Ο νέος κοροναϊός που εμφανίστηκε στην επαρχία Ουχάν της Κίνας, έχει προκαλέσει αναστάτωση σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι θάνατοι έχουν φτάσει πλέον τους 490, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τις 24.000.
Κάποιες χώρες σταμάτησαν της πτήσεις από και προς της Κίνα, ενώ εταιρείες κλείνουν τα γραφεία τους στην μεγαλύτερη σε πληθυσμό χώρα στον κόσμο. Οι πληροφορίες για τον νέο κοροναϊό δίνουν και παίρνουν, το ίδιο με τις θεωρίες συνωμοσίας, τις φήμες, τους μύθους και τις αλήθειες. Σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις, υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει όλοι να γνωρίζουν για τον νέο κοροναϊο, 2019- nCoV, για να μην δημιουργούνται εσφαλμένες αντιλήψεις.
Οι κοροναϊοί δεν είναι «καινούργιοι»
Ο 2019- nCoV αποκαλείται ως νέος κοροναϊός για συγκεκριμένο λόγο. Κι αυτό γιατί μπορεί ο ίδιος να είναι «νέος» αλλά οι κοροναϊοι γενικότερα υπάρχουν εδώ και αρκετά χρόνια. Ένας από αυτούς ήταν ο SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome) που ξέσπασε στην Κίνα και στοίχισε την ζωή σε συνολικά 774 ανθρώπους την διετία 2002-2003, και ο MERS (Middle East Respiratory Syndrome), που ξέσπασε το 2012 στην Μέση Ανατολή και προκάλεσε τον θάνατο σε 858 ανθρώπους, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Ο κορόναϊός προσβάλλει μόνο ηλικιωμένους ανθρώπους
Ο κοροναϊός μπορεί να προσβάλλει ανθρώπους κάθε ηλικίας. Η διαφορά είναι πως οι ηλικιωμένοι, ειδικά εκείνοι με προβλήματα υγείας, είναι πιο πιθανό να αρρωστήσουν βαριά. Κατά τα άλλα, όλοι μπορούν να νοσήσουν από τον ιό και όλοι θα πρέπει να περνούν τα απαραίτητα μέτρα.
Τα αντιβιοτικά μπορούν να αντιμετωπίσουν τον ιό
Αυτό είναι ένα κοινό λάθος που έχει ακουστεί ξανά. Τα αντιβιοτικά δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν ιούς, αλλά μόνο βακτήρια. Αν κάποιος νοσηλευτεί για κοροναϊό, μπορεί να του χορηγηθούν αντιβιοτικά, αλλά για να αντιμετωπίσουν μια παράλληλη λοίμωξη από βακτήρια.
Το σκόρδο μπορεί να εμποδίσει στην μετάδοσή του
Το σκόρδο είναι μια υγιεινή τροφή με αντιμικροβιακές ιδιότητες. Ωστόσο δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι τρώγοντας σκόρδο θα μπορέσει κάποιος να προστατευθεί από τον 2019 – nCoV.
Τα κατοικίδια μπορούν να μεταδώσουν τον ιό
Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο που να αποδεικνύει ότι τα ζώα μπορούν να μεταδώσουν τον ιό. Βέβαια, συνίσταται να πλένετε καλά τα χέρια σας μετά από την επαφή με οποιοδήποτε κατοικίδιο.
Ο κοροναϊός μπορεί να μεταφερθεί με δέματα από την Κίνα
Σύμφωνα με μελέτες, οι κοροναϊοι επιβιώνουν μόνο για μερικές ώρες σε επιφάνειες και έξω από τον ξενιστή τους, οπότε η πιθανότητα μετάδοσης μέσω αντικειμένων είναι ελάχιστη.
Αν προσβληθείς από τον κοροναϊό θα πεθάνεις
Το ποσοστό θνησιμότητας του νέου κοροναϊού, φτάνει το 2,1%. Το 80% των ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους ήταν άνω των 60 ετών, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό εξ αυτών, υπέφερε από προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας, όπως διαβήτη και υπέρταση. Το ποσοστό θνησιμότητας του SARS ήταν περίπου 9,6%, ενώ του MERS, πλησίασε το 30%, σύμφωνα με την Wikipedia.
Ο κοροναϊός είναι ο πιο επικίνδυνος ιός αυτή τη στιγμή
Μπορεί ο κοροναϊός να έχει μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας, αλλά σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, υπάρχουν 5 εκατομμύρια σοβαρά περιστατικά κάθε χρόνο στον κόσμο από τον ιό της γρίπης, με τους θανάτους να φτάνουν τους 650.000.
Πληροφορίες: who.int, truthout.org, gulfnews.com, mercurynews.com, wikipedia.org