Παγκόσμια ανησυχία μετά την επίθεση των Συμμάχων στη Δαμασκό (LIVE)

cna te37796c1e61342518b73c16c5fc89820 Βρετανία, Γαλλία, ΕΠΙΘΕΣΗ, ΗΠΑ, Νέα Αμμοχώστου, Συρία

Με κομμένη την ανάσα, η παγκόσμια κοινή γνώμη παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Συρία μετά την κοινή επίθεση ΗΠΑ, Βρετανίας και Γαλλίας σε θέσεις του καθεστώτος Άσαντ που σχετίζονται με την χρήση χημικών όπλων. 

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς δήλωσε ότι η Συρία θα πρέπει να «πληρώσει το τίμημα» εάν οι ένοπλες δυνάμεις της διαπράξουν νέες επιθέσεις με χημικά όπλα. Κατά τη διάρκεια της Συνόδου των Χωρών της Αμερικής στη Λίμα του Περού, ο Πενς είπε ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ «κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ είναι προετοιμασμένες να συνεχίσουν αυτήν την προσπάθεια προκειμένου να αποκατασταθεί το αποτρεπτικό πλαίσιο που υφίσταται με στόχο το συριακό καθεστώς και οι υποστηρικτές του να γνωρίζουν ότι θα υπάρξει ένα τίμημα να πληρώσουν εάν γίνει ξανά χρήση χημικών όπλων εναντίον ανδρών, γυναικών και παιδιών».

Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου εξέφρασε χθες τη στήριξή του στις επιδρομές των ΗΠΑ, Γαλλίας, Βρετανίας στη Συρία, σημειώνοντας ότι είχαν στόχο να εναντιωθούν στη φερόμενη χρήση χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς.

“Πριν ένα χρόνο, διατύπωσα την πλήρη στήριξη του Ισραήλ στην απόφαση του POTUS (Αμερικανού Προέδρου) Τραμπ να πάρει θέση ενάντια στη χρήση και στην εξάπλωση χημικών όπλων. Η απόφαση του Προέδρου Τραμπ και η στήριξη του Ισραήλ παραμένουν αμετάβλητες”, δήλωσε ο Ντενανιάχου, σύμφωνα με ανάρτηση της υπηρεσίας Τύπου στο Twitter.

Οπως τόνισε ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, οι τρεις δυτικές χώρες “επέδειξαν ότι η δέσμευσή τους δεν περιορίζεται σε διακηρύξεις αρχών”.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είπε στον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάνότι θέλει να ενισχύσει την συνεργασία μεταξύ των χωρών τους τις επόμενες ημέρες επιδιώκονταςμια συνολική λύση για τη Συρία, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο του επικεφαλής του γαλλικού κράτους.

Ο Γάλλος πρόεδρος ευχαρίστησε τον Τούρκο πρόεδρο για τις δηλώσεις που έκανε και την υποστήριξή του στα αεροπορικά πλήγματα που διεξήγαγαν οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία στη Συρία, επισήμανε το Ελιζέ σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την τηλεφωνική συνδιάλεξή τους.

Αργά το βράδυ, ο Ερντογάν συνομίλησε και με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού για την αποκλιμάκωση της έντασης αλλά και να συνεχίσουν τις προσπάθειες για την πολιτική διευθέτηση της κρίσης.

Επίσης, συμφώνησαν να «παραμείνουν αποφασιστικοί στη μείωση των εντάσεων στο μέτωπο στη Συρία και να συνεχίσουν τις προσπάθειες για την επίτευξη μιας πολιτική λύσης». 

Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ θα έχουν συνομιλίες την Κυριακή στο Λονδίνο προκειμένου να συζητήσουν τα επόμενα βήματά τους μετά τα αεροπορικά πλήγματα που διεξήγαγαν εναντίον της Συρίας, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας.

«Στο Λονδίνο, θα διεξαχθούν συνομιλίες μεταξύ της Γαλλίας, της Βρετανίας, των ΗΠΑ και (της Γερμανίας) κατά τη διάρκεια των οποίων θα συντονίσουμε τις περαιτέρω ενέργειές μας» είπε ο Μάας σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο, προσθέτοντας ότι η πρωτοβουλία αυτή θα συζητηθεί και από το Συμβούλιο του ΝΑΤΟ.

Η Γερμανία, μαζί με τη Γαλλία, θα επιχειρήσουν να δώσουν ώθηση σε μια νέα προσπάθεια σε διεθνές επίπεδο με στόχο την επίτευξη μιας μόνιμης εκεχειρίας στη Συρία, σημείωσε επιπλέον ο Γερμανός υπουργός.

«Θα εργαστούμε από κοινού με τη Γαλλία για τη συγκρότηση ενός διεθνούς σχήματος κρατών με επιρροή, που μπορεί να παράσχει μια νέα δυναμική για την πολιτική διαδικασία» υπογράμμισε ο Μάας, τονίζοντας επίσης ότι η Γερμανία θα χρησιμοποιήσει τους δεσμούς της σε διμερές επίπεδο για να διασφαλίσει ότι η Ρωσία θα υιοθετήσει μια «εποικοδομητική» στάση επί του θέματος.

 Όπως εκτιμά η γερμανική εφημερίδα Die Welt o Μάτις ήταν αυτός που – όπως φαίνεται – έπεισε τον Αμερικανικό πρόεδρο να μην κλιμακώσει την επίθεση. Αποφασίζοντας και πάλι για μια περιορισμένη στρατιωτική επίθεση – για να αποφύγει τη σύγκρουση με τη Ρωσία.

Στην ουσία, το μήνυμα ήταν αυτό: Η επιχείρηση είναι πανομοιότυπη με εκείνη τον Απρίλιο του 2017, όταν οι πύραυλοι έπληξαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις ύστερα από τις υποψίες για τις επιθέσεις με δηλητηριώδη αέρια από το συριακό καθεστώς. Τώρα οι ΗΠΑ έπληξαν λιγότερες εγκαταστάσεις αν και ο αριθμός των πυραύλων ήταν περίπου διπλάσιος, χωρίς να υπάρχουν νεκροί.

Από την Ευρώπη μόνο Βρετανία και Γαλλία μετείχαν στην επίθεση των ΗΠΑ. Η Γερμανία και η ΕΕ απευθύνθηκαν στον ΟΗΕ για να βρουν πολυμερείς διπλωματικές λύσεις .

«Αλλά στην ουσία, η επίδειξη της δύναμης που ο πρόεδρος Τραμπ θέλησε να κάνει είναι απόδειξη αδυναμίας» εκτιμά η Die Welt. Πολλοί στο περιβάλλον του Tραμπ προφανώς ήθελαν μια πιο σκληρή επίθεση – ίσως ο νέος σύμβουλος ασφαλείας Τζον Μπόλτον να πίεζε. Τελικά, ο Mάτις επικράτησε – και ο Τραμπ έκανε μια επιχείρηση που πρέπει να γίνει κατανοητή από τη Ρωσία ως μέγιστη προτροπή, όχι πάρα πολύ ως πρόκληση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος παρεμβαίνει, αλλά δεν θέλει να εμπλακεί μακροπρόθεσμα στο συριακό τέλμα, σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα. 

«Οι περιορισμένες επιθέσεις στη Συρία άφησαν όμως τον Πούτιν να πετύχει το σκοπό του, να σώσει τα προσχήματα. Μπορεί να αποφύγει την κλιμάκωση – και μάλλον θα το κάνει. Αλλά όποια και αν είναι η απάντηση, ένα πράγμα είναι σίγουρο: 

Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι χλώριο και αέριο σαρίν χρησιμοποιήθηκαν από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις στην επίθεση με χημικά στη Ντούμα, όπως ανακοίνωσε αξιωματούχος της αμερικανικής διοίκησης.

«Την ώρα που οι πληροφορίες που διαθέτουμε είναι σαφέστερες σχετικά με τη χρήση χλωρίου, έχουμε επίσης σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τη χρήση σαρίν» είπε ο αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, σε δημοσιογράφους, ενώ επικαλέστηκε συμπτώματα τα οποία ανέφεραν αρκετές πηγές.

Το αέριο σαρίν είναι ένας ισχυρότερος νευροτοξικός παράγοντας, το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί πριν από έναν χρόνο στο Χαν Σεϊχούν, σε επίθεση που είχε επίσης προκαλέσει τα αντίποινα των ΗΠΑ.

 

Πηγή