Ο Πούτιν έκανε προπόνηση για χόκεϊ λίγο πριν την εισβολή στην Ουκρανία – Στο φως η συνομιλία του με τον Μακρόν

Τι είπαν τηλεφωνικά οι δύο ηγέτες στις 20 Φεβρουαρίου

36462695 5587 45F3 91F6 2199CB458764

«Για να είμαι ειλικρινής, θα ήθελα να πάω να παίξω χόκεϊ επί πάγου». Αυτή ήταν η περιφρονητική απάντηση του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, στον Γάλλο ομόλογό του, τέσσερις ημέρες πριν την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, όταν ο Εμανουέλ Μακρόν του πρότεινε μία συνάντηση με τον ένοικο του Λευκού Οίκου, Τζο Μπάιντεν, προκειμένου να αποτραπεί -έστω και στο πάρα πέντε- η εμπόλεμη σύρραξη.

Το βίντεο από την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Μακρόν- Πούτιν, λίγα 24ωρα προτού ξεκινήσει η Ρωσία να σφυροκοπά την Ουκρανία, θα προβληθεί, την Πέμπτη στο γαλλικό δίκτυο «France -2», όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail».

Ο Πούτιν αγνόησε επιδεικτικά μία συνάντηση με τον Μπάιντεν καθώς ο Μακρόν προσπαθούσε να κάνει ότι περνούσε από το χέρι του για να φρενάρει τις εχθρικές διαθέσεις του ισχυρού άνδρα του Κρεμλίνου.

Η επιπόλαιη απάντηση του Πούτιν στις 20 Φεβρουαρίου έδειξε ότι η προσπάθεια του Γάλλου ηγέτη να πείσει τον Ρώσο πρόεδρο μην εμπλακεί σε πόλεμο με την Ουκρανία απέβη άκαρπη, όπως σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail».

Η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο πολιτικών ανδρών ολοκληρώθηκε με τον Μακρόν να προτείνει στον Πούτιν μια σύνοδο κορυφής με τον Αμερικανό πρόεδρο. Ο Πούτιν δεν έφερε αντίρρηση, αλλά δεν φάνηκε να ενδιαφέρεται για τον καθορισμό της ημερομηνίας, ενώ επέμεινε ότι η συνάντηση πρέπει να είναι άρτια προετοιμασμένη.

Τι είπαν τηλεφωνικά οι δύο ηγέτες στις 20 Φεβρουαρίου

«Για να είμαι ειλικρινής, θα ήθελα να παίξω χόκεϊ επί πάγου. Σας μιλάω από το αθλητικό κέντρο προτού ξεκινήσω την προπόνηση. Αλλά πρώτα θα μιλήσω με τους συμβούλους μου», είπε ο Πούτιν σε ένα εμπιστευτικό τηλεφώνημα που μαγνητοσκοπήθηκε στο Ελιζέ .

Το περιεχόμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας Μακρόν – Πούτιν, όπως και τα σχετικά πλάνα θα προβληθούν στο πλαίσιο του ντοκιμαντέρ, υπό τον τίτλο: «A President, Europe and the War» (Ένας πρόεδρος, η Ευρώπη και ο Πόλεμος).

Στην αρχή της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας, ο Μακρόν ζήτησε ωμά από τον Πούτιν να του ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του».

«Τι μπορώ να πω? Εσείς οι ίδιοι βλέπετε τι συμβαίνει», απάντησε ο Πούτιν, κατηγορώντας την Ουκρανία για αθέτηση των συμφωνιών του Μινσκ. Υποστήριξε επίσης ότι ο φιλοδυτικός πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι θέλει να προμηθευτεί πυρηνικά όπλα.

«Στην πραγματικότητα, ο αγαπητός μας εταίρος κύριος Ζελένσκι δεν κάνει τίποτα» για να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ», ισχυρίστηκε ο Πούτιν. «Σας λέει ψέματα», πρόσθεσε, κατηγορώντας επίσης τον Μακρόν ότι επιδιώκει να αναθεωρήσει τις συμφωνίες του Μινσκ. «Δεν ξέρω αν ο νομικός σας σύμβουλος ξέρει από νομικά! Όσο για μένα, κοιτάζω απλώς τα κείμενα και προσπαθώ να τα εφαρμόσω», υποστήριξε ο Μακρόν.

Ο Πούτιν στη συνέχεια τόνισε ότι οι προτάσεις των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία πρέπει να ληφθούν υπόψη.
«Αλλά δεν μας ενδιαφέρουν οι προτάσεις των αυτονομιστών», είπε ο Μακρόν.

Ωστόσο, παρά την ένταση, ο Μακρόν προσπάθησε να παίξει το ρόλο του μεσολαβητή, λέγοντας ότι θα παροτρύνει τον Ζελένσκι να «ηρεμήσει τους πάντες» όχι μόνο στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις αλλά και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.Το τηλεφώνημα τους , πάντως, ολοκληρώθηκε σε εγκάρδιους τόνους.

«Σε ευχαριστώ σε κάθε περίπτωση Βλαντιμίρ. Θα μείνουμε σε επαφή . Όταν υπάρχει, κάτι καλέστε με», δήλωσε ο Μακρόν.
«Σας ευχαριστώ, κύριε πρόεδρε», είπε ο Πούτιν, μιλώντας στη γαλλική γλώσσα

Πηγή: protothema.gr