Η πολιτική για μηδέν κρούσματα Covid απειλεί τον στόχο ανάπτυξης της Κίνας

Το αυξανόμενο κόστος για εφαρμογή της πολιτικής μηδενικά κρούσματα Covid απειλεί να εκτροχιάσει τον φιλόδοξο στόχο ανάπτυξης του Πεκίνου

30D0F635 6A58 4F2F AB01 17A7E5708DC8

Το αυξανόμενο κόστος για εφαρμογή της πολιτικής μηδενικά κρούσματα Covid απειλεί να εκτροχιάσει τον φιλόδοξο στόχο ανάπτυξης του Πεκίνου, εκτιμούν οι αναλυτές, τη στιγμή, που συνεχίζονται τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού, τα λιμάνια αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις και η Σαγκάη παραμένει βυθισμένη στο λοκντάουν.

Η ανάπτυξη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο επιβραδύνθηκε ήδη το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους με την αγορά ακινήτων να σημειώνει πτώση, οδηγώντας τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στην Κίνα να θέσουν για το 2022 τον χαμηλότερο ετήσιο στόχο ανάπτυξης του ΑΕΠ κατά τις τελευταίες δεκαετίες.

Ωστόσο, οι αναλυτές δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το ποσοστό ανάπτυξης του 5,5% θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί με τη διατήρηση του λοκντάουν να συγκρατεί την παραγωγή και να περιορίζει τις καταναλωτικές δαπάνες σε βασικές πόλεις της χώρας.

Εμπειρογνώμονες από 12 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του AFP αναμένουν αύξηση του ΑΕΠ κατά 5,0% για ολόκληρο το έτος.

Αναμένουν ποσοστό ανάπτυξης 4,3% για το πρώτο τρίμηνο, λίγο πάνω από το 4,0% που καταγράφηκε το προηγούμενο τρίμηνο. Τα επίσημα στοιχεία του πρώτου τριμήνου θα δημοσιευτούν τη Δευτέρα.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες προειδοποίησαν αυτή την εβδομάδα για σοβαρή διακοπή στις αλυσίδες εφοδιασμού και πιθανώς ακόμη και πλήρη διακοπή της παραγωγής εάν συνεχιστεί το λοκντάουν στον επιχειρηματικό κόμβο της Σαγκάης.

Πηγή: ΚΥΠΕ