Η Βόρεια Κορέα κατηγόρησε τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τον Αντόνιο Γκουτέρες, ότι μοιάζει σαν να προσπαθεί να «στήσει καυγά» με την Πιονγκγιάνγκ, διότι ο Πορτογάλος εξήρε τις διεθνείς κυρώσεις σε βάρος της χώρας εξαιτίας των προγραμμάτων της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων, κρίνοντας πως ασκούν πίεση στη βορειοκορεατική ηγεσία.
Η μόνιμη αποστολή της Βόρειας Κορέας στα Ηνωμένα Έθνη έκρινε ότι ο Γκουτέρες έκανε «θρασείες» δηλώσεις κατά τη διάρκεια της ομιλίας του την περασμένη εβδομάδα στη Σύνοδο του Μονάχου για την Ασφάλεια.
«Δεν πρόκειται για τίποτε λιγότερο από μια παράλογη σοφιστεία, ανάρμοστη για τα καθήκοντά του ως Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών», που «μας κάνει να αναρωτιόμαστε αν είναι ένα είδος μπράβου που εκπροσωπεί τις ΗΠΑ», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αντιπροσωπεία της Βόρειας Κορέας στον ΟΗΕ.
Στην ομιλία του, ο Γκουτέρες είχε τονίσει πως «είναι σημαντικό να σημειώσω ότι η ενότητα του Συμβουλίου Ασφαλείας συνέβαλε (…) να ασκηθεί, μέσω των κυρώσεων, πολύ σημαντική πίεση στη Βόρεια Κορέα, και αυτή η πίεση κατά τη γνώμη μου είναι απολύτως απαραίτητο να συνεχιστεί».
Το Συμβούλιο Ασφαλείας επιβάλλει κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας από το 2006, σε μια προσπάθεια να στραγγίξει τη χρηματοδότηση για τα εξοπλιστικά προγράμματα της Πιονγκγιάνγκ:
έχει απαγορεύσει τις εξαγωγές άνθρακα, σιδήρου, μολύβδου, υφασμάτων και θαλασσινών, ενώ έχει επιβάλει όρια στις εισαγωγές αργού πετρελαίου και διυλισμένων υποπροϊόντων του.
Η αποστολή της Βόρειας Κορέας στον ΟΗΕ προέτρεψε εξάλλου τον Γκουτέρες να πιέσει το ΣΑ να χαιρετίσει «τη διαδικασία του διακορεατικού διαλόγου» και να «αποθαρρύνει άλλες χώρες από το να την εμποδίσουν».
Στην ομιλία του στο Μόναχο, ο Αντόνιο Γκουτέρες είχε επισημάνει πως «ακόμη κι αν οι σχέσεις ανάμεσα στη Νότια Κορέα και τη Βόρεια Κορέα βελτιωθούν, ας είμαστε σαφείς, δεν είναι αυτό το κεντρικό ζήτημα που αντιμετωπίζουμε. Το κεντρικό ζήτημα παραμένει αυτό της αποπυρηνικοποίησης».