Πανευρωπαϊκή έκρηξη στις τιμές ρεύματος και αερίου εξαιτίας Nord Stream 2

Aβεβαιότητα για το μέλλον της ρωσικής προμήθειας αερίου προς την Ευρώπη

a15b6255b19da27b1c2b0155696030a4

Με την αβεβαιότητα για το μέλλον της ρωσικής προμήθειας αερίου προς την Ευρώπη να έχει χτυπήσει κόκκινο και ενώ ο αγωγός Nord Stream 1 μετρά δύο ημέρες κλειστός για εργασίες συντήρησης, οι επιπτώσεις όσον αφορά το ενεργειακό κόστος στις αγορές της Ευρώπης είναι κάτι παραπάνω από οδυνηρές. Οι τιμές του φυσικού αερίου βρίσκονται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί στην αγορά και την ίδια στιγμή οι τιμές του ρεύματος σπάνε τα κοντέρ, φτάνοντας σε επίπεδα που θεωρούνται μη βιώσιμα.

Πιο συγκεκριμένα η τιμή του φυσικού αερίου έφτασε χθες έως και τα 183ευρώ/MWh, υπό τους φόβους που έχουν δημιουργηθεί για την ασφάλεια προμήθειας της κεντρικής Ευρώπης, μετά το πέρας της συντήρησης του αγωγού Nord Stream 1, ο οποίος έκλεισε χθες για συντήρηση για προγραμματισμένο διάστημα 11 ημερών. Ωστόσο ουδείς γνωρίζει εάν τελικώς μετά το πέρας της συντήρησης η Ρωσία θα επανεκκινήσει τις ροές αερίου προς τη Γερμανία και την Κ. Ευρώπη.

Οι αυξημένες τιμές του φυσικού αερίου επηρεάζουν αρνητικά και τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη την Ευρώπη και φυσικά και την Ελλάδα. Έτσι για σήμερα οι τιμές στις αγορές ηλεκτρισμού της Ε.Ε. είναι σημαντικά αυξημένες και πλησιάζουν ή ακόμη και ξεπερνούν σε αρκετές χώρες τα 400 ευρώ/MWh. Γαλλία, Ελβετία, Σλοβενία, Κροατία, Ιταλία και Μάλτα θα έχουν για σήμερα τιμή πάνω από τα 400 ευρώ/MWh, ενώ αρκετές άλλες χώρες όπως η Σλοβακία, η Ρουμανία, η Αυστρία και η Ουγγαρία θα έχουν τιμές πάνω από τα 390 ευρώ/MWh.

Για την Ελλάδα σήμερα η μέση της αγοράς επόμενης ημέρας του ηλεκτρισμού προβλέπεται να είναι εξαιρετικά υψηλή στα 369,07 ευρώ/MWh, με την ανώτατη τιμή να ξεπερνά τα 500 ευρώ/MWh (509 ευρώ/MWh) και την κατώτατη να διαμορφώνεται στα 256,58 ευρώ/MWh. Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι η σημερινή τιμή είναι μειωμένη κατά 2,03% σε σχέση με χθες και τα 374,85 ευρώ/MWh.

Πηγή: Capital.gr