Ο Άλμπερτ Μπουρλά της Pfizer επιχειρηματίας της χρονιάς

«Μετά την επέλαση της πανδημίας, βοήθησε να επιστρέψει η ζωή σε κάτι που μοιάζει με κανονικότητα»

albert bourla Pfizer, επιχειρηματίας της χρονιάς

Σύμφωνα με το αμερικανικό CNN Business, ο Αλμπέρτ Μπουρλά είναι ο άνθρωπος που, μετά την επέλαση της πανδημίας, βοήθησε να επιστρέψει η ζωή σε κάτι που μοιάζει με κανονικότητα για πολλούς από εμάς κι αυτό, σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στα εμβόλια κατά του κορωνοϊού: ένα από αυτά είναι το εμβόλιο της Pfizer.

Κι αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που το αμερικανικό CNN επέλεξε έναν Έλληνα ως επιχειρηματία της χρονιάς: τον επικεφαλής της Pfizer, Αλμπερτ Μπουρλά, το όνομα του οποίου φιγουράρει πλέον δίπλα σε αυτά των προηγούμενων νικητών, όπως οι Marc Benioff της Salesforce (CRM), Brian Cornell της Target και Brian Niccol της Chipotle.

Διεκδικητές του τίτλου αυτή τη φορά ήταν οι Lisa Su της AMD, Jim Farley της Ford, Marvin Ellison της Lowe, David Solomon της Goldman Sachs, Sundar Pichai της Alphabet, καθώς και ο επικεφαλής της Tesla της Space X, Elon Musk.

Όμως, όπως σημειώνει το CNN, «ο Μπουρλά ήταν η δική μας επιλογή, για όσα έχει κάνει η Pfizer σε έναν χρόνο όπου τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού έγιναν mainstream (το «εμβόλιο» ήταν η λέξη της χρονιάς σύμφωνα με το Merriam-Webster) και βοήθησαν να σταθεροποιηθεί η αμερικανική οικονομία – και στην πραγματικότητα, η παγκόσμια», αναφέρει το CNN.

«Η Pfizer έκανε πολύ καλό για την ανθρωπότητα και είμαστε πολύ, πολύ υπερήφανοι για αυτό», είπε ο Μπουρλά σε συνέντευξή του στο CNN Business. «Δεν μπορέσαμε μόνο να σώσουμε τόσο πολλές ζωές. Αλλά απολαμβάνουμε υψηλά επίπεδα επιχειρηματικής φήμης αυτή τη στιγμή. Οι άνθρωποι μας συμπαθούν».

Όπως εξηγεί το CNN, η Pfizer δεν είναι η μοναδική εταιρεία που ανέπτυξε εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Όμως αυτός ο ηγέτης του Big Pharma έχει γίνει συνώνυμο της μάχης απέναντι στον κορωνοϊό, περισσότερο από την BioNTech με την οποία συνεργάστηκε ή από τη Moderna.

Επιπλέον, η Pfizer έχει αναπτύξει ένα χάπι το οποίο θα μπορούσε να μειώσει δραστικά τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών, νοσηλείας και θανάτου για όσους μολύνονται από κορωνοϊό. Το Paxlovid εγκρίθηκε από την αμερικανική επιτροπή τροφίμων και φαρμάκων FDA. Ο ίδιος ο Μπουρλά ωστόσο, εξήγησε ότι το χάπι δεν υποκαθιστά το εμβόλιο.

Σε ό,τι αφορά την εξάπλωση της νέας μετάλλαξης, ο Μπουρλά είπε στο CNN ότι το εμβόλιο των Pfizer/ BioNTech θα ελέγξει την Όμικρον «αρκετά καλά», ειδικά εάν ο κόσμος λάβει τρεις δόσεις.

Όμως παραδέχθηκε ότι ενδεχομένως η εταιρεία να χρειαστεί να κυκλοφορήσει ένα νέο εμβόλιο, που να στοχεύει ειδικά στην Όμικρον ή σε τυχόν μελλοντικά στελέχη. Ήδη η εταιρεία αναπτύσσει ένα τέτοιο εμβόλιο, το οποίο ο Μπουρλά εκτιμά ότι θα τεθεί προς έγκριση έως τον Μάρτιο.

Αν η Pfizer χρειαστεί να παράξει ειδικά εμβόλια για την παραλλαγή Όμικρον, αυτό δεν θα επιβραδύνει την παραγωγή των εμβολίων που κυκλοφορούν τώρα, ανέφερε ο Μπουρλά.

Τέλος, το CNN αναφέρει ότι η Pfizer, σύμφωνα με την ανακοίνωση των τελευταίων αποτελεσμάτων της, τον Νοέμβριο, σημείωσε έσοδα 13 δις. Δολαρίων από το εμβόλιο κατά το γ’ τρίμηνο του έτους ενώ τώρα αναμένει έσοδα 36 δισ. δολ. Για το σύνολο του έτους.

protothema.gr