Ινδονήσιοι καταδικάστηκαν σήμερα σε ποινές φυλάκισης άνευ αναστολής για την εγκατάσταση ηλεκτροφόρου περίφραξης που ευθύνεται για τον θάνατο το 2020 πέντε ελεφάντων της Σουμάτρας, που είναι είδος προς εξαφάνιση, των οποίων πούλησαν τους χαυλιόδοντες.
Οι αρχές είχαν βρει το 2020 τα κουφάρια των πέντε ελεφάντων την ίδια εβδομάδα σε μια φυτεία παραγωγής φοινικέλαιου του χωριού Τούιε Πεουρίγια.
Το Κέντρο για την Διατήρηση Φυσικών Πόρων συμπέρανε ότι οι ελέφαντες είχαν σκοτωθεί δύο μήνες νωρίτερα από ηλεκτρικό φράχτη που είχε τοποθετηθεί σκοπίμως στη φυτεία και σημείωσε ότι μέρη τους είχαν εξαφανιστεί.
Το δικαστήριο της περιοχής Τζάγια του Άτσεχ στη νήσο Σουμάτρα καταδίκασε 9 άνδρες σε ποινές που κυμαίνονται από 19 μήνες έως σχεδόν τρεισήμισι χρόνια φυλάκισης για το αδίκημα της λαθροθηρίας.
“Οι δικαστές εξέτασαν λεπτομερώς τον ρόλο καθενός από τους καταδικασθέντες και τους επέβαλαν διαφορετικές ποινές”, υπογράμμισε η εκπρόσωπος του δικαστηρίου Νάντια Γιουρίσα Αντίλα.
“Οι ελέφαντες αυτοί προστατεύονται” και αυτοί που τους σκότωσαν υπόκεινται στην νομοθεσία για τη διατήρηση του οικοσυστήματος και των φυσικών πόρων, υπογράμμισε.
Η αστυνομία διεξήγαγε μακρά έρευνα προτού συλλάβει τους ενόχους τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2021.
Η αποψίλωση των δασών μείωσε σημαντικά τον οικότοπο των ελεφάντων της Σουμάτρας και προκάλεσε αύξηση των επεισοδίων που προκαλούνται μεταξύ αυτών και ανθρώπων που θέλουν να προστατεύσουν τις καλλιέργειές τους, ενώ την ίδια ώρα τα παχύδερμα πέφτουν θύμα λαθροθηρίας για τους χαυλιόδοντές τους.
Τα τελευταία χρόνια έχουν αναφερθεί πολλά περιστατικά θανάτων ελεφάντων της Σουμάτρας. Ένας από αυτούς πέθανε αφού έχασε τη μισή προβοσκίδα του σε παγίδα που είχαν στήσει λαθροκυνηγοί τον Νοέμβριο.
Η υπηρεσία του Άτσεχ για την διατήρηση των φυσικών πόρων υπολογίζει ότι λιγότεροι από 500 ελέφαντες της Σουμάτρας εξακολουθούν να ζουν στη φύση στην επαρχία, ενώ οι διεθνείς υπηρεσίες διατήρησης φυσικών πόρων υπολογίζουν σε 2.400 τους ελέφαντες αυτού του είδους που ζουν συνολικά στην Ινδονησία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ