Ισόβια κάθειρξη για τον “χασάπη των Βαλκανίων” (ΒΙΝΤΕΟ)

ratko mlantits ΡΑΤΚΟ ΜΛΑΝΤΙΤΣ

της Μαρίας Τσαγγάρη

Ισόβια φυλάκιση περιμένει τον Ράντκο Μλάντιτς, τον χασάπη των Βαλκανίων, σύμφωνα με την ποινή που επέβαλε το Δικαστήριο της Χάγης για τη Γιουγκοσλαβία.

Ο δικηγόρος του Μλάντιτς ζήτησε να διακοπεί η δίκη λόγω της υψηλής αρτηριακής πίεσης του, όμως ο δικαστής αρνήθηκε.

Ο Μλάντιτς ξέσπασε φωνάζοντας στους δικαστές και απομακρύνθηκε από την αίθουσα.

Η δίκη του Μλάντιτς άρχισε το 2012 και ολοκληρώθηκε σήμερα, μια στιγμή που χαρακτηρίζεται ως ιστορική.

Ο πρώην στρατιωτικός κρίθηκε ένοχος στις 10 από τις 11 κατηγορίες, ανάμεσα σε αυτές η γενοκτονία και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Οι Βόσνιοι θεωρούν ότι αποδόθηκε δικαιοσύνη.

Νετζιμπα Σαλιχοβιτς, Συγγενής θυμάτων
Νιώθω πολύ χαρούμενη επειδή αποκαταστάθηκε η δικαιοσύνη και η αλήθεια ύστερα από 22 χρόνια. Χαιρετίζω το δικαστήριο της Χάγης, ως μητέρα, αδελφή και σύζυγος.

Συνεχίζει όμως να διχάζει αυτή η αμφιλεγόμενη προσωπικότητα.

Ιγκορ Τοπολιτς, Σέρβος
Δεν αναγνώρισα ποτέ το Δικαστήριο της Χάγης. Όλα αυτά είναι φάρσα, ο Μλάντιτς είναι ένας εθνικός ήρωας της Σερβίας.

Ο Μλάντιτς έχει σημαντικό μερίδιο ευθύνης για τη σφαγή επτά χιλιάδων και πλέoν Βόσνιων μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα το 1995, που θεωρείται η χειρότερη κτηνωδία που διαπράχθηκε στην Ευρώπη από το τέλος του Β` Παγκοσμίου Πολέμου.

Συμμετείχε ακόμα και στην πολιορκία του Σαράγιεβο, που στοίχισε τη ζωή σε δέκα χιλιάδες ανθρώπους, κάτι που οι δικαστές χαρακτήρισαν  “εγκληματική επιχείρηση” εκκαθάρισης της Βοσνίας από τους μη Σέρβους. 

Θεωρείται ένας από τους αρχιτέκτονες της πολιτικής εθνοκάθαρσης της Βοσνίας, η οποία επραγματοποιείτο μέσω μαζικών απελάσεων, και στρατοπέδων συγκέντρωσης.

Με το τέλος του πολέμου ο Μλάντιτς κρυβόταν για 16 χρόνια μέχρι που συνελήφθη το 2011. Τώρα είναι 74 χρονών και η υγεία του είναι κλονισμένη.

 

Πηγή