ΗΠΑ κατά 5,9 GW φέτος λόγω των αυξανόμενων ενδείξεων διαταραχών της αγοράς, αφού οι εγκαταστάσεις έφτασαν το 2021 περίπου στα δύο τρίτα από ό,τι αρχικά περίμενε.

Οι τιμές για τις μπαταρίες ιόντων λιθίου, τα τρία τέταρτα των οποίων παράγονται στην Κίνα, έχουν εκτοξευθεί έως και 20% από πέρυσι, καθώς το κόστος λιθίου και νικελίου αυξάνεται, τα lockdown λόγω κορωνοϊού διακόπτουν την παραγωγή και οι μεταφορικοί περιορισμοί καθυστερούν τις αποστολές.

Η ισχυρή ζήτηση για μπαταρίες από τους παραγωγούς ηλεκτρικών οχημάτων ήταν επίσης ανασταλτικός παράγοντας, είπαν παράγοντες του κλάδου στο Reuters. Οι κατασκευαστές μπαταριών ευνοούν την αγορά των ηλεκτρικών οχημάτων επειδή οι παραγγελίες τους είναι πιο προβλέψιμες σε σύγκριση με τις ογκώδεις παραγγελίες που βασίζονται σε έργα από κατασκευαστές αποθήκευσης ενέργειας.

Πηγή: ΚΥΠΕ