ΗΠΑ: Πώς ο πληθωρισμός άλλαξε την τιμή ενός μπέργκερ

Πώς άλλαξε την τιμή του χάμπουργκερ ο πληθωρισμός μέσα σε έναν χρόνο

afrata psomakia burger πληθωρισμός

Με τον ετήσιο πληθωρισμό στο 7,5% στην ευρωζώνη και στο 8,3% στις ΗΠΑ τον μήνα Απρίλιο, αγαθά και προϊόντα καθημερινής χρήσης γίνονται ολοένα και ακριβότερα για τους καταναλωτές.

Όπως φαίνεται και από τα στοιχεία του Statista, οι τιμές των τροφίμων ειδικότερα, έχουν αυξηθεί σημαντικά, όπως φαίνεται και από το παράδειγμα με τα συστατικά ενός χάμπουργκερ.

burger24 πληθωρισμός

Στα κρέατα σημειώθηκαν κάποιες από τις μεγαλύτερες αυξήσεις: Ο μοσχαρίσιος κιμάς κοστίζει τώρα σχεδόν 15% περισσότερο σε σχέση με τον Απρίλιο του 2021, ενώ το μπέικον είναι κατά 17,7% ακριβότερο σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν.

Από την άλλη πλευρά, η τιμή της ντομάτας αυξήθηκε μόνο κατά 0,4% σε έναν χρόνο, δείχνοντας ότι κάποια προϊόντα επηρεάστηκαν λιγότερο από τον πληθωρισμό.

Τα φρέσκα λαχανικά είδαν αύξηση τιμής 6,2% και συνολικά σαν κατηγορία επηρεάστηκαν από τον πληθωρισμό λιγότερο από κάθε άλλη κατηγορία τροφίμων.

Ο τομέας της ενέργειας, που είναι και ο πιο ευμετάβλητος στον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή μαζί με τα τρόφιμα – αύξησε ακόμα περισσότερο τις τιμές ως σύνολο. Με τις ελλιπείς προμήθειες λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και τις κυρώσεις στη Ρωσία, το ενεργειακό κόστος αυξήθηκε κατά 30,3% από τον Απρίλιο του 2021. Η αύξηση αυτή είναι ανεξάρτητη από την επίδραση στη βάση, καθώς οι τιμές της ενέργειας είχαν ήδη φτάσει στα προ πανδημίας επίπεδα πριν από ένα χρόνο.

Ο πληθωρισμός είχε ήδη αρχίσει να ανεβαίνει από το 2021 μετά τα lockdown του κορωνοϊού που συνέχισαν να επηρεάζουν την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. Αυξήθηκε κι άλλο με τον πόλεμο και ως αποτέλεσμα έφτασε σε μια μεγάλη γκάμα προϊόντων. Για παράδειγμα, ενώ η τιμή των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και φορτηγών είχε ήδη εκτοξευθεί το 2021, τα νέα οχήματα ακρίβυναν κατά 13% σε σχέση με έναν χρόνο πριν.

Δεδομένης της υψηλής τιμής της βενζίνης και των αυτοκινήτων, ο πληθωρισμός εμμέσως ενθαρρύνει τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς. Η εν λόγω κατηγορία ακρίβυνε 2,7% σε έναν χρόνο.

Πηγή: Statista, newmoney.gr