Κ.Χατζηγιάννης: Παρουσίασε έκθεση για τον ρόλο των Κοινοβουλίων στις δεσμεύσεις ΟΑΣΕ

a Κυριάκος Χατζηγιάννης

Στα πλαίσιo των εργασιών της 17ης Χειμερινής Συνάντησης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ), ο βουλευτής Κυριάκος Χατζηγιάννη, υπό την ιδιότητα του Εισηγητή της Επιτροπής για τη Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και Ανθρωπιστικά Θέματα, παρουσίασε περίγραμμα της έκθεσής του επί του γενικού θέματος: «Εφαρμόζοντας τις δεσμεύσεις του ΟΑΣΕ – Ο ρόλος των Κοινοβουλίων», η οποία θα συζητηθεί κατά την 27η Ετήσια Σύνοδο της ΚΣ ΟΑΣΕ στο Βερολίνο, τον προσεχή Ιούλιο.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της Βουλής, την οποία μεταδίδει το ΓΤΠ, το σχετικό με την έκθεση Προσχέδιο Ψηφίσματος του κ. Χατζηγιάννη, αφού εγκριθεί από την Ολομέλεια του Σώματος, θα ενσωματωθεί στην Τελική Διακήρυξη της Συνόδου του Βερολίνου.

Ο κ. Χατζηγιάννη, μεταξύ άλλων, επεσήμανε την επιδείνωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την εμφάνιση νέων κρίσεων στην περιοχή του ΟΑΣΕ, καθώς και την παράλληλη υπαναχώρηση όσον αφορά στην προσήλωση στις αρχές της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι στον τομέα της ανθρώπινης διάστασης.

Υπογραμμίζοντας την ανάγκη εξεύρεσης των βέλτιστων δυνατών τρόπων αναστροφής των τάσεων αυτών, ο κ. Χατζηγιάννη έκανε αναφορά στον αυξανόμενο λαϊκισμό και στην ευθύνη και τον ρόλο των πολιτικών για αντιμετώπιση του ανησυχητικού αυτού φαινομένου. Επεσήμανε, δε, τη σημασία που επέχουν οι κώδικες δεοντολογίας για τους ίδιους τους πολιτικούς, υπογραμμίζοντας ότι η ρατσιστική ή ξενοφοβική ρητορική συνιστά απειλή για την πολιτική σταθερότητα στην περιοχή του ΟΑΣΕ.

Ο κ. Χατζηγιάννη αναφέρθηκε επίσης στη συνεχιζόμενη προσφυγική και μεταναστευτική κρίση και στην ανάγκη τήρησης από τα κράτη των διεθνών υποχρεώσεών τους όσον αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων. Στηλίτευσε την υιοθέτηση πολιτικών και μέτρων έκτακτης ανάγκης που καταστρατηγούν τα δικαιώματα αυτά, ενώ τόνισε ότι έμφαση πρέπει να δοθεί στην προστασία των ασυνόδευτων ανήλικων.

Αναφερόμενος στο σημαντικό ρόλο της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι στη διαφύλαξη της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο κ. Χατζηγιάννη τόνισε ότι πρέπει να καταβληθούν περαιτέρω προσπάθειες για τη νεολαία και τα παιδιά, ώστε αυτοί να διαφυλάξουν το κεκτημένο ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο μέλλον. Υποστήριξε στο πλαίσιο αυτό την ανάγκη για περιεκτική εκπαίδευση, σημειώνοντας ότι ευάλωτες ομάδες παιδιών, συχνά βρίσκονται εκτός του πλαισίου της γενικής εκπαίδευσης που παρέχεται σε συμμετέχοντα κράτη του ΟΑΣΕ.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των συγκρούσεων στην περιοχή του ΟΑΣΕ, ο κ. Χατζηγιάννη επεσήμανε ότι συγκρούσεις που έχουν θρησκευτικό υπόβαθρο παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις, τονίζοντας ότι η ανεκτικότητα, η κατανόηση και η συνεργασία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην σταθερότητα των δημοκρατικών κοινωνιών. Κάνοντας αναφορά στην Κύπρο, ο κ. Χατζηγιάννη σημείωσε ότι παρατεταμένες κρίσεις συνεχίζουν να έχουν σοβαρό αντίκτυπο στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Πηγή: ΚΥΠΕ