Κάλεσμα σε Κογκρέσο να αυξήσει βοήθεια στρατιωκής εκπαίδευσης σε Ελλάδα-Κύπρο

Δικομματική έκκληση για αύξηση της βοήθειας της Διεθνούς Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και Εκπαίδευσης (ΙΜΕΤ) προς την Ελλάδα και την Κύπρο απηύθυνε την Τετάρτη στο Κογκρέσο των ΗΠΑ

816098b3d137b68cbf498a888ab91cbf

Δικομματική έκκληση για αύξηση της βοήθειας της Διεθνούς Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και Εκπαίδευσης (ΙΜΕΤ) προς την Ελλάδα και την Κύπρο απηύθυνε την Τετάρτη στο Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Η Συμπρόεδρος του Hellenic Caucus, Carolyn B. Maloney (NY-12), μαζί με τον Γερουσιαστή Chris Pappas (NH-01) και τον Co-Caucus Συμπρόεδρος του Κογκρέσου Γκας Μπιλιράκης (FL-12) ξεκίνησαν την πρωτοβουλία στο πλαίσιο που αφορούσε συζήτηση για το οικονομικό έτος 2023. Οι πιστώσεις θα περιλαμβάνουν 1,8 εκατομμύρια δολάρια για βοήθεια στη Διεθνή Στρατιωτική Εκπαίδευση και Εκπαίδευση (IMET) για την Ελλάδα και 100.000 δολάρια για τη Διακοινοβουλευτική Ομάδα Συνεργασίας 3+1 της Κύπρου, της Ελλάδας, του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Η συνεργασία των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο έχει αυξηθεί εντυπωσιακά τα τελευταία χρόνια», έγραψαν οι νομοθέτες.

«Το Κογκρέσο έχει ήδη αναγνωρίσει τη σημασία της ενίσχυσης της περιφερειακής συνεργασίας με τον Νόμο για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία για την Ανατολική Μεσόγειο (EastMed Act), ο οποίος υπεγράφη σε νόμο το 2019.

«Για να διατηρηθεί αυτή η ιστορική δυναμική, σας ζητάμε με σεβασμό να χορηγήσετε 1,8 εκατομμύρια δολάρια για τη βοήθεια του ΙΜΕΤ για την Ελλάδα και 100.000 δολάρια για τη Διακοινοβουλευτική Ομάδα της Κύπρου, της Ελλάδας, του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών 3+1».

Το κάλεσμα αυτό υποστηρίζεται από το Ελληνοαμερικανικό Συμβούλιο Ηγεσίας (HALC), την Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή (AJC), το Αμερικανικό Ελληνικό Ινστιτούτο (AHI), τη Συντονισμένη Προσπάθεια Ελλήνων, την ΠΣΕΚΑ, την ΑΧΕΠΑ και τις Κόρες της Πηνελόπης.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής για τη βοήθεια του ΙΜΕΤ για την Ελλάδα και την Κύπρο

Αγαπητέ Πρόεδρε Lee και Ranking Member Rogers:

Καθώς προετοιμάζετε το νομοσχέδιο για το οικονομικό έτος 2023 για τις πιστώσεις κρατικών, εξωτερικών επιχειρήσεων και συναφών προγραμμάτων, σας προτρέπουμε σθεναρά να υποστηρίξετε τις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας και να ενισχύσετε την περιφερειακή συνεργασία των Ηνωμένων Πολιτειών με την Κύπρο, την Ελλάδα και το Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο. Συγκεκριμένα, ζητάμε με σεβασμό:

1,8 εκατομμύρια δολάρια για βοήθεια στη Διεθνή Στρατιωτική Εκπαίδευση και Εκπαίδευση (IMET) για την Ελλάδα. και 100.000 δολάρια για τη «Διακοινοβουλευτική Ομάδα 3+1 Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών» (η Διακοινοβουλευτική Ομάδα των ΗΠΑ).

Ο νόμος για την Άμυνα και τη Διακοινοβουλευτική Εταιρική Σχέση Ηνωμένων Πολιτειών-Ελλάδος του 2021 (USGDIP), ο οποίος έχει υπογραφεί ως μέρος του Νόμου περί Εθνικής Άμυνας Εξουσιοδότησης για το οικονομικό έτος 2022 (PL 117-81) (FY22 NDAA) αντικατοπτρίζει την εξέλιξη της διμερούς σχέσης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας σε στρατηγική, εγκρίνοντας τις πιστώσεις για τη βοήθεια του ΙΜΕΤ προς την Ελλάδα και τη Διακοινοβουλευτική Ομάδα των ΗΠΑ.

Το USGDIP αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να παραμείνουν αφοσιωμένες στην υποστήριξη της ασφάλειας και της ευημερίας της περιοχής μέσω της συνεργασίας με την Κύπρο, την Ελλάδα και το Ισραήλ.

Το USGDIP υπογραμμίζει την ανάγκη για μεγαλύτερες επενδύσεις στο IMET για την Ελλάδα, εγκρίνοντας πιστώσεις 1,8 εκατομμυρίων δολαρίων για καθένα από τα Οικονομικά Έτη 2022 έως 2026 (Sec. 1315, PL 117-81). Μέχρι φέτος, το ποσό της χρηματοδότησης του ΙΜΕΤ που διατέθηκε για την Ελλάδα ήταν 1 εκατομμύριο δολάρια ανά οικονομικό έτος. Το 2019 και το 2021, η Ελλάδα χρησιμοποίησε όλα τα διατεθέντα κονδύλια (η χρησιμοποίηση το 2020 ήταν χαμηλότερη λόγω της πανδημίας COVID-19).

Η σημαντική αύξηση των πιστώσεων βοήθειας του ΙΜΕΤ θα συμβάλει στην κάλυψη της αυξημένης ανάγκης για εκπαίδευση και κατάρτιση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, κρίσιμο μέρος του εκσυγχρονισμού τους. Από το 2019, γυναίκες αξιωματικοί συμμετέχουν σε προγράμματα που υποστηρίζονται από τη βοήθεια του ΙΜΕΤ και το ελληνικό Υπουργείο Άμυνας έχει εκφράσει την πρόθεσή του να προωθήσει περαιτέρω τη συμμετοχή τους. Επιπλέον, τα κονδύλια θα διευκολύνουν τη δημιουργία επαφών μεταξύ Αμερικανών και Ελλήνων αξιωματικών, οι οποίες θα βελτιστοποιήσουν τη συνεργασία και τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, προς όφελος της σταθερότητας και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και σύμφωνα με τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή.

Το USGDIP αναγνωρίζει επίσης τη σημασία του πλαισίου συνεργασίας «3+1» μεταξύ της Κύπρου, της Ελλάδας, του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών με την ίδρυση της «Διακοινοβουλευτικής Ομάδας 3+1 Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών» και εγκρίνοντας $100.000 για κάθε οικονομικό έτος για να βοηθήσει στην κάλυψη των δαπανών της Διακοινοβουλευτικής Ομάδας των ΗΠΑ (Sec. 1316, PL 117-81).

Η ίδρυση και η χρηματοδότηση της Διακοινοβουλευτικής Ομάδας των ΗΠΑ υποστηρίζει τη μορφή συνεργασίας «3+1» ως επιτυχημένο φόρουμ και ενθαρρύνει την επέκτασή της ώστε να συμπεριλάβει και άλλους τομείς ενδιαφέροντος. Η Διακοινοβουλευτική Ομάδα των ΗΠΑ θα χρησιμεύσει ως νομοθετική συνιστώσα της διαδικασίας 3+1 και θα συζητήσει θέματα όπως η θαλάσσια ασφάλεια, η αμυντική συνεργασία, οι ενεργειακές πρωτοβουλίες και η αντιμετώπιση των προσπαθειών κακόβουλης επιρροής της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Η Διακοινοβουλευτική Ομάδα των ΗΠΑ αποτελείται από μια ομάδα όχι περισσότερων από 6 Γερουσιαστών των Ηνωμένων Πολιτειών που θα διορίζονται σε ίσο αριθμό από τον αρχηγό της πλειοψηφίας και τον αρχηγό της μειοψηφίας της Γερουσίας. Ο ηγέτης της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας της Γερουσίας θα υπηρετεί επίσης ως αυτεπάγγελτα μέλη της Διακοινοβουλευτικής Ομάδας των ΗΠΑ.

Η ομάδα θα συναντάται με μέλη του πλαισίου συνεργασίας «3+1» τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Για το λόγο αυτό, το FY22 NDAA εγκρίνει τη χορήγηση 100.000 δολάρια ανά οικονομικό έτος για να βοηθήσει στην κάλυψη των δαπανών της Διακοινοβουλευτικής Ομάδας των ΗΠΑ. Η Διακοινοβουλευτική Ομάδα των ΗΠΑ θα χρησιμεύσει ως πλαίσιο γόνιμων ανταλλαγών για την προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας σε νέους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των τριών ομοϊδεατών δημοκρατιών της Ανατολικής Μεσογείου, μια στρατηγικής σημασίας περιοχή στο σταυροδρόμι μεταξύ τριών ηπείρων.

Η συνεργασία των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο έχει αυξηθεί εντυπωσιακά τα τελευταία χρόνια. Το Κογκρέσο έχει ήδη αναγνωρίσει τη σημασία της ενίσχυσης της περιφερειακής συνεργασίας με τον Νόμο για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία για την Ανατολική Μεσόγειο, ο οποίος υπεγράφη σε νόμο το 2019.

Για να διατηρηθεί αυτή η ιστορική δυναμική, σας ζητάμε με σεβασμό να χορηγήσετε 1,8 εκατομμύρια δολάρια για τη βοήθεια του ΙΜΕΤ για την Ελλάδα και 100.000 δολάρια για τη Διακοινοβουλευτική Ομάδα 3+1 της Κύπρου, της Ελλάδας, του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών.