Οργή Τ/κ στο Λονδίνο: Zητούν παραίτηση δημάρχου που κατέβασε κατοχική σημαία

Έδωσε εντολή να κατέβει η σημαία του ψευδοκράτους από το London Borough of Waltham Forest

imagew 35 Λονδίνο, Τουρκία

Την παραίτηση της βρετανίδας επικεφαλής δημοτικής συμβούλου που έδωσε εντολή να κατέβει η σημαία του ψευδοκράτους από το London Borough of Waltham Forest ζητούν οι Τουρκοκύπριοι του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι Τ/κ την κατηγόρησαν μάλιστα για «ρατστιστική» δήλωση κατά της τ/κ κοινότητας και μαζεύουν υπογραφές για να ζητήσουν την απομάκρυνσή της.

Όπως σημειώνει σχετικό δημοσίευμα της τουρκικής Sabah, οι Τουρκοκύπριοι που ζουν στο London Borough of Waltham Forest, 17 μίλια (27 χιλιόμετρα) βορειοανατολικά του Λονδίνου, είπαν ότι τους δόθηκε άδεια να υψώσουν τη σημαία τους έξω από το δημαρχείο για να τιμήσουν την 38η επέτειο από την ίδρυση του ψευδοκράτους. Όμως λίγες ώρες μετά την ύψωση της σημαίας, η αρχηγός του συμβουλίου Grace Williams αποφάσισε να «επικρίνει τους Τουρκοκύπριους απαγορεύοντας την επίδειξη της εθνικής τους σημαίας»

Η Münevver Borova, μέλος της τουρκοκυπριακής κοινότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε στο Anadolu Agency (AA) ότι η σημαία υψώθηκε στο κοντάρι έξω από το δημαρχείο κατά τη διάρκεια της τελετής μνήμης. Είπε ότι η εκδήλωση ξεκίνησε στις 10:30 π.μ., αλλά οι υπάλληλοι έφτασαν περίπου στη 13:00, κατέβασαν τη σημαία, την έσυραν στο έδαφος και την πέταξαν στα σκουπίδια. «Ζήτησα τη σημαία, αλλά δεν μου δόθηκε. Αυτό που έκαναν, είπα, ήταν ασέβεια», πρόσθεσε.

Η Borova είπε ότι παρέμεινε στην αίθουσα μέχρι το βράδυ καθώς είναι καθηλωμένη σε αναπηρικό καροτσάκι και ζήτησε να της παραδοθεί η σημαία, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. «Αυτό ήταν ρατσισμός και διακρίσεις και παραβίαση του διεθνούς δικαίου», είπε.

Αργότερα, η Williams σε ανακοίνωσή της ζήτησε συγγνώμη από τους Ε/κ λέγοντας: «Το Συμβούλιο του Waltham Forest ζητά συγγνώμη για την προσβολή που προκλήθηκε από την έπαρση της σημαίας της βόρειας Κύπρου». Δικαιολόγησε την αφαίρεση της σημαίας επικαλούμενη την άρνηση της Βρετανίας να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος.

1619df7e83fdf6 Λονδίνο, Τουρκία

Οι Τουρκοκύπριοι, ωστόσο σύμφωνα με την Sabah, έχουν ξεκινήσει εκστρατεία ζητώντας την παραίτησή της.

Σύμφωνα με την αναφορά στο Change.org, «η Cllr Williams είχε υποχωρήσει ουσιαστικά σε καταγγελίες από μια μικρή ομάδα αντιτούρκων ρατσιστών-σχεδόν όλοι εκτός του δήμου μας».

Σημειώνουν ότι λόγω της παρέμβασής της, το συμβούλιο αφαίρεσε τη σημαία του ψευδοκράτους «λίγες ώρες μετά την ανάρτησή της αντί να της επιτρέψει να κυματίζει από την αυγή μέχρι το σούρουπο».

Η αναφορά ισχυριζόταν ότι το συμβούλιο του Waltham Forest επέτρεπε εδώ και χρόνια μια παρόμοια τελετή έπαρσης της σημαίας για το Θιβέτ, η οποία επίσης δεν αναγνωρίζεται από το Ηνωμένο Βασίλειο. «Είναι απαράδεκτο να γίνονται διακρίσεις με αυτόν τον τρόπο», ανέφερε.

Υποστήριξε ότι η συγγνώμη προς τους Ελληνοκύπριους «τοποθετεί τα συναισθήματα των Ελληνοκυπρίων πάνω από αυτά των Τουρκοκυπρίων, ενώ ταυτόχρονα δυσφημεί μια ολόκληρη εθνική κοινότητα».

1619df7e83fdf6 1 Λονδίνο, Τουρκία

«Τέτοια χυδαία ρατσιστικά, ισλαμοφοβικά αισθήματα δεν αρμόζουν σε κανένα άτομο σε δημόσιο αξίωμα και η θέση του Cllr Williams είναι πλέον αβάσιμη», ανέφερε. «Καλούμε την Cllr Williams να παραιτηθεί αμέσως και, εάν όχι, καλούμε τους συναδέλφους της δημοτικούς συμβούλους να την απομακρύνουν».

Η τ/κ κοινότητα ζήτησε επίσης από το συμβούλιο να ζητήσει συγγνώμη «από τους χιλιάδες κατοίκους του δήμου τουρκοκυπριακής καταγωγής».

Πηγή: sigmalive