ΚΥΠΡΟΣ: Πιθανόν να συνδέεται με τον εμβολιασμό ο θάνατος της 42χρονης από θρομβοεμβολικό επεισόδιο

«Κίτρινη κάρτα» για τον θάνατο 42χρονης που άφησε την τελευταία της πνοή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου

ImageHandler 11 Θρόμβωση

Κίτρινη κάρτα για τον θάνατο 42χρονης που άφησε την τελευταία της πνοή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου, μετά θρομβοεμβολικό επεισόδιο έλαβαν οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες.

Όπως ανέφερε η Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, Έλενα Παναγιωτοπούλου σε παρέμβαση της στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι», όταν λέμε κίτρινη κάρτα εννοούμε την επίσημη αναφορά του περιστατικού.

«Στις 07:47 το πρωί είχαμε λάβει κίτρινη κάρτα για το περιστατικό από τον προσωπικό ιατρό… Πιστεύει ότι πιθανόν να συνδέεται με τον εμβολιασμό», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Παναγιωτοπούλου.

Επισήμανε ότι από πλευράς τους πρέπει να μαζέψουν όλα τα στοιχεία που χρειάζονται, έτσι ώστε να έχουν μπροστά τους όλα τα δεδομένα που απαιτούνται για να μπορεί να γίνει ενδελεχή έρευνα για το συγκεκριμένο περιστατικό, αφού από τη στιγμή που έχει γίνει αναφορά οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες οφείλουν να διερευνήσουν το συμβάν.

Όσον αφορά το γεγονός ότι η κίτρινη κάρτα στάλθηκε δύο μήνες μετά τον εμβολιασμό της 42χρονης, η κα Παπαδοπούλου σημείωσε ότι συνήθως οι αναφορές γίνονται 2 με 3 μήνες μετά τον εμβολιασμό, ωστόσο οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες οφείλουν να εξετάσουν το περιστατικό και αυτό θα πράξουν.

Η διερεύνηση της εν λόγω αναφοράς θα γίνει στη βάση αλγόριθμου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και εξετάζεται προς εννέα κριτήρια. Έπειτα, γίνεται κατανομή σε πιθανή διασύνδεση, σε μη πιθανή ή και σε βέβαιη διασύνδεση του θρομβοεμβολικού επεισόδιου με τον εμβολιασμό.

Στη συνέχεια, το όλο συμβάν θα αποσταλεί στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για περαιτέρω αξιολόγηση, όπου η διερεύνηση θα γίνει στο σύνολο των περιστατικών και όχι μεμονωμένα.