Η Βόρεια Κορέα έστειλε ξανά μπαλόνια με σκουπίδια και απειλεί τη Σεούλ με «αντίποινα»

Τα μπαλόνια της τελευταίας αυτής παρτίδας περιέχουν σκουπίδια από χαρτιά και πλαστικό

Screenshot 5 7 ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ, μπαλόνια, Σκουπίδια

Η Βόρεια Κορέα απέστειλε εκ νέου εκατοντάδες μπαλόνια με σκουπίδια προς τη Νότια Κορέα και προειδοποίησε σήμερα ότι θα προβεί σε αντίποινα αν η Σεούλ συνεχίσει τον «ψυχολογικό πόλεμο».

Οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο Κορέες διανύουν μια από τις πιο δύσκολες περιόδους τους εδώ και χρόνια.

Η Πιονγκγιάνγκ απέστειλε τις τελευταίες εβδομάδες εκατοντάδες μπαλόνια γεμάτα με σκουπίδια, όπως αποτσίγαρα, χαρτί υγείας, ακόμη και ακαθαρσίες ζώων, στη νότια γείτονά της, σε απάντηση, όπως δήλωσε, στη διάδοση προπαγάνδας, κυρίως με φυλλάδια ή στικάκια USB, κατά των αρχών της Βόρειας Κορέας από Νοτιοκορεάτες ακτιβιστές.

Σύμφωνα με τον νοτιοκορεατικό στρατό, μεγάλο μέρος των μπαλονιών με τα σκουπίδια που εστάλησαν στη διάρκεια της νύχτας που πέρασε συνάντησαν ανέμους με αντίθετη κατεύθυνση.

Είναι πιθανόν η κλιμάκωση να συνεχιστεί και «η Βόρεια Κορέα να κάνει κάτι που θα ξεπερνά τη φαντασία μας»

«Μολονότι εξαπέλυσαν πάνω από 310 μπαλόνια, πολλά από αυτά πέταξαν προς την κατεύθυνση της Βόρειας Κορέας», ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο των νοτιοκορεατικών ενόπλων δυνάμεων, προσθέτοντας ότι γύρω στα πενήντα μπαλόνια έχουν προσγειωθεί μέχρι στιγμής στη Νότια Κορέα.

Τα μπαλόνια της τελευταίας αυτής παρτίδας περιέχουν σκουπίδια από χαρτιά και πλαστικό, χωρίς κανένα τοξικό υλικό, διευκρίνισε το γενικό επιτελείο.

Η αδελφή του Κιμ και βασική εκπρόσωπος των βορειοκορεατικών αρχών, η Κιμ Γιο Γιονγκ, προειδοποίησε ότι η Νότια Κορέα «θα υποστεί πικρή ταπείνωση συσσωρεύοντας αδιάκοπα σκουπίδια χαρτιού και αυτό θα είναι καθημερινό», σε ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίς σήμερα το πρωί.

Απειλή για νέα αντίποινα

Η Κιμ χαρακτήρισε «ψυχολογικό πόλεμο» την αποστολή φυλλαδίων από Νοτιοκορεάτες ακτιβιστές και απείλησε τη Σεούλ με αντίποινα αν δεν σταματήσουν οι εκστρατείες της, σύμφωνα με δήλωσή της την οποία επικαλέστηκε το βορειοκορεατικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Αν η Σεούλ «προχωρήσει ταυτοχρόνως στη διανομή φυλλαδίων και στη μετάδοση από μεγάφωνα προκλήσεων πέραν των συνόρων, αναμφιβόλως θα γίνει μάρτυρας των νέων αντιποίνων» της Βόρειας Κορέας, σημείωσε η Κιμ.

«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε διαπιστώσει ιδιαίτερη κίνηση στους κόλπους του βορειοκορεατικού στρατού», δήλωσε αξιωματούχος του γενικού επιτελείου της Νότιας Κορέας, κρίνοντας ότι το επίπεδο της απειλής που εκφράστηκε με τις δηλώσεις της Κιμ Γιο Γιονγκ διαφέρει από αυτό που υπήρχε προηγουμένως.

Αλλά ακόμη και στην περίπτωση αυτή, «ο στρατός της Σεούλ θα απαντήσει επαρκώς σε οποιαδήποτε νέα απάντηση» της Βόρειας Κορέας, πρόσθεσε.

Παράλληλα το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap μετέδωσε σήμερα επικαλούμενο ανακοίνωση του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων της Νότιας Κορέας ότι η Πιονγκγιάνγκ κινείται για να εγκαταστήσει μεγάφωνα για προπαγάνδα με στόχο τη γειτονική της Νότια Κορέα.

«Αλεύρι»

Οι δηλώσεις της αδελφής του Κιμ δείχνουν ότι «η Βόρεια Κορέα ανεβάζει τους τόνους για να επιρρίψει την ευθύνη της σημερινής κατάστασης στη Νότια Κορέα και να αιτιολογήσει τις προκλήσεις της», δήλωσε ο Κιμ Ντονγκ-γιουμπ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Βορειοκορεατικών Μελετών της Σεούλ.

Είναι πιθανόν η κλιμάκωση να συνεχιστεί και «η Βόρεια Κορέα να κάνει κάτι που θα ξεπερνά τη φαντασία μας», σημείωσε.

Οι Βορειοκορεάτες θα μπορούσαν να κάνουν «κάτι δημιουργικό, όπως να ρίξουν αλεύρι, προκαλώντας απόλυτο πανικό στη Νότια (Κορέα), πράγμα το οποίο θα τους χαροποιήσει», πρόσθεσε, καθώς μια τέτοια επίθεση θα μπορούσε να πυροδοτήσει φόβους για βιολογική επίθεση στη Νότια Κορέα.

Οι αποστολές μπαλονιών στις δύο πλευρές των συνόρων άρχισαν όταν ακτιβιστές της Νότιας Κορέας, μεταξύ των οποίων αυτόμολοι από τη Βόρεια Κορέα, έστειλαν στον Βορρά δεκάδες μπαλόνια που περιείχαν προπαγάνδα κατά του Κιμ Γιονγκ Ουν και στικάκια USB με μουσική K-pop.

Σε απάντηση, η Πιονγκγιάνγκ απέστειλε πάνω από χίλια μπαλόνια, εκ των οποίων ορισμένα περιείχαν σακούλες με απορρίμματα, πράγμα το οποίο, σύμφωνα με τη Σεούλ, παραβιάζει συμφωνία ανακωχής με την οποία τερματίζονταν οι εχθροπραξίες του πολέμου της Κορέας από το 1950 ως το 1953.

Το 2018 στη διάρκεια ηρεμίας στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, οι ηγέτες τους συμφώνησαν να «σταματήσουν τελείως τις εχθρικές ενέργειες», συμπεριλαμβανομένων των αποστολών φυλλαδίων και των μεταδόσεων προπαγάνδας.

Το κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας προσπάθησε να μπλοκάρει τη δράση των ακτιβιστών ψηφίζοντας το 2020 νόμο που τιμωρεί την αποστολή φυλλαδίων στη Βόρεια Κορέα, αλλά οι ακτιβιστές δεν σταμάτησαν και ο νόμος ακυρώθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο πέρυσι με την αιτιολογία ότι περιορίζει αδικαιολόγητα την ελευθερία της έκφρασης.

Η πλήρης αναστολή της συμφωνίας του 2018 επιτρέπει στη Σεούλ να επαναλάβει τις ασκήσεις με πραγματικά πυρά και να εξαπολύσει εκστρατείες προπαγάνδας κατά των αρχών της Βόρειας Κορέας με μεγάφωνα κατά μήκος των συνόρων.

«Είναι πολύ πιθανόν η επανάληψη (εκπομπής) μηνυμάτων από μεγάφωνα να οδηγήσει σε ένοπλη σύγκρουση» και «η Βόρεια Κορέα να ξαναρχίσει τις βολές της στην Κίτρινη Θάλασσα ή να ρίξει πυρά στα μπαλόνια αν η Νότια αποστείλει ξανά», έκρινε ο Τσέονγκ Σέονγκ-τσανγκ, διευθυντής στρατηγικής για την κορεατική χερσόνησο στο Ινστιτούτο Σετζόνγκ.