Κορωνοϊός: Ενώσεις της κάνναβης αποτρέπουν τη μόλυνση από τον ιό

Χημικές ενώσεις της κάνναβης εμπόδισαν τον ιό που προκαλεί την Covid-19 να διεισδύσει σε υγιή ανθρώπινα κύτταρα

hemp 4 Covid-19, κανναβη, ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ, πανδημία

Χημικές ενώσεις της κάνναβης εμπόδισαν τον ιό που προκαλεί την Covid-19 να διεισδύσει σε υγιή ανθρώπινα κύτταρα, όπως δείχνει νέα εργαστηριακή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Nature Products.

Οι δυο ςνώσεις που βρίσκονται συνήθως στην κάνναβη, ονομάζονται κανναβιγερολικό οξύ ή CBGA και κανναβιδιολικό οξύ ή CBDA και εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια ενός χημικού ελέγχου για την καταπολέμηση του κορωνοϊού, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Όρεγκον. Η μελέτη αποκαλύπτει ότι αυτές οι ενώσεις συνδέθηκαν με την πρωτεΐνη του ιού και εμπόδισαν ένα από τα βήματα που χρησιμοποιεί το παθογόνο για να μολύνει τον άνθρωπο.

Οι ερευνητές εξετασαν την επίδραση που έχουν οι ενώσεις με τις παραλλαγές Άλφα και Βήτα σε εργαστήριο. Η μελέτη πάντως δεν συμπεριλάμβανε τη χορήγηση των συμπληρωμάτων σε ανθρώπους ή τη σύγκριση των ποσοστών μόλυνσης σε αυτούς που χρησιμοποιούν τις ενώσεις με αυτούς που δεν το κάνουν.

Η κάνναβη είναι πηγή φυτικών ινών, συστατικό τροφίμων και ζωοτροφών και τα εκχυλίσματά της προστίθενται σε καλλυντικά, σε κρέμες σώματος, συμπληρώματα διατροφής και τρόφιμα.

«Αυτές οι ενώσεις μπορούν να ληφθούν από το στόμα και έχουν μακρά ιστορία ασφαλούς χρήσης από τον άνθρωπο», δήλωσε ο Richard van Breemen, ερευνητής στο Παγκόσμιο Κέντρο Καινοτομίας Κάνναβης της Πολιτείας του Όρεγκον. «Έχουν τη δυνατότητα να αποτρέψουν καθώς και να θεραπεύσουν τη μόλυνση από τον SARS-CoV-2», συμπλήρωσε.

Πληροφορίες: bloomberg.com