Νέες απειλές του Ερντογάν για τα νησιά: Δεν θα μείνουμε σιωπηλοί για τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Ελλάδας

"Το θέμα των νησιών ήταν πάντοτε αμφιλεγόμενο. Μπορεί να μας αναγκάσουν να θέσουμε αυτά τα διαφιλονικούμενα ζητήματα."

Μπορεί να μας αναγκάσουν να θέσουμε θέμα νησιών, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν υποστηρίζοντας ότι το θέμα (της κυριαρχίας) των νησιών ήταν πάντα αμφιλεγόμενο.

Σε δηλώσεις του εν πτήση επιστρέφοντας από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι “δεν είναι δυνατόν να παραμένουμε σιωπηλοί στις στρατιωτικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται κατά παράβαση των συμφωνιών στα νησιά με αποστρατικοποιημένο καθεστώς”.

Στην πραγματικότητα, είπε, “θέσαμε αυτό το θέμα στην ημερήσια διάταξη του ΟΗΕ. Θα συνεχίσουμε να το κρατάμε στην ατζέντα και το επόμενο διάστημα”.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, “τους έδωσε και μια προειδοποίηση. Ωστόσο, εάν η Ελλάδα συνεχίσει, φυσικά θα απευθύνουμε προειδοποιήσεις σε υψηλότερο επίπεδο, εάν χρειαστεί. Γιατί, όπως γνωρίζετε, το θέμα των νησιών ήταν πάντοτε αμφιλεγόμενο. Μπορεί να μας αναγκάσουν να θέσουμε αυτά τα διαφιλονικούμενα ζητήματα. Για το λόγο αυτό, ο Υπουργός μου τους προειδοποίησε σε χαμηλό επίπεδο για να μην μας αναγκάσουν να ανοίξουμε αυτά τα θέματα προς συζήτηση. Καλώς έγινε”, είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Για το μεταναστευτικό, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι “ο θάνατος 19 ανθρώπων στα ελληνικά σύνορα από το κρύο δεν είναι κάτι που χωνεύεται εύκολα”. Φυσικά, συνέχισε, “ούτως ή άλλως έχουμε ενημερώσει τους Ευρωπαίους. Έχουμε γνωστοποιήσει και τι κάνουμε για τους μετανάστες. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε από εδώ και στο εξής. Από την άλλη, υπάρχουν αρχηγοί κρατών στην Ευρώπη που λένε ελα να συνομιλήσουμε. Θα συνεχίσουμε να πραγματοποιούμε τηλεδιασκέψεις μαζί τους, ίσως αυτή την εβδομάδα ή την επόμενη εβδομάδα”.

Στο μεταξύ, ο Υπουργός Οικονομικών είχε ένα ταξίδι στη Βρετανία και οι συναντήσεις του εκεί ήταν “πολύ, πολύ παραγωγικές”, ανέφερε.