Μαζικά τεστ για τον κορωνοϊό και έντονη ανησυχία για τους ασυμπτωματικούς

covid 19 7 Coronavirus, αύξηση κρουσμάτων, ΤΕΣΤ

Στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης των επιδημιολόγων με τον Υπουργό υγείας, ήταν τα θετικά κρούσματα χωρίς συμπτώματα αλλά και οι αλλαγές που θα υπάρξουν στον δειγματοληπτικό έλεγχο που πραγματοποιείται από την Τετάρτη.

Ο δρόμος του τερματισμού είναι το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, αφού δεν υπάρχουν άλλα μέτρα για να ληφθούν, και αυτή την στιγμή βρισκόμαστε σε ένα μαραθώνιο, ανέφεραν σε συνέντευξη τύπου μετά τη νέα συνάντηση τους με τον Υπουργό Υγείας τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής.

Αναφέρθηκε ακόμη ότι ο δειγματοληπτικός έλεγχος των δέκα χιλιάδων θα γίνει με κινητή μονάδα σε όλες τις Επαρχίες, χωρίς ωστόσο να ανακοινώνονται η ακριβής τοποθεσία και οι ώρες που θα διενεργούνται οι δειγματοληψίες, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η προσέλευση ατόμων που είτε έχουν συμπτώματα είτε είναι στενή επαφή άλλων κρουσμάτων και για να εξαχθούν αντιπροσωπευτικά αποτελέσματα, μέσα από αληθινά τυχαίο δείγμα.

Ο Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας, δρ. Λεόντιος Κωστρίκης είπε ότι «Θα προσπαθήσουμε να παίρνουμε τυχαία δείγματα και όχι να εξαιρούμε άτομα τα οποία επήγεναν εκεί επειδή ήταν επαφές κρουσμάτων, αρά αυτό θα διορθωθεί».

Στο επίκεντρο της συζήτησης με τον Υπουργό Υγείας ήταν και οι ασυπτωματικοί που κυρίως είναι άτομα νεαρής ηλικίας και αυτό ακριβώς καθιστά δύσκολη την κατάσταση για αυτό καλούν τον κόσμο να έχει αυτοσυγκράτηση.

Η δρ. Ζωή Δωροθέα Πανά, μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής, έκανε σαφές το γεγονός ότι το τελευταίο δεκαπενθήμερο έχουμε 70,6% που αφορούν εγχώριες λοιμώξεις και το 20,6% αφορούν λοιμώξεις, οι οποίες είτε εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου είτε είχαν πρόσφατο ταξιδιωτικό ιστορικό.

Η κα. Πανά ανέφερε ότι «υπάρχουν υγειονομικά πρωτόκολλα περίπου 90 στον αριθμό τα όποια οριζόντια και κάθετα πρέπει να τηρούνται. Η καθολική συμμόρφωση πάνω σε αυτά τα μέτρα είναι τα πυρομαχικά μας, τα όπλα μας για τώρα».

Όσον αφορά τα αεροδρόμια ο κ. Κωστρίκης, τόνισε πως έγιναν πολλές ενέργειες για μη διασπορά του ίου και ότι μέχρι στιγμής πραγματοποιήθηκαν πέραν των 27,000 δειγματοληπτικών εξετάσεων σε επιβάτες στα αεροδρόμια Πάφου και Λάρνακας.

Την ίδια ώρα, ο κ. Κωστρίκης τόνισε πως «η γενική φιλοσοφία είναι ότι δεν μπαίνουμε σε έναν αγώνα δρόμου που θα τελειώσει σε δύο, τρεις εβδομάδες ή έναν μήνα. Είμαστε σε ένα μαραθώνιο και ο τερματισμός θα είναι όταν έχουμε το εμβόλιο. Ο σκοπός μας δεν είναι το lockdown, αλλά αυτή πρέπει να είναι η φιλοσοφία μας».

Σημειώνεται, τέλος, ότι επιστρέφει η εβδομαδιαία ενημέρωση για τον κορωνοϊό από τους επιδημιολόγους που, πιθανότατα, θα πραγματοποιούν κάθε Τρίτη συνάντηση.

13 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοινώθηκαν χθες

13 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε το Υπουργείο υγείας χθες, με τον αριθμό να για άλλη μια ημέρα να είναι διψήφιος. Τα κρούσματα αυτά εντοπίστηκαν από σύνολο 3,486 εργαστηριακών διαγνώσεων.

Βάση των δεδομένων, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανέρχεται στα 1,208.

Συγκεκριμένα, τα κρούσματα αφορούν 2 άτομα ζευγάρι Ρουμάνων, μόνιμοι κάτοικοι Κύπρου, που επέστρεψαν από την Ρουμανία χθες, σημειώνεται ότι είναι ασυπτωματικοί και έκαναν το τεστ στο αεροδρόμιο. 1 άτομο είναι κυπριακής καταγωγής που έφτασε στο αεροδρόμιο από την Ιταλία μέσω Αθήνας. Πραγματοποιήσε τον δειγματοληπτικό έλεγχο στο αεροδρόμιο. Το άτομο αυτό να σημειώσουμε ότι δεν είχε συμπτώματα. Και ακόμη ένα άτομο που επέστρεψε από το Μάντσεστερ την προηγούμενη Τετάρτη και έκανε το τεστ στο αεροδρόμιο. Ακόμη ένα άτομο χωρίς συμπτώματα.

Τέσσερα άτομα εντοπίστηκαν από ιδιωτική πρωτοβουλία, συγκεκριμένα, το 1 άτομο είναι κυπριακής καταγωγής που εξετάστηκε ιδιωτικά λόγω συμπτωμάτων και δεν έχει ταξιδιωτικό ιστορικό. Ακόμη ένα άτομο ο όποιος είναι μόνιμος κάτοικος Κύπρου, ρωσικής καταγωγής, δεν είχε συμπτώματα αλλά ούτε ταξιδιωτικό ιστορικό. Το 3ο άτομο που εντοπίστηκε από ιδιωτική πρωτοβουλία είναι ινδονη-σιακής καταγωγής, μόνιμος κάτοικος Κύπρου, χωρίς ταξιδιωτικό ιστορικό. Έκανε το τεστ διότι το ζήτησαν από την εταιρεία που θα άρχιζε δουλειά και ούτε αυτός έχει συμπτώματα. Το 4ο που έκανε το τεστ ιδιωτικά είχε συμπτώματα και είναι Κύπριος.

Μεταξύ των κρουσμάτων εντοπίστηκα και τρία κρούσματα από ιχνηλάτηση.

Ένα άτομο εντοπίστηκε από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων και το τελευταίο κρούσμα ήταν με παραπομπή από τον Προσωπικό του Ιατρό λόγω συμπτωμάτων. Έχει πρόσφατο ταξιδιωτικό ιστορικό στη Ζιμπάμπουε.

Αυτή την στιγμή στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε θάλαμο τέσσερις ασθενείς σε σταθερά καλή κατάσταση.

Πηγή: Ant1