Η Όμικρον αλλάζει το παιχνίδι στην Ευρώπη – Τι εφαρμόζουν οι χώρες

Η κατάσταση διεθνώς

FIu2ay1WUAUGHct 4 Covid-19, Ευρώπη, νέα μέτρα, πανδημία, ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ ΟΜΙΚΡΟΝ

Η μετάλλαξη Όμικρον κτύπησε εκ νέου τον συναγερμό ανά το παγκόσμιο.

Χώρες με ανθεκτικά και σύγχρονα συστήματα υγείας, «βλέπουν» τον κίνδυνο της κατάρρευσης να έρχεται με αποτέλεσμα να στραφούν προς την αυστηροποιήση των μέτρων ή ακόμη και στην εφαρμογή ενός lockdown.

Άλλα κράτη δίνουν περισσότερη σημασία στο εμβολιαστικό τους πρόγραμμα, θεωρώντας ότι αποτελεί την ιδανική λύση που θα φέρει το τέλος της πανδημίας.

Περιορισμοί σε μπαρ και εστιατόρια στη Γερμανία

Η Γερμανία αποφάσισε να θέσει νέους περιορισμούς για τις εξόδους σε μπαρ και εστιατόρια. Για την είσοδό τους οι πελάτες καλούνται να αποδείξουν είτε ότι έχουν κάνει την αναμνηστική δόση, είτε να παρουσιάσουν αρνητικό rapid test 24 ωρών, πλέον του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή ανάρρωσης. «Είναι ένας αυστηρός κανόνας, αλλά είναι απαραίτητος» ανέφερε ο Σολτς. Ήδη, η χώρα έχει περιορίσει τις συναθροίσεις σε έως 10 άτομα και έχει κλείσει τα νυχτερινά κέντρα, ενώ οι πολίτες πρέπει να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης για να εισέλθουν σε μπαρ και εστιατόρια, όπως και σε όλα τα μη απαραίτητα καταστήματα, τα θέατρα και τους κινηματογράφους.

Παράλληλα, ο Σολτς και οι κυβερνήτες των κρατιδίων συμφώνησαν να μειώνουν την περίοδο καραντίνας ή αυτοαπομόνωσης που σήμερα είναι 14 ημέρες, μια απόφαση που έχουν ήδη υιοθετήσει άλλες χώρες. Οι πολίτες που έχουν κάνει την αναμνηστική δόση, δεν θα μπαίνουν πλέον σε καραντίνα, εάν έχουν επαφή με κρούσμα, είπε ο Σολτς. Οι υπόλοιποι καλούνται να μπουν σε περίοδο αυτοαπομόνωσης μετά από 7 ημέρες εάν δεν έχουν συμπτώματα από την οποία θα εξέρχονται με αρνητικό τεστ.

Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται συνεχώς στη Γερμανία. Το ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ ανακοίνωσε 304,4 νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες επτά ημέρες, ενώ το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 56.335 νέες μολύνσεις.

Η Ρουμανία μειώνει την περίοδο καραντίνας

Μείωση της περιόδου καραντίνας αποφασίζει και η Ρουμανία για τους ασθενείς, τις στενές επαφές τους και τους ταξιδιώτες που προέρχονται από χώρες υψηλού κινδύνου, ανάλογα με το επίπεδο εμβολιασμού τους.

Η Ρουμανία καταγράφει τη δεύτερη χειρότερη επίδοση στην ΕΕ σε επίπεδο εμβολιασμών, καθώς μόλις 40% του πληθυσμού έχουν κάνει το εμβόλιο. Η Όμικρον αναμένεται ότι θα είναι κυρίαρχη στα μέσα Ιανουαρίου, με αποκορύφωμα τα 25.000 κρούσματα και αύξηση των νοσηλειών κατά 20%. Ο αριθμός των κρουσμάτων τριπλασιάστηκε την τελευταία εβδομάδα. Διακρίσεις θα υπάρχουν και στον χρόνο απομόνωσης, καθώς οι ασθενείς με Covid που έχουν εμβολιαστεί θα μένουν σε απομόνωση 7 ημερών και οι ανεμβολίαστοι σε απομόνωση 10 ημερών.

Παράλληλα, η χρήση μάσκας γίνεται υποχρεωτική σε εξωτερικούς και εσωτερικούς δημόσιους χώρους, ενώ απαγορεύεται η χρήση υφασμάτινης μάσκας και θα επιτρέπεται μόνον η χειρουργική ή μάσκα αυξημένης προστασίας.

Η Γαλλία περιμένει κορύφωση σε 10 ημέρες

Παράλληλα, η Γαλλία αναμένεται ότι θα φτάσει στην κορύφωση του νέου επιδημικού κύματος σε περίπου δέκα ημέρες, σύμφωνα με τους αρμόδιους αξιωματούχους. Ο μέσος όρος αριθμός κρουσμάτων αυξήθηκε σε πάνω από 200.000 τις τελευταίες επτά ημέρες.

Ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν υποστηρίζει ότι αρκετοί πολίτες θα επιλέξουν να προχωρήσουν στην ενισχυτική δόση, για να μετριάσουν τις επιπτώσεις της νόσου, κάτι που θα του επιτρέψει να αποφύγει την επιβολή σημαντικών νέων περιορισμών.

Η Omicron πλήττει το βρετανικό NHS

Προβλήματα αντιμετωπίζει η Βρετανία στο εθνικό σύστημα υγείας, κάτι που επισημαίνει η Βρετανική Ιατρική Ένωση. Οι γιατροί αναφέρουν ότι ουδέποτε έχει διαπιστωθεί τέτοιο επίπεδο απουσίας προσωπικού, με τους γιατρούς, νοσηλευτές και εργαζόμενους να δέχονται τεράστια πίεση για να καλύψουν τα κενά.

Η κατάσταση είναι δύσκολη. Ο στρατός επιστρατεύτηκε στο Λονδίνο, ορισμένα νοσοκομεία καλούνται να ακυρώσουν τα τακτικά χειρουργεία, ενώ προβλήματα υπάρχουν και στην αντιμετώπιση άλλων περιστατικών.

Μέτρα και στη Σουηδία

Περιορισμούς εισάγει και η Σουηδία που βλέπει τα κρούσματα αλλά και τις νοσηλείες να αυξάνονται. Μπαρ και εστιατόρια μπορούν να σερβίρουν μόνο καθήμενους πελάτες, ενώ το κοινό πρέπει επίσης να κάθεται σε μεγαλύτερες εκδηλώσεις. Η κυβέρνηση αφήνει να διαφανεί ότι θα υπάρξουν περαιτέρω μέτρα, όπως την υποχρεωτική χρήση πιστοποιητικών εμβολιασμού ευρύτερα.

Ωστόσο, το νέο κύμα των κρουσμάτων Covid έχει συνδυαστεί με την πίεση από τις εισαγωγές ασθενών με εποχική γρίπη και με έναν μεγάλο αριθμό υγειονομικού προσωπικού που έχει ασθενήσει ή είναι σε απομόνωση, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πίεση στις υπηρεσίες υγείας που δοκιμάζονται από τις επαναλαμβανόμενες εξάρσεις του ιού.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός στην Ιταλία για τους άνω των 50

Τον εμβολιασμό δύο εκατομμυρίων πολιτών σε ένα μήνα επιδιώκει η Ιταλία. Τα εμβολιαστικά κέντρα θα παραμένουν ανοιχτά όλο το 24ωρο για να επιτευχθεί ο στόχος.

Στην ιταλική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύθηκαν όλα τα νέα περιοριστικά μέτρα που υιοθετήθηκαν από την κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι. Σύμφωνα με τις νέες πληροφορίες, στους συνταξιούχους και άνεργους άνω των 50 ετών θα δοθεί περιθώριο μέχρι την 1η Φεβρουαρίου για να μπορέσουν να κάνουν τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου.

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι άνω των 50 ετών θα έχουν περιθώριο μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου για να μπορέσουν να αποκτήσουν το «σούπερ πράσινο πάσο εμβολιασμένου». Στην περίπτωση αυτή, σε όποιον προσπαθεί να μεταβεί στην χώρο εργασίας του χωρίς να έχει εμβολιαστεί, το πρόστιμο θα φτάνει τα 1.500 ευρώ.

Lockdown στην Ολλανδία

Μια εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα, επιβλήθηκε ένα νέο lockdown στον πληθυσμό μπροστά στο  νέο κύμα της Covid-19 και στη διάδοση της παραλλαγής Όμικρον.

Όλα τα καταστήματα που δεν πωλούν προϊόντα πρώτης ανάγκης, τα εστιατόρια, τα μπαρ, οι κινηματογράφοι, τα μουσεία και τα θέατρα έκλεισαν τις πόρτες τους μέχρι τις 14 Ιανουαρίου και τα σχολεία τουλάχιστον μέχρι τις 9 Ιανουαρίου.

Στους εξωτερικούς χώρους επιτρέπονται συγκεντρώσεις μόνο δύο ατόμων, εκτός από εξαιρέσεις όπως οι κηδείες. Όμως δεν αποφασίσθηκε κανένας περιορισμός στην κυκλοφορία.

Την ημέρα των Χριστουγέννων, την επομένη της και για την περίοδο του Νέου Έτους, οι πολίτες  μπόρεσαν να υποδεχτούν κατ’ εξαίρεσίν στο σπίτι τέσσερις προσκεκλημένους άνω των 13 ετών. Τις υπόλοιπες ημέρες, ο αριθμός αυτός μειώνεται στους δύο.

Αυστρία – «Βλέπουν» διπλασιασμό των κρουσμάτων και αυστηροποιούν τα μέτρα

Καραντίνα διάρκειας πέντε ημερών με αρνητικό μοριακό διαγνωστικό τεστ, υποχρεωτική χρήση μάσκας FFP-2 και σε εξωτερικούς χώρους και μέτρα για τη διασφάλιση της λειτουργίας νευραλγικών τομέων αποφάσισε η Επιτροπή διαχείρισης της πανδημίας, ενόψει της αύξησης των κρουσμάτων η οποία αναμένεται τις επόμενες ημέρες.

Η αυστριακή κυβέρνηση αποφάσισε την αυστηροποίηση των κανονισμών, καθώς οι ειδικοί αναμένουν διπλασιασμό του αριθμού των κρουσμάτων την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τις νέες αποφάσεις, στο εξής θα μπορεί κανείς να τερματίσει την καραντίνα μετά την πέμπτη ημέρα με αρνητικό διαγνωστικό τεστ, ενώ τα άτομα που ήρθαν σε επαφή με διαπιστωμένο κρούσμα δεν θα μπαίνουν σε καραντίνα εφόσον είτε έχουν εμβολιαστεί και με την ενισχυτική δόση είτε τόσο εκείνοι όσο και το κρούσμα φορούσαν μάσκα FFP-2.

Οι εργαζόμενοι σε κρίσιμους τομείς για τη λειτουργία του κράτους θα μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται με καθημερινά τεστ και χρήση μάσκας FFP-2.Η χρήση μάσκας αυτού του τύπου θα είναι στο εξής υποχρεωτική και στους εξωτερικούς χώρους, εάν δεν είναι εφικτή η τήρηση αποστάσεων τουλάχιστον δύο μέτρων – π.χ. σε ουρές, πεζόδρομους, συγκεντρώσεις. Οι κυβερνήσεις των κρατιδίων μπορούν να επιβάλουν και αυστηρότερη χρήση μάσκας.

Η κυβέρνηση καλεί ακόμη τις δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις να εφαρμόσουν την τηλεργασία, όπου αυτό είναι εφικτό.

Σε ό,τι αφορά το «πράσινο πάσο», από την 1η Φεβρουαρίου θα ισχύει για έξι μήνες με τον πρωτογενή εμβολιασμό και για εννέα μήνες με την ενισχυτική δόση.

Πληροφορίες από: SigmaLive/Πρώτο Θέμα/ΑΠΕ-ΜΠΕ