«Η Τουρκία αντιμετωπίζει μία ωρολογιακή βόμβα με τα δάνεια ενεργειακών εταιρειών ύψους 51 δισ. δολαρίων», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του Bloomberg, όπου καταγράφει το πρόβλημα για τις τουρκικές επιχειρήσεις που έχουν δανεισθεί σε ξένο νόμισμα, λόγω της μεγάλης πτώσης της ισοτιμίας της λίρας.
Αντιμέτωπη με τη βουτιά της λίρας, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας κάλεσε τον περασμένο μήνα το κοινό να δανείζεται στο νόμισμα που πληρώνεται. Η προειδοποίηση αυτή ήρθε πολύ αργά για τις ενεργειακές εταιρείες της χώρας, σημειώνει το δημοσίευμα. Οι τουρκικές εταιρείες παραγωγής ενέργειας προβάλλουν ως ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για τις τράπεζες της χώρας, καθώς επένδυσαν δισεκατομμύρια δολάρια για την παραγωγή ενέργειας, προγράμματα διανομής και συμφωνίες τα τελευταία 15 χρόνια. Τώρα, με τη λίρα να υποτιμάται ταχύτερα από ό,τι μπορούν να αυξάνουν τις τιμές του ρεύματος, ορισμένες εταιρείες έχουν ετήσια κέρδη που είναι χαμηλότερα από τα ποσά που πρέπει να δώσουν για την αποπληρωμή των δανείων τους σε ξένο νόμισμα, σύμφωνα με την Ένωση Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας που έχει την έδρα της στην ‘Αγκυρα.
Δάνεια, ύψους τουλάχιστον 6,1 δισ. δολαρίων που είχαν πάρει ενεργειακές εταιρείες, είναι γνωστό ότι βρίσκονται στη διαδικασία αναδιάρθρωσης ή αναχρηματοδότησης. Σε αυτά περιλαμβάνονται δάνεια περίπου 4,1 δισ. δολαρίων της Bereket Enerji, η οποία πουλά εργοστάσια για να μειώσει τις υποχρεώσεις της. Εταιρείες σε διάφορους κλάδους έχουν συμφωνήσει, ή βρίσκονται ακόμη σε συζητήσεις, για την αναδιοργάνωση δανείων ύψους τουλάχιστον 24 δισ. δολαρίων.
Discussion about this post