Οι στόχοι της Τουρκίας στη Συρία σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου

mevlut cavusoglu 3 ΑΦΡΙΝ, ΚΟΥΡΔΟΙ, ΜΕΒΛΟΥΤ ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ, Συρία, Τουρκία

Με τον ξένο τύπο να αναφέρεται με αρκετά αρνητικά σχόλια για την επιχείρηση της Τουρκίας στο Αφρίν της Τουρκίας, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα The Telegraph αναλύει τους τρεις κύριους στόχους της Τουρκίας στη Συρία.

“Πρώτα, η Τουρκία ηγείται της προσπάθειας για ανακούφιση του ανθρωπιστικού δράματος”, αναφέρει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι στο τουρκικό έδαφος φιλοξενούνται 5,5 εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες, δηλαδή πέντε φορές το μέγεθος του Μπέρμινγκαμ.

Ο Τσαβούσογλου αναφέρει επίσης ότι η Τουρκία έχει αναλάβει πρωτοβουλία ώστε οι τρομοκρατικές οργανώσεις να μην έχουν χώρο στη Συρία. “Η Τουρκία χρησιμοποιεί βία κατά του PKK του YPJ και του ISIS και λαμβάνει όλα τα μέτρα για να μην βλάψει άμαχους πολίτες”, προσθέτει.

Ο τρίτος στόχος γράφει ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, είναι η προώθηση μιας πολιτικής λύσης στη Συρία.

“Από τις συνομιλίες της Αστάνα μέχρι το Κογκρέσο του Sochi, η Τουρκία είναι στην πλευρά αυτών που επιθυμούν μια πολιτική επίλυση στο έλος των συνομιλιών υπό τα Ηνωμένα Έθνη, βασισμένη στην εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και την ελεύθερη βούληση του συριακού λαού”, σημειώνει.

Καταλήγοντας ο Τσαβούσογλου επιμένει ότι η επιχείρηση Κλάδος Ελαίας θα συνεχιστεί ώστε “να καθαρίσει το δρόμο προς την ειρήνη και να καθαρίσει τις όποιες απειλές για την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας από τρομοκρατικές οντότητες”, καλώντας τις ΗΠΑ και άλλους να σταματήσουν να εξοπλίζουν αυτές τις οντότητες.

 

Πηγή