Η μετάλλαξη «Λάμδα» δείχνει αντοχή στα εμβόλια, λένε οι Ιάπωνες Επιστήμονες

Ιάπωνες ερευνητές: Η μετάλλαξη «Λάμδα» δείχνει αντοχή στα εμβόλια

c11861b27f4ca469720bf83ec7d63e1d Coronavirus, ΙΑΠΩΝΕΣ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ, ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ Λ

Η παραλλαγή Λάμδα  του κορωνοϊού, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Περού και τώρα εξαπλώνεται στη Νότια Αμερική, είναι εξαιρετικά μολυσματική και πιο ανθεκτική στα εμβόλια από την αρχική έκδοση του ιού που προέκυψε από την Ουχάν της Κίνας, διαπίστωσαν Ιάπωνες ερευνητές.

Σύμφωνα με το Reuters,  σε εργαστηριακά πειράματα, διαπίστωσαν ότι τρεις μεταλλάξεις στην ακίδα πρωτεΐνης της «Λάμδα», γνωστές ως RSYLTPGD246-253N, 260 L452Q και F490S, την βοηθούν να αντισταθεί στην εξουδετέρωση από αντισώματα που προκαλούνται από εμβόλια.

Δύο επιπλέον μεταλλάξεις, η T76I και η L452Q, βοηθούν να γίνει η Λάμδα εξαιρετικά μολυσματική. Σε ένα έγγραφο που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στο bioRxiv πριν να γίνει peer reviewd, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι Λάμδα να  χαρακτηρίζεται ως “Παραλλαγή Ενδιαφέροντος” από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και όχι ως “Παραλλαγή ανησυχίας”, οι άνθρωποι μπορεί να μην συνειδητοποιήσουν ότι είναι σοβαρή συνεχιζόμενη απειλή. Αν και δεν είναι ακόμη σαφές εάν αυτή η παραλλαγή είναι πιο επικίνδυνη από την δέλτα που απειλεί τώρα πληθυσμούς σε πολλές χώρες, ο ανώτερος ερευνητής Kei Sato του Πανεπιστημίου του Τόκιο πιστεύει ότι «η Λάμδα μπορεί να είναι μια δυνητική απειλή για την ανθρώπινη κοινωνία».

Πηγή: Sigmalive