ΟΟΣΑ: Κατακόρυφη μείωση των μεταναστευτικών ροών το 2020

Με 3,7 εκατομμύρια ανθρώπους να προσχωρούν στις 25 χώρες μέλη του οργανισμού, η μετανάστευση έφτασε πέρυσι στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγράψει από το 2003

synora ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ, οοσα, Προσφυγικό

Άνευ προηγουμένου μείωση, κατά τουλάχιστον 30%, των μεταναστευτικών ροών προς τις χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) το 2020, καταγράφεται σε έκθεση του οργανισμού.  Ταυτόχρονα, η πανδημία «τερμάτισε δέκα χρόνια συνεχούς βελτίωσης της κατάστασης των μεταναστών στην αγορά εργασίας», ανακοίνωσε σήμερα ο διεθνής οργανισμός.

«Η κρίση της COVID-19 προκάλεσε την μεγαλύτερη μείωση που έχει καταγραφεί ποτέ στις μεταναστευτικές ροές στις χώρες του ΟΟΣΑ, άνω του 30%», υπογραμμίζει ο ΟΟΣΑ στην ετήσια έκθεσή του για την μετανάστευση, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Με 3,7 εκατομμύρια ανθρώπους να προσχωρούν στις 25 χώρες μέλη του οργανισμού, η μετανάστευση έφτασε πέρυσι στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγράψει από το 2003.

Η μείωση αυτή μπορεί να είναι ακόμη πιο μεγάλη, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΟΟΣΑ: «Η μείωση των (μεταναστευτικών) ροών ξεπέρασε κατά πολύ το 50% αν δεν ληφθούν υπόψη οι αλλαγές στο καθεστώς», οι οποίες μπορούν να δείχνουν δύο φορές το ίδιο πρόσωπο.

Οι ΗΠΑ, οι οποίες παραμένουν η πρώτη χώρα μετανάστευσης στον ΟΟΣΑ, κατέγραψαν μείωση 44% σε σύγκριση με το 2019, με 576.000 νέες αφίξεις το 2020.

Μεταξύ των βασικών πέντε χωρών προορισμού του ΟΟΣΑ, η Γαλλία κατέγραψε τη λιγότερο σημαντική μείωση (-21%), με 230.000 νέες αφίξεις, σύμφωνα με τον οργανισμό.

«Όλες οι κατηγορίες μόνιμης μετανάστευσης κατέγραψαν μείωση το 2020», συνεχίζει ο ΟΟΣΑ, σύμφωνα με τον οποίο οι οικογενειακές μεταναστεύσεις, που αποτελούν παραδοσιακά τον κύριο μοχλό των μεταναστευτικών ροών, κατέγραψαν «την πιο σημαντική μείωση», η οποία ανήλθε σε ένα ποσοστό άνω του 35%.

Μικρότερη μείωση στους εργάτες γης

Ο ΟΟΣΑ επισημαίνει επίσης ότι αν και οι προσωρινές μεταναστεύσεις για εργασία μειώθηκαν σημαντικά στην πλειονότητα των χωρών, μια κατηγορία μετανάστευσης αποτέλεσε εξαίρεση το 2020, καθώς η πτώση της συγκρατήθηκε: πρόκειται για τους εποχικούς εργαζόμενους στον αγροτικό τομέα, οι είσοδοι των οποίων μειώθηκαν μόνον κατά 9% στο σύνολό τους.

Στην πλειονότητα των πλούσιων χωρών, οι τομείς της συγκομιδής και της γεωργίας συνέχισαν να αντλούν από το εργατικό αυτό δυναμικό, που αποδείχθηκε ουσιαστικής σημασίας ακόμη και την περίοδο της υγειονομικής κρίσης που προκάλεσε ο νέος κορωνοϊός.

Στις ΗΠΑ (213.000 εποχικοί) και την Πολωνία (137.000), η μετανάστευση αυτού του είδους αυξήθηκε μάλιστα το 2020.

Ανατροπή στην κατάσταση των μεταναστών στην αγορά εργασίας

Ο ΟΟΣΑ, ο οποίος μπορεί σε αυτήν την έκθεση να υπολογίσει για πρώτη φορά τις συνέπειες στις μεταναστευτικές ροές μιας ολόκληρης χρονιάς πανδημίας, σημειώνει επίσης ότι η COVID-19 «τερμάτισε δέκα χρόνια συνεχούς βελτίωσης της κατάστασης των μεταναστών στην αγορά εργασίας».

Κατά μέσον όρο, περισσότεροι από τα δύο τρίτα των μεταναστών κατείχαν μια θέση εργασίας το 2020, που ισοδυναμεί με μείωση 2% σε έναν χρόνο.

«Αυτή παρέμεινε σε σχετικά μέτρια επίπεδα καθώς έγιναν πολύ μεγάλες προσπάθειες να διατηρηθούν οι άνθρωποι στις δουλειές τους κατά τη διάρκεια της κρίσης», κυρίως στη Γαλλία, παρατηρεί ο Ζαν-Κριστόφ Ντιμόν, επικεφαλής του τμήματος του ΟΟΣΑ για τη Μετανάστευση.

Ωστόσο, σημειώνει, «οι μετανάστες εξακολουθούν να ανήκουν στους πιο ευάλωτους πληθυσμούς, επειδή είναι συγκεντρωμένοι στους τομείς που πλήττονται περισσότερο, όπως αυτός της φιλοξενίας και της εστίασης».

«Πέρα από τον αντίκτυπο της κρίσης», υπογραμμίζει, «η πρόκληση θα είναι να εξασφαλιστεί ότι το σχέδιο ανάκαμψης δεν θα αποκλείει κανέναν», συμπεριλαμβανομένων των μεταναστών.

in.gr