Ουκρανία: Τουλάχιστον 20 νεκροί μετά το ρωσικό χτύπημα σε πολυκατοικία στο Ντνίπρο

Φόβοι για πάνω από 40 εγκλωβισμένους

0C924D33 B08B 43D2 A87B 4F7611BB8248 Εισβολη στην Ουκρανια, Ουκρανία

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά από πυραυλική επίθεση σε πολυκατοικία στο Ντνίπρο της Ουκρανίας.

Ανάμεσα στους νεκρούς υπάρχει και ένα 15χρονο κορίτσι, όπως δήλωσε ο Βαλεντίν Ρεζνιτσένκο, κυβερνήτης στην περιοχή Ντνιπροπετρόφσκ. Τουλάχισυον 73 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους 14 παιδιά. Σύμφωνα με τον Ρεζνιτσένκο, περισσότεροι από 40 άνθρωποι νοσηλεύονται σε τοπικά νοσοκομεία.

Η Ρωσία χτύπησε το πολυώροφο κτίριο στο Ντνίπρο με πύραυλο Kh-22, αναφέρει η Υπηρεσία Αεράμυνας της Ουκρανίας. Ο στρατός της Ουκρανίας αναφέρει ότι η χώρα δεν διαθέτει επί του παρόντος «καμία δύναμη πυρός ικανή να καταρρίψει αυτόν τον τύπο πυραύλου».

Η αποστολή έρευνας και διάσωσης συνεχίζεται -στη δεύτερη ημέρα της- καθώς οι αρχές φοβούνται ότι τουλάχιστον 40 άνθρωποι είναι ακόμη παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια.

Η Ρωσία συνεχίζει να σφυροκοπά την Ρωσία

Η στρατιωτική διοίκηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι χθες η Ρωσία εξαπέλυσε τρία αεροπορικά χτυπήματα, 57 πυραυλικά χτυπήματα και πραγματοποίησε 69 επιθέσεις από συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών πυραύλων. Οι ουκρανικές δυνάμεις κατέρριψαν 26 πυραύλους.

Δεν υπήρξε άμεσα σχόλιο από τη Μόσχα για τις επιθέσεις αυτές, που αποτελούν το μεγαλύτερο κύμα ρωσικών επιθέσεων στην Ουκρανία εδώ και δύο εβδομάδες και έγιναν την ημέρα που οι Ουκρανοί γιόρταζαν τον ερχομό του Νέου Έτους (με βάση το ιουλιανό ημερολόγιο).

Τα χθεσινά χτυπήματα έπληξαν υποδομές κρίσιμης σημασίας στο Κίεβο και άλλες περιοχές. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τα πλήγματα αυτά θα οδηγήσουν σε διακοπές στην ηλεκτροδότηση στην καρδιά του χειμώνα στην πρωτεύουσα και σε άλλα μεγάλα τμήματα της χώρας τις επόμενες ημέρες.

Την ώρα που συνεχίζονται χερσαίες συγκρούσεις στο ανατολικό τμήμα της χώρας, η Βρετανία ανακοίνωσε ότι θα αποστείλει 14 άρματα μάχης Challenger 2 καθώς και άλλα προηγμένα όπλα πυροβολικού τις ερχόμενες εβδομάδες.

Η πρώτη παρτίδα τεθωρακισμένων δυτικής κατασκευής στην Ουκρανία πιθανόν να θεωρηθεί από τη Μόσχα κλιμάκωση της σύγκρουσης. Η ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο δήλωσε ότι τα τεθωρακισμένα θα παρατείνουν την αντιπαράθεση. Η Γερμανία αναμένεται τώρα να δεχθεί πιέσεις για να κάνει και εκείνη το ίδιο, ενώ το Κίεβο συνεχίζει να ζητά προηγμένο στρατιωτικό εξοπλισμό.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ και οι σύμβουλοί του έχουν «αναλύσει τη στρατιωτική εικόνα, έχουν δει τον στρατηγικό αντίκτυπο στη στήριξη της Βρετανίας και έχουν εντοπίσει μια ευκαιρία όπου ο ίδιος θεωρεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και οι σύμμαχοί του μπορεί έχει τον μέγιστο αντίκτυπο», ανέφερε εκπρόσωπος της κυβέρνησης σε ανακοίνωση.

Με πληροφορίες Kyiv Independent & ΑΠΕ-ΜΠΕ