Μάσκες ΚΝ95: Eπαναχρησιμοποιήσε τις μάσκες σου – Δείτε τις οδηγίες που δίνουν οι ειδικοί

Σύμφωνα με έρευνες ειδικών, οι  ΚΝ95, που είναι ακριβότερες, έχουν πλεονεκτήματα έναντι των χειρουργικών και υφασμάτινων μασκών προστασίας

21814748 0 17 1280 737 1920x0 80 0 0 942e4f3c4de0169a5110770c816f9c44 ΜΑΣΚΑ ΚΝ95, οδηγίες

Σύμφωνα με έρευνες ειδικών, οι  ΚΝ95, που είναι ακριβότερες, έχουν πλεονεκτήματα έναντι των χειρουργικών και υφασμάτινων μασκών προστασίας – Ποιες χώρες έχουν καταστήσει υποχρεωτική την χρήση τους – Το απλό κόλπο για να χρησιμοποιηθούν ξανά

Την ώρα που η μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Omicron είναι ιδιαίτερα αυξημένη έρχεται και πάλι στο προσκήνιο η σημασάι της χρήσης μάσκας ΚΝ95. Έρευνες ειδικών έδειξαν ότι οι ΚΝ95 έχουν πλεονεκτήματα έναντι των χειρουργικών και υφασμάτινων μασκών προστασίας. Μάλιστα η επόμενη επιλογή που συστήνουν οι ειδικοί είναι η χρήση  διπλής μάσκας.

Σύμφωνα με τη USA Today οι υφασμάτινες μάσκες έχουν μεγάλους πόρους που επιτρέπουν την εισπνοή σταγονιδίων μέσα στα οποία περιέχεται ο κορωνοϊός. Ακόμη οι υφασμάτινες μάσκες έχουν κενά στο ύψος των μάγουλων αλλά και κάτω από τα μάτια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να περνούν ευκολότερα τα σταγονίδια. Το δημοσίευμα επισημαίνει πως αρκετές χώρες μεταξύ των οποίων η Αυστρία, η Γερμανία αλλά και η Τσεχία έχουν καταστήσει υποχρεωτική τη χρήση μάσκας ΚΝ95.

Οι KN95 «έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να επιτυγχάνουν καλή εφαρμογή στο πρόσωπο και επαρκές φιλτράρισμα αιωρούμενων σωματιδίων. Ακόμη έχουν ένα πιο πυκνό δίκτυο ινών από τις χειρουργικές ή τις υφασμάτινες. Απο την άλλη πλευρά οι μάσκες N95 έχουν φτιαχτεί από πολυπροπυλένιο. Πρόκειται για ένα υλικό που περνά από μια διαδικασία που λιώνει και “σπρώχνεται” σε τρύπες μικρής διαμέτρου, έτσι ώστε να μετατρέπεται σε μικροσκοπικές ίνες που δένονται μεταξύ τους», τονίζει ακόμη η USA Today.Οι συγκεκριμένς ίνες «ακολούθως  φορτίζονται, περνώντας από μια συσκευή που παράγει στατικό ηλεκτρισμό. Το φορτίο αυτό τις κάνει 10 φορές πιο αποτελεσματικές στο να “πιάνουν” σωματίδια».

Επίσης οι ΚΝ95 δεν επιτρέπουν να υπάρχουν κενά γύρω από τη μύτη, τα μάγουλα καθώς και το σαγόνι. Οι μάσκες άν χρησιμοποιηθούν σωστά φιλτράρουν έως το 95% των σωματιδίων στον αέρα, ενώ κάνουν εξαιρετική δουλειά στο να φιλτράρουν τις δικές μας εκπνοές, ώστε να προστατεύουμε τους άλλους.

Μπορέι να επαναχρησιμοποιηθεί η KN95;

Το μόνο αρνητικό που έχουν οι μάσκες ΚΝ95 είναι το κόστος τους. Και αυτό διότι είναι μεγαλύτερο από το κόστος των χειρουργικών και των υφασμάτινων μασκών. Μάλιστα υπάρχουν πολλοί που ρωτούν εάν ο συγκεκριμένος τύπος μάσκας μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί.Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας,  η ΚΝ95 μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί ωστόσο θα πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένα βήματα.

«Παρά το γεγονός οι μάσκες N95 και ΚΝ95 είναι μιας χρήσης, πολλοί άνθρωποι έχουν βρει τρόπους ώστε να τις επαναχρησιμοποιούν», τονίζει η USA Today. Μάλιστα στο δημοσίευμα υπάρχει παραπομπή στη στρατηγική που είχε ακολουθήσει το CDC, στην αρχή της πανδημίας και συγκεκριμένα όταν υπήρχαν ελλείψεις μασκών KN95 στα αμερικανικά οσοκομεία.

Πως επαναχρησιμοποείται η ΚΝ95

Υπενθυμίζεται πως ο CDC είχε εκδώσει αναλυτικές οδηγίες για το πώς μπορεί να γίνει με ασφάλεια η επαναχρησιμοποίηση της ΚΝ95. Όμως η συγκεκριμένη οδηγία πλέον δεν υφίσταται καθώς στα νοσοκομεία υπάρχει επάρκεια μασκών.

Για να γίνει ασφαλής χρησιμοποίηση των μασκών ΚΝ95 πρέπει:

– έπειτα από τη χρήση της KN95, βγάλτε τη μάσκα και τοποθετήστε τη σε μια χάρτινη σακούλα , ώστε να «αναπνέει».

Προσοχή:

-Μη χρησιμοποιήσετε πλαστική σακούλα.

– κλείστε τη σακούλα και αφήστε τη  σε θερμοκρασία δωματίου.

– Πλύνετε καλά τα χέρια σας.

– Αφήνουμε τη μάσκα στη σακούλα για διάστημα τριών – τεσσάρων ημερών, που θεωρείται αρκετό για να έχουν πεθάνει όλοι οι ιοί που βρίσκονταν σε αυτή.

– Την 4η-5η μέρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά.

protothema.gr