Ο Εμανουέλ Μακρόν επιχειρεί να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να πάψει κάθε κουβέντα περί παραίτησής του από το ύπατο αξίωμα της Γαλλίας.
Στο διάγγελμά του χθες το βράδυ, μετά την πτώση της κυβέρνησης του Μισέλ Μπαρνιέ, ο Μακρόν δεσμεύτηκε να ορίσει τις επόμενες ημέρες νέο πρωθυπουργό με εντολή να σχηματίσει «κυβέρνηση εθνικού συμφέροντος».
Γαλλικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο Μακρόν θα ήθελε να έχει επιλέξει τον διάδοχο του Μπαρνιέ στο πρωθυπουργικό μέγαρο Ματινιόν πριν το Σάββατο, δηλαδή πριν την εορταστική επαναλειτουργία του καθεδρικού της Παναγίας των Παρισίων παρουσία του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και πολλών άλλων ξένων ηγετών και υψηλών προσκεκλημένων. Ήδη ο Γάλλος πρόεδρος έχει ξεκινήσει τις σχετικές διαβουλεύσεις.
Μακρόν: «Δεν παραιτούμαι» – Πυρά στην ακροδεξιά και την αριστερά
Ο Μακρόν, μετά την εσφαλμένη όπως αποδείχθηκε απόφαση να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές το καλοκαίρι, αρνήθηκε ότι ευθύνεται για την πολιτική κρίση. Αντίθετα κατηγόρησε την ακροδεξιά και την αριστερά για σύμπηξη «αντιδημοκρατικού μετώπου» προκειμένου να προκαλέσουν χάος με την αποπομπή του Μπαρνιέ.
Με την ταχεία επιλογή του νέου πρωθυπουργού της Γαλλίας ο Μακρόν επιθυμεί να βγει από τη γραμμή του πυρός, καθώς η πτώση της κυβέρνησης Μπαρνιέ με την υπερψήφιση της πρότασης μομφής το βράδυ της Τετάρτης ενέτεινε την πίεση σημαντικά στον ένοικο του Ελυζέ. Η αριστερή «Ανυπότακτη Γαλλία» του πρώην τροτσκιστή Ζαν Λυκ Μελανσόν απαίτησε την παραίτηση του προέδρου – που επιθυμεί και το 54% των Γάλλων- , κάτι που απέκλεισε στο χθεσινό του διάγγελμα ρητά ο Μακρόν, τονίζοντας ότι θα εξαντλήσει την θητεία του μέχρι το 2027. «Η εντολή που μου δώσατε είναι για πέντε χρόνια και θα την εκπληρώσω μέχρι τέλους είπε» στο δεκάλεπτο διάγγελμά του.
Και πρόσθεσε ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να εκπροσωπεί διάφορα κόμματα πρόθυμα να μετάσχουν σε αυτή ή τουλάχιστον να συμφωνήσουν να μην τη ρίξουν, αλλά δεν τα κατονόμασε.
Ο Μπαϊρού στο κάδρο των επιλογών για το Ματινιόν
Μετά την υποβολή της παραίτησης από τον Μπαρνιέ και πριν το διάγγελμά του ο Μακρόν είχε γεύμα εργασίας με τον σύμμαχό του, Φρανσουά Μπαϊρού, ο οποίος έχει κάποιους διαύλους επικοινωνίας με την Λεπέν.
Ο 73χρονος κεντρώος ηγέτης του «Δημοκρατικού Κινήματος» (MoDem), δήμαρχος της πόλης Πο της νοτιοδυτικής Γαλλίας, είχε κατέβει τρεις φορές προεδρικός υποψήφιος, αλλά το 2017 συμπαρατάχθηκε με τον Μακρόν, ο οποίος μετά την εκλογή του, τον διόρισε υπουργό Δικαιοσύνης. Ο Μπαϊρού παραιτήθηκε λίγες εβδομάδες αργότερα μεσούσης έρευνας για κοινοβουλευτικούς βοηθούς του κόμματός του, αλλά αθωώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο και το όνομά του έχει περιληφθεί στη λίστα των πιθανών διαδόχων του Μπαρνιέ από τα γαλλικά ΜΜΕ. Ο Μπαϊρού είχε ταχθεί τον Νοέμβριο κατά της στέρησης του δικαιώματος του εκλέγεσθαι στη Λεπέν όπως εισηγήθηκαν οι εισαγγελείς στη δίκη της στο Παρίσι για υπεξαίρεση κοινοτικών κονδυλίων, ενώ έχει ταχθεί και υπέρ ενός πιο αναλογικού εκλογικού συστήματος, όπως θέλει η ακροδεξιά.
Προτεραιότητα ο προϋπολογισμός
Ενόψει των επαπειλούμενων προβλημάτων για τη γαλλική οικονομία ο Μακρόν τόνισε ότι προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης είναι η τάχιστη εκπόνηση του προϋπολογισμού για το 2025. Σε πρώτη φάση ο Γάλλος πρόεδρος προανήγγειλε ειδικό νόμο, που θα εξασφαλίσει την ομαλή λειτουργία του κράτους μέχρι την ψήφιση του προϋπολογισμού για το ερχόμενο έτος.
Άγνωστο παραμένει πόσα περιθώρια θα έχει η νέα κυβέρνηση για τα αναγκαία μέτρα λιτότητας, αφού αυτός ήταν και ο λόγος της πτώσης της κυβέρνησης Μπαρνιέ.
Αλλά και η σύνθεση του νέου υπουργικού σχήματος παραμένει ασαφής, καθώς ο συσχετισμός των πολιτικών δυνάμεων μετά τις πρόωρες εκλογές του Ιουλίου είναι περίπλοκος με την Εθνοσυνέλευση διαιρεμένη σε τρία σχεδόν ισοδύναμα στρατόπεδα, καθώς ούτε η κεντρώα παράταξη του Μακρόν, ούτε η αριστερή συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου ούτε η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν και οι σύμμαχοί τους διαθέτουν επαρκείς έδρες για αυτοδυναμία και οι κυβερνητικοί συνασπισμοί δεν συνηθίζονται στη Γαλλία.
Ο Μακρόν, ωστόσο, απαίτησε εκ νέου από τις πολιτικές δυνάμεις διάθεση για συμβιβασμό ώστε να ξεκινήσει μια νέα εποχή εξ’ ου και η έκκληση προς τα μέλη της Εθνοσυνέλευσης να συνεργαστούν.
Ο Μακρόν εξέφρασε επίσης την ελπίδα να είναι η επόμενη κυβέρνηση της Γαλλίας πιο σταθερή από εκείνη του Μπαρνιέ που αναγκάστηκε να αποχωρήσει μετά από λιγότερο από τρεις μήνες. Απομένουν ακόμη 30 μήνες μέχρι τη λήξη της θητείας του. «30 μήνες για να δράσει η κυβέρνηση».
Πηγή: iefimerida.gr