ΗΠΑ: Πώς αποφεύχθηκε σύγκρουση αεροπλάνων την τελευταία στιγμή

H επιτροπή εμπειρογνωμόνων των ΗΠΑ του NTSB, διαλεύκαναν πως δύο αεροπλάνα παρολίγον να συγκρουστούν

Screenshot 5 6 ΗΠΑ

Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών (NTSB) διαπίστωσε ότι λανθασμένες παραδοχές εκ μέρους ενός ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας οδήγησαν στην παρ’ ολίγον σύγκρουση που σημειώθηκε τον Φεβρουάριο του 2023 μεταξύ ενός αεροσκάφους της FedEx και ενός αεροσκάφους της Southwest Airlines στο Όστιν του Τέξας.

Τα δύο αεροσκάφη πλησίασαν σε απόσταση περίπου 52 μέτρων το ένα το άλλο, όταν το Boeing 767 της FedEx αναγκάστηκε να πετάξει πάνω από το 737-700 της Southwest για να αποφύγει τη σύγκρουση σε συνθήκες κακής ορατότητας. Ήταν ένα από τα τουλάχιστον 6 περιστατικά παρ’ ολίγον ατυχήματος πέρυσι, τα οποία δημιούργησαν ανησυχίες για την ασφάλεια των αερομεταφορών στις ΗΠΑ και την επιβάρυνση του υποστελεχωμένου ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας.

Ένας ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας είχε δώσει άδεια και στα δύο αεροπλάνα να χρησιμοποιήσουν τον ίδιο διάδρομο. Είπε στο NTSB σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε πέρυσι ότι είχε υποθέσει ότι το αεροπλάνο της Southwest θα είχε ήδη αναχωρήσει πριν προσγειωθεί το αεροπλάνο της FedEx, δεδομένης της «προκατάληψης των προσδοκιών του» ότι «τα αεροπλάνα της Southwest αναχωρούν γρήγορα».

Το NTSB διαπίστωσε την Πέμπτη ότι η πιθανή αιτία του συμβάντος ήταν η λανθασμένη υπόθεση του ελεγκτή ότι το αεροπλάνο της Southwest θα απογειωνόταν πριν φτάσει το αεροπλάνο της FedEx στον ίδιο διάδρομο. Ανέφερε επίσης την έλλειψη επίγνωσης της κατάστασης μαζί με την έλλειψη εκπαίδευσης σε συνθήκες χαμηλής ορατότητας και την αποτυχία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) να εγκαταστήσει τεχνολογία ασφαλείας.

Εκπαίδευση, υιοθέτηση υπαρχουσών τεχνολογιών, προσλήψεις

Η πρόεδρος του NTSB, Jennifer Homendy, δήλωσε ότι το συμβούλιο επιθυμεί την εκπαίδευση των ελεγκτών σε χαμηλή ορατότητα και την ταχύτερη ανάπτυξη της τεχνολογίας στα αεροδρόμια και των ειδοποιήσεων στο πιλοτήριο για την αποτροπή μελλοντικών παρ’ ολίγον συγκρούσεων.

Η Homendy σημείωσε ότι ο αριθμός των σοβαρών παραβιάσεων του διαδρόμου αυξήθηκε απότομα το 2023, αλλά μειώθηκε στο πρώτο μέρος του 2024. Πρόσθεσε ότι το NTSB εξετάζει διάφορα πρόσφατα περιστατικά. «Αυτό θα μπορούσε πραγματικά να είχε καταλήξει σε καταστροφή και στο θάνατο 133 ανθρώπων», δήλωσε η Homendy. «Αυτό θα πρέπει να χρησιμεύσει ως προειδοποίηση για πολλούς. Αυτά είναι προειδοποιητικά σημάδια και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αναλάβουμε δράση τώρα».

Το NTSB δήλωσε επίσης ότι το πλήρωμα της πτήσης της Southwest συνέβαλε στο περιστατικό, καθώς δεν ενημέρωσε τον ελεγκτή ότι θα χρειαζόταν περισσότερο χρόνο πριν από την απογείωση. Η Southwest δήλωσε ότι συμμερίζεται τη «δέσμευση του NTSB στην αποστολή της συνεχούς βελτίωσης της ασφάλειας».

Το NTSB διερευνά περιστατικά και δυστυχήματα στις μεταφορές για να προσδιορίσει την πιθανή αιτία και διατυπώνει συστάσεις για την ασφάλεια, αλλά δεν είναι ρυθμιστική αρχή και δεν επιβάλλει πρόστιμα ή ποινές. Η FAA δήλωσε ότι το ποσοστό των σοβαρών προσκρούσεων στον διάδρομο προσγείωσης κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2024 μειώθηκε κατά 59% «και η FAA και η αεροπορική κοινότητα συνεχίζουν να επιδιώκουν τον στόχο των μηδενικών σοβαρών προσκρούσεων».

Τρεις χιλιάδες κενές θέσεις εργασίας ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας και η υπερεντατικοποίηση της εργασίας, έχουν το τίμημά τους στους ελεγκτές.

Υποστελεχωμένη κατά 3.000 ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας η υπηρεσία, υπερωριακή και εξαήμερη υποχρεωτική απασχόληση με μεγάλο φόρτο εργασίας

Η πτήση της Southwest με προορισμό το Κανκούν του Μεξικού, στην οποία επέβαιναν 123 επιβάτες και πέντε μέλη του πληρώματος, αναχώρησε με ασφάλεια. Στο αεροσκάφος της FedEx επέβαιναν τρία μέλη του πληρώματος.

Το NTSB εξέφρασε σημαντικές ανησυχίες σχετικά με την εκπαίδευση των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας της FAA σε συνθήκες χαμηλής ορατότητας όπως αυτές του περιστατικού στο Όστιν. Το προσωπικό του NTSB ζητά πρόσθετη εκπαίδευση καθώς και πρόσθετες επικοινωνίες μεταξύ ελεγκτών και πληρωμάτων πτήσεων. Ο πύργος ελέγχου του Όστιν δεν είχε πραγματοποιήσει εκπαίδευση σχετικά με τις επιχειρήσεις χαμηλής ορατότητας κατά τη διάρκεια τουλάχιστον των δύο ετών πριν από το περιστατικό, δήλωσε το NTSB.

Η FAA αγωνίζεται να αντιμετωπίσει την επίμονη έλλειψη ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας και έχει αναγκαστεί να καταργήσει τις ελάχιστες απαιτήσεις πτήσεων στη Νέα Υόρκη ως αποτέλεσμα. Σε αρκετές εγκαταστάσεις, οι ελεγκτές εργάζονται υποχρεωτικά υπερωρίες και εξαήμερες εβδομάδες εργασίας για να καλύψουν τις ελλείψεις. H FAA, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ είναι υποστελεχωμένη κατά 3.000 ελεγκτές. Ο φόρτος εργασίας είναι τεράστιος και οι ελεγκτές έχουν να διαχειριστούν πολλά αεροσκάφη στα δημοφιλή αεροδρόμια.

Το διοικητικό συμβούλιο καλεί εκ νέου την FAA να εγκαταστήσει τεχνολογία ανίχνευσης επιφάνειας για τον εντοπισμό περιστατικών παρ’ ολίγον ατυχημάτων σε όλα τα μεγάλα αεροδρόμια, κάτι που κάνει εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια. Το Όστιν δεν διέθετε την τεχνολογία ανίχνευσης επιφάνειας το 2023. Η FAA θα εγκαταστήσει το σύστημα Surface Awareness Initiative (σ.σ. ραντάρ επιφανείας, ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα κίνησης στον αεροδιάδρομο) στο Όστιν μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Πηγή: in.gr