Ιστορική συμφωνία για πώληση φυσικού αερίου υπέγραψαν Ισραήλ-Αίγυπτος (BINTEO)

israel energeia 1 Αίγυπτος, Ισραήλ, ΣΥΜΦΩΝΙΑ, Φυσικό Αέριο

του Χριστόφορου Χριστοφή

Μπενιαμίν Νετανιάχου, Πρωθυπουργός Ισραήλ
Σήμερα έχουμε γιορτή!

Μ` αυτή τη φράση και ένα μεγάλο χαμόγελο, ο Νετανιάχου χαιρετίζει την ιστορική συμφωνία – μαμούθ για πώληση φυσικού αερίου από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ΑΟΖ του Ισραήλ στην αιγυπτιακή Dolphin Energy.

Η συμφωνία των 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων υπεγράφη ανάμεσα στις Delek – Noble και την Dolphin και αφορά στην τροφοδότηση της αιγυπτιακής αγοράς με 7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως από το Ταμάρ και την πρώτη φάση των εξορύξεων από το Λεβιάθαν.

Για τη μεταφορά του φυσικού αερίου, οι εταιρείες φέρονται να εξετάζουν διάφορα σενάρια, συμπεριλαμβανομένου του αγωγού φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου και του αραβικού αγωγού μέσω Ιορδανίας.

Μπενιαμίν Νετανιάχου, Πρωθυπουργός Ισραήλ
Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι αυτό θα φέρει δισεκατομμύρια στη χώρα και θα βοηθήσει στην εκπαίδευση, την υγεία και την ευημερία των πολιτών του Ισραήλ. Πολλοί άνθρωποι δεν πίστευαν στο σχέδιο της κυβέρνησης για το φυσικό αέριο. Λάβαμε αυτή την απόφαση γνωρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα ενισχύσει την ασφάλεια, την οικονομία και τις περιφερειακές σχέσεις μας. Αλλά πάνω από όλα, θα ενισχύσει τους πολίτες του Ισραήλ.

Ένα τεράστιο βήμα που ανοίγει οριστικά και το δρόμο για την εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Κάτι που η Λευκωσία προσεγγίζει θετικά, πιστεύοντας ότι θα συμβάλει αποφασιστικά στην επίτευξη του στόχου για σχηματισμό μιας πολυμερούς ενεργειακής περιφερειακής συμμαχίας.

Σε κάθε περίπτωση, διπλωματικές πηγές θεωρούν ότι πρόκειται για μια καλή συμφωνία – η οποία δεν επηρεάζει τις διαπραγματεύσεις για την πώληση του φυσικού αερίου που κρύβει η “Αφροδίτη”.

 

Πηγή