Ισραήλ: Δίνει πρόσβαση σε χάπια άμβλωσης στις γυναίκες

Χαλαρώνει το κανονιστικό πλαίσιο για τις αμβλώσεις το Ισραήλ

abortion3434 αμβλώσεις

Στην απόφαση να χαλαρώσει τους κανονισμούς του σχετικά με την πρόσβαση στις αμβλώσεις προχωρά το Ισραήλ, με τον υπουργό Υγείας να χαρακτηρίζει το νέο κανονιστικό πλαίσιο απάντηση στη “θλιβερή” απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που ανέτρεψε το Roe v Wade την περασμένη εβδομάδα.

Οι νέοι κανόνες, που εγκρίθηκαν από κοινοβουλευτική επιτροπή, δίνουν σε όλες τις γυναίκες πρόσβαση σε χάπια για την άμβλωση μέσω του δημόσιου συστήματος υγείας της χώρας και καταργούν τη μακροχρόνια απαίτηση να εμφανίζονται οι γυναίκες σωματικά ενώπιον ειδικής επιτροπής προτού τους επιτραπεί να διακόψουν μια εγκυμοσύνη, όπως αναφέρει ο Guardian.

Την Παρασκευή, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ κατάργησε τη συνταγματική προστασία των γυναικών για την άμβλωση, μετά από σχεδόν μισό αιώνα εφαρμογής της με τον νόμο Roe v Wade, μια απόφαση που έχει πυροδοτήσει σφοδρές αντιδράσεις παγκοσμίως.

Ο υπουργός Υγείας του Ισραήλ, Νιτζάν Χάροβιτς, ο οποίος ηγείται του φιλελεύθερου κόμματος Meretz, είπε ότι η απόφαση των ΗΠΑ “γύρισε πίσω τον χρόνο” για τα δικαιώματα των γυναικών.

“Μια γυναίκα έχει απόλυτο δικαίωμα πάνω στο σώμα της”, είπε. “Η σκοταδιστική απόφαση άρνησης του δικαιώματος στις γυναίκες να επιλέγουν τι θα κάνουν στο σώμα τους είναι μια θλιβερή διαδικασία γυναικείας καταστολής, που θέτει την ηγετική δύναμη του ελεύθερου και φιλελεύθερου κόσμου 100 χρόνια πίσω”.

Η άμβλωση είναι ευρέως διαθέσιμη στο Ισραήλ και πολύ λιγότερο αμφιλεγόμενη από ό,τι στις ΗΠΑ, αλλά οι γυναίκες δεν έχουν αυτόματα το δικαίωμα στη διαδικασία.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι γυναίκες στο Ισραήλ θα έχουν πλέον πρόσβαση σε χάπια άμβλωσης στις τοπικές κλινικές τους. Δεν θα χρειάζεται πλέον να εμφανίζονται φυσικά ενώπιον μιας επιτροπής έγκρισης αμβλώσεων και το έντυπο αίτησης θα συντομευτεί και θα απλοποιηθεί.

Οι επιτροπές έγκρισης αμβλώσεων έχουν επικριθεί έντονα στο Ισραήλ όλα αυτά τα χρόνια. Ενώ τα περισσότερα αιτήματα εγκρίνονται, οι γυναίκες έχουν αντιταχθεί στο να υπόκεινται σε γραφειοκρατία και σε μια ταπεινωτική και παρεμβατική διαδικασία. Παράλληλα, οι γυναίκες μπορούν να αντιμετωπίσουν μεγάλους χρόνους αναμονής προτού περάσουν από επιτροπή.

Από εδώ και πέρα η διαδικασία θα ψηφιοποιηθεί και η απαίτηση συνάντησης με κοινωνικό λειτουργό θα γίνει προαιρετική. Οι νέοι κανονισμοί θα τεθούν σε ισχύ σε τρεις μήνες.

«Η μεταρρύθμιση που εγκρίναμε σήμερα θα δημιουργήσει μια απλούστερη διαδικασία, που θα είναι πιο σεβαστή, πιο προηγμένη και θα διατηρεί το δικαίωμα της γυναίκας να παίρνει αποφάσεις για το σώμα της – ένα βασικό ανθρώπινο δικαίωμα», είπε ο Χόροβιτς.

news247.gr