Για την συνεχιζόμενη κρίση στην τουρκική οικονομία μίλησε στην εκπομπή του Σίγμα Μεσημέρι και Κάτι ο οικονομολόγος Μάριος Ζαχαριάδης. Αρχικά αναφέρθηκε στο πρόβλημα που προκαλείται εξαιτίας του αυξανόμενου πληθωρισμού. Ωστόσο σημείωσε πως η πολιτική υποτίμησης της λίρας που ακολουθεί ο Ερντογάν, αποσκοπεί στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας και μείωση του εμποιρικού ελλείματος.
«Αυτή η πολιτική υποτίμησης έχει ως συνεπακόλουθο υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στην Τουρκία για το τρίτο τρίμηνο. Ήταν ο δεύτερος υψηλότερος ρυθμός στον ΟΑΣΕ. Υπάρχει επίσης και ένα κλείσιμο του μεγάλου εμπορικού ελλείματος που είχε η Τουρκία. Αυτά είναι τα θετικά. Οι αρνητικές επιπτώσεις όμως του πληθωρισμού επηρεάζουν τους καταναλωτές και τους δανειστές, ειδικότερα τις τράπεζες».
Σε αυτό το πλαίσιο εξήγησε πως οποιοσδήποτε δανειστής χάνει όταν υπάρχει ψηλός πληθωρισμός και ο μεγαλύτερος δανειστής στο σύγχρονο κόσμο είναι οι τράπεζες. «Έτσι απειλείται η Τουρκία από μια τραπεζική κρίση. Δεν απειλείται με χρεοκοπία και δημοσιονομική κρίση αλλά μια τραπεζική κρίση», είπε.
«Αν συνεχίζουν οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης αυτό είναι ένα στοίχημα για τον Ερντογάν για την πολιτική του επιβίωση. Ήδη κάνει κάποιες κινήσεις με αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 50% για συγκρατήσει τις επιπτώσεις τους ψηφοφόρους του», πρόσθεσε..
Μεταξύ άλλων είπε πως σε μια τέτοια κρίση μόνο με παρέμβαση του ΔΝΤ αν χρειαστεί θα σωθούν οι τράπεζες .
«Η Τουρκία θεωρείτο μέχρι πρόσφατα μια γοργά αναπτυσσόμενη οικονομία. Οι πολιτικές Ενρτογάν δημιούργησαν όμως ένα μεγάλο βαθμό αναξιοπιστίας τόσο βραχυπρόθεσμα όσο κα μακροπρόθεσμα
Επεσήμανε παράλληλα πως η τουρκική τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα ήταν η τελευταία μείωση στα επιτόκια αλλά δεν μπορεί αυτό να γίνει πιστευτό από ξένους επενδυτές και κράτη, καθώς ο Ερντογάν κάνει ότι του κατέβει στο κεφάλι.