Ιστορική στιγμή: Εγκρίθηκε στην Ισπανία η άδεια εμμήνου ρύσεως

Στην Ισπανία πλέον οι γυναίκες θα μπορούν να απέχουν από την εργασία τους για λόγους εμμηνορρυσίας!

D77C5C95 EC14 4F87 B7F7 58A32A9B6376

Πρωτόγνωρο για την Ευρώπη μέτρο, ψηφίστηκε στην Ισπανία καθώς οι γυναίκες θα μπορούν να απέχουν από την εργασία τους για λόγους εμμηνορρυσίας.

Μια σημαντική πανευρωπαϊκή νίκη για τα γυναικεία δικαιώματα είναι σήμερα. Συγκεκριμένα, οι Ισπανοί βουλευτές ενέκριναν την Πέμπτη (16/02) νόμο που προβλέπει «άδεια εμμήνου ρύσεως» για τις γυναίκες, ένα πρωτόγνωρο για την Ευρώπη μέτρο που έχει σκοπό, σύμφωνα με την αριστερή κυβέρνηση, να σπάσει ένα ταμπού.

«Είναι μια ιστορική ημέρα» έγραψε στο Twitter η υπουργός Ισότητας Ιρένε Μοντέρο, μέλος του κόμματος τις ριζοσπαστικής αριστεράς Podemos συμμάχου των Σοσιαλιστών στην κυβέρνηση.

Παράλληλα ενισχύεται η πρόσβαση στην άμβλωση στα δημόσια νοσοκομεία, που πραγματοποιούν λιγότερο από το 15% των αμβλώσεων στη χώρα.

Επιφυλάξεις από τους Σοσιαλιστές

Αυτή «η άδεια εμμήνου ρύσεως» προκάλεσε ωστόσο επιφυλάξεις στους Σοσιαλιστές και επικρίθηκε ακόμη και από το συνδικάτο UGT.

Αυτό το συνδικάτο που πρόσκειται στους Σοσιαλιστές, ένα από τα δύο μεγαλύτερα στη χώρα, εξέφρασε κυρίως ανησυχία ότι ο νόμος μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη στην πρόσληψη γυναικών εκ μέρους εργοδοτών που θέλουν να αποφύγουν αυτές τις απουσίες.

Από την πλευρά του, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP), το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης, προειδοποίησε για τον κίνδυνο «περιθωριοποίησης» και «στιγματισμού» και για ενδεχόμενες «αρνητικές συνέπειες στην αγορά εργασίας» για τις γυναίκες.

Πηγή: gazzetta.gr