Νέα έρευνα: Το σύνδρομο long covid «χτυπά» περισσότερο τις γυναίκες

Το σύνδρομο long covid «χτυπά» περισσότερο τις γυναίκες

F7DC1BB0 44D1 435E 96EA 1FCE4E2E41CE

Το 63,2% των ανθρώπων με μακρόχρονη Covid-19 είναι σχεδόν οι δύο στους τρεις γυναίκες, σύμφωνα με μια παγκόσμια μελέτη, την πιο ολοκληρωμένη του είδους της μέχρι σήμερα.

Το 6,2% των ανθρώπων με κορωνοϊό έχουν συμπτώματα της λοίμωξης που διαρκούν τουλάχιστον τρεις μήνες. Εντυπωσιακό είναι ότι το 15% όσων νοσούν συνεχίζουν  να έχουν ένα ή περισσότερα επίμονα συμπτώματα για τουλάχιστον 12 μήνες.

Πιο συχνά συμπτώματα είναι τα αναπνευστικά προβλήματα (3,7%), η επίμονη κόπωση (3,2%), οι μυϊκοί πόνοι, οι εναλλαγές ψυχικής διάθεσης και οι γνωστικές διαταραχές (2,2%). Η μελέτη επιβεβαίωσε μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν long covid  έχουν όσοι νοσηλεύθηκαν ή εισήχθησαν σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρ Σάρα Γουλφ Χάνσον του Ινστιτούτου Μετρήσεων και Αξιολόγησης της Υγείας του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον στο Σιάτλ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA (Journal of American Medical Association). Ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 1,2 εκατομμύρια άτομα από 4 έως 66 ετών σε συνολικά 22 χώρες, που είχαν εμφανίσει συμπτωματική Covid-19 μέσα στη διετία 2020-21.

Διαπιστώθηκε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό μακράς Covid-19, με συμπτώματα επί τουλάχιστον τρεις μήνες μετά την αρχική λοίμωξη, έχουν εμφανίσει οι γυναίκες άνω των 20 ετών (10,6%, δηλαδή μία στις δέκα), έναντι περίπου των μισών ανδρών ίδιας ηλικίας (5,4%) και πολύ λιγότερων παιδιών, εφήβων και νέων έως 20 ετών (2,8%).

Η εκτιμώμενη μέση διάρκεια των συμπτωμάτων της μακράς Covid-19 ήταν εννέα μήνες για όσους είχαν νοσηλευθεί κατά την οξεία λοίμωξη και τέσσερις μήνες για όσους δεν είχαν χρειαστεί εισαγωγή σε νοσοκομείο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ