Μάχη για τα πετρέλαια του Κιρκούκ-Οι Ιρακινοί χτυπούν Κούρδους

Μάχες ξέσπασαν τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα με ανταλλαγές πυρών πυροβολικού ανάμεσα στις δυνάμεις της ιρακινής ομοσπονδιακής κυβέρνησης και τους Πεσμεργκά, τους μαχητές των Κούρδων, νότια της πόλης Κιρκούκ, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις δύο πλευρές.

Πηγές των Πεσμεργκά ανέφεραν ότι ανταλλάχθηκαν πυρά πυροβολικού, ενώ πηγές του ιρακινού στρατού δήλωσαν ότι εβλήθησαν ρουκέτες Κατιούσα νότια της πόλης Κιρκούκ, πρωτεύουσας της ομώνυμης επαρχίας, την οποία διεκδικούν η Βαγδάτη και η αυτόνομη περιφέρεια του Κουρδιστάν.

Νωρίτερα, είχε ανακοινωθεί ότι δυνάμεις του στρατού της ομοσπονδιακής κυβέρνησης του Ιράκ πήραν την Κυριακή τον έλεγχο «τεράστιων εκτάσεων» στην πλούσια σε πετρελαϊκά κοιτάσματα περιοχή γύρω από την πόλη Κιρκούκ χωρίς οι Πεσμεργκά – οι κούρδοι πολιτοφύλακες – να προβάλουν αντίσταση, όπως μετέδωσε η ιρακινή κρατική τηλεόραση.

Δυνάμεις του ιρακινού στρατού και παραστρατιωτικοί άρχισαν περί τα μεσάνυχτα να προελαύνουν προς σημαντική αεροπορική βάση και πετρελαιοπηγές δυτικά του Κιρκούκ.

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ αλ Αμπάντι έδωσε διαταγή στο στρατό να «επιβάλλει (την τάξη και) την ασφάλεια στο Κιρκούκ σε συνεργασία με τον πληθυσμό και τους Πεσμεργκά», πρόσθεσε η κρατική τηλεόραση.

 

Τα μεσάνυχτα της Κυριακής, ιρακινές δυνάμεις είχαν αρχίσει να κινούνται προς πετρελαιοπηγές και σημαντική αεροπορική βάση υπό τον έλεγχο των Κούρδων κοντά στην πόλη Κιρκούκ, ανέφεραν ιρακινές και κουρδικές πηγές.

Σκοπός της προέλασης είναι να τεθεί υπό τον έλεγχο των δυνάμεων της ομοσπονδιακής ιρακινής κυβέρνησης η αεροπορική βάση K1, δυτικά του Κιρκούκ, δήλωσε, στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο αντισυνταγματάρχης Σάλεχ ελ Κινάνι της 9ης μεραρχίας τεθωρακισμένων.

«Οι ιρακινές δυνάμεις και μονάδες λαϊκής κινητοποίησης προελαύνουν τώρα από την Τάζα Χουρμάτου, νότια του Κιρκούκ, στο πλαίσιο επιχείρησης ευρείας κλίμακας. Σκοπός τους είναι να μπουν στην πόλη και να καταλάβουν τη βάση K1 και πετρελαιοπηγές», ανέφερε από την πλευρά του το συμβούλιο ασφαλείας της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν.

 

Φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είδε ουλαμούς του ιρακινού στρατού να κινούνται προς βορρά από την Τάζα Χουρμάτου.

Περίπου μιάμιση ώρα αφότου άρχισε η προέλαση, δεν είχαν αναφερθεί εχθροπραξίες ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Νωρίτερα, η κυβέρνηση του Ιράκ είχε κατηγορήσει τις αρχές του Ιρακινού Κουρδιστάν ότι έφεραν μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στο Κιρκούκ, προειδοποιώντας ότι η ανάμιξή του στην περιοχή ισοδυναμεί με «κήρυξη πολέμου».

Σύμβουλος του προέδρου του Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί διέψευσε αμέσως τις κατηγορίες της Βαγδάτης, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν μαχητές του PKK στο Κιρκούκ.

Ανησυχία Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παρακολουθεί στενά την κατάσταση στο Κιρκούκ του Ιράκ, μια περιοχή που διεκδικούν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι Κούρδοι, και είναι «πολύ ανήσυχο» για τις πληροφορίες περί εχθροπραξιών ανάμεσα στον στρατό και τους Πεσμεργκά, δήλωσε αξιωματούχος του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

«Παρακολουθούμε την κατάσταση στο Κιρκούκ στενά και είμαστε πολύ ανήσυχοι για τις πληροφορίες περί μιας αναμέτρησης», ανέφερε ο αξιωματούχος. «Συνομιλούμε με όλα τα μέρη στο Ιράκ για την αποκλιμάκωση της έντασης», πρόσθεσε.