ΗΠΑ: Ένοχος και για τις 34 κατηγορίες κρίθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ κρίθηκε ένοχος και για τις 34 κατηγορίες που αφορούσαν παραποίηση στοιχείων σχετικά με κρυφές πληρωμές χρημάτων στην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς

Screenshot 11 4 ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι και επίσημα ο πρώτος πρώην ή νυν πρόεδρος των ΗΠΑ που καταδικάζεται ερχόμενος αντιμέτωπος με ποινικές κατηγορίες στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Κάθε μία από τις κατηγορίες κακουργήματος επισύρει μέγιστη ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών.

Όμως ο Χουάν Μέρτσαν, ο δικαστής που επιβλέπει την υπόθεση, δεν αναμένεται να εγκρίνει μια τόσο μακρά ποινή. Πολλοί νομικοί παρατηρητές πιστεύουν ότι η ποινή δεν θα ξεπεράσει τα τέσσερα χρόνια, αλλά ο Τραμπ θα μπορούσε επίσης να αποφύγει εντελώς τη φυλάκιση και αντ’ αυτού να λάβει αναστολή ή κοινωνική εργασία.

Ο Μέρτσαν, θα σταθμίσει διάφορους παράγοντες για να λάβει την απόφασή του, συμπεριλαμβανομένης της μοναδικής φύσης της υπόθεσης, της ηλικίας του Τραμπ και της υλικοτεχνικής υποδομής για την ασφάλεια ενός πρώην προέδρου όσο βρίσκεται στη φυλακή.

«Ήταν στημένη δίκη από την κυβέρνηση Μπάιντεν» λέει ο πρώην πρόεδρος Τραμπ

Αφού κατηγόρησε την κυβέρνηση Μπάιντεν, ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε τον δικαστή και τον εισαγγελέα για την στημένη δίκη. Συνέχισε να μιλάει για ζητήματα όπως η πόλωση και ο διχασμός της χώρας και η μετανάστευση προσπαθώντας να αλλάξει την συζήτηση. Δεν παρέλειψε να κατηγορήσει τα ποσοστά που έχει στο Μανχάταν για την καταδικαστική απόφαση.

«Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε, θα πολεμήσουμε μέχρι τέλους και θα νικήσουμε γιατί η χώρα μας έχει πάει κατά διαόλου», είπε ο Τραμπ, προσθέτοντας ότι «δεν έχουμε πια την ίδια χώρα, έχουμε ένα διχασμένο χάος».

Η απόφαση για την ποινή του δεν θα πραγματοποιηθεί πριν από τις 11 Ιουλίου. Οι εισαγγελείς είχαν στηρίξει μεγάλο μέρος της υπόθεσής τους στον Κόεν, τον πρώην δικηγόρο του Τραμπ. Ο Κόεν είπε στο δικαστήριο στα μέσα Μαΐου ότι είπε ψέματα και εκφόβισε πολλούς μάρτυρες για λογαριασμό του πρώην αφεντικού του. Κατέθεσε επίσης ότι ο Τραμπ ήταν έξαλλος που η Ντάνιελς, μια πορνοστάρ, πουλούσε μια ιστορία για τη σεξουαλική επαφή που λέει ότι είχε με τον πρώην πρόεδρο.

«Μου είπε πως αυτό είναι μια καταστροφή, μια ολοκληρωτική καταστροφή. Οι γυναίκες θα με μισήσουν», είπε ο Κόεν στους ενόρκους. «Οι άντρες, νομίζουν ότι είναι ωραίο, αλλά αυτό θα είναι καταστροφή για την προεκλογική εκστρατεία».

Είναι χαρακτηριστικό πως οι ένορκοι επιβεβαίωσαν ένας προς έναν την απόφασή τους κοιτώντας ευθεία και με τον πρόεδρο Τραμπ να έχει σκυμμένο το κεφάλι.

Πηγή: protothema.gr