Άρχισε η διπλή εκλογική αναμέτρηση στην Τουρκία με τον Alpha Κύπρου και το AlphanewsLive να βρίσκονται στη “Πόλη”, εκεί όπου χτυπά η καρδιά των εκλογών για να σας μεταφέρει, λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις.
Οι διπλές εκλογές στην Τουρκία, θεωρούνται από πολλούς αναλυτές οι κρισιμότερες εδώ και δεκαετίες.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διεκδικεί άλλη μία προεδρική θητεία και μετά από μια μαραθώνια προεκλογική εκστρατεία έρχεται αντιμέτωπος με άλλους πέντε υποψήφιους, με μεγαλύτερη “απειλή” τον Μουχαρέμ Ιντζέ.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θεωρείται ως το απόλυτο φαβορί, ωστόσο ενδέχεται να χρειαστεί και ένας δεύτερος γύρος εκλογών.
Αν σήμερα, κανένας υποψήφιος δεν κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στον πρώτο γύρο, τότε στις 8 Ιουλίου θα διεξαχθεί ένας δεύτερος με τους δυο μονομάχους που θα προηγηθούν στον πρώτο γύρο, κάτι στο οποίο ελπίζει το επιτελείο του Μουχαρέμ Ιντζέ, ο μεγαλύτερος αντίπαλος του Ταγίπ Ερντογάν, στη σημερινή εκλογική αναμέτρηση.
Τα πιθανά σενάρια τις τελευταίες μέρες, για τον νικητή των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία δίνουν και παίρνουν. Τον τελευταίο όμως λόγο θα έχει η κάλπη.
Ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών στην Τουρκία;
Κύπριοι αναλυτές μίλησαν στο AlphanewsLive για την κρισιμότερη εδώ και δεκαετίες εκλογική αναμέτρηση στη χώρα και καταθέτουν την δική τους άποψη για το διακύβευμα των εκλογών…
Νιαζί Κιζίλγιουρεκ – Καθηγητής Τουρκολογίας
“Είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κανείς τα αποτελέσματα αυτών των εκλογών. Θα είναι οριακά νομίζω ή θα εκλεγεί ο κ. Ερντογάν από τον πρώτο γύρο ή οριακά θα πάει στον δεύτερο γύρο. Δηλαδή δεν θα υπάρχει πολύ καθαρή εικόνα, όλα παίζουν γύρω στο 50%, 50%, 49% ως προς τον Πρόεδρο. Οι βουλευτικές φαίνονται ακόμα πιο δύσκολες γιατί πρώτη φορά στην Ιστορία της Τουρκίας η αντιπολίτευση είναι ενωμένη σε συνεργασία, κατά το κυβερνών κόμμα μάλλον θα μπορέσουν στο τέλος να έχουν πλειοψηφία στη βουλή. Θα εξαρτηθεί πάρα πολύ κατά πόσο το κουρδικό κόμμα, το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών, θα εξασφαλίσει 10% για να μπει στη Βουλή, αυτό θα καθορίσει και το αποτέλεσμα της πλειοψηφίας στη Βουλή. Σε περίπτωση που το κόμμα αυτό δεν περνάει τότε 60, 70 ακόμα και 80 βουλευτές θα πάνε στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ταγίπ Ερντογάν. Αν περνάνε όμως αυτοί οι κούρδοι βουλευτές θα πάρουν την θέση τους με την άλλη αντιπολίτευση κατά του κόμματος του Ερντογάν έτσι μπορεί να χάσει την πλειοψηφία στη Βουλή. Μπορούμε να πούμε ότι ο κ. Ερντογάν θα εκλεγεί νικητής από τον πρώτο ή δεύτερο γύρο, όμως δεν θα είναι μια καθαρή νίκη γιατί όταν άλλαξε το Σύνταγμα της χώρας είχε μια ξεκάθαρη πλειοψηφία στη βουλή και ήλπιζε μέσα από το προεδρικό σύστημα να κυβερνήσει. Αυτή τη στιγμή όμως κινδυνεύεται να χάσει την πλειοψηφία στη βουλή και να αναγκαστεί σε αυτό που βλέπουμε στη Γαλλία που ονομάζεται “κουαπιτασιόν”, δηλαδή συνύπαρξη, “συγκάτοικοι” με το κόμμα της αντιπολίτευσης. Αν κρίνει κανείς ότι δεν υπάρχει μια δημοκρατική ανεπτυγμένη κουλτούρα για να υπάρχει συνεργασία τότε η χώρα θα μπεί σε μεγάλη περιπέτεια. Εάν ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει μια πλειοψηφία, όπως την θέλει ο ίδιος στη Βουλή θα δυσκολευτεί πολύ να κυβερνήσει την χώρα. Από εκεί και πέρα βλέπω ένταση και ίσως να δοκιμάσει ξανά με πρόωρες εκλογές.”
Ζήνωνας Τζιάρρας – Μεταδιδακτορικός Ερευνητής στο Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου
“Το διακύβευμα των διπλών τουρκικών εκλογών είναι ουσιαστικά ο μελλοντικός χαρακτήρας του κράτους και της κοινωνίας. Η ενδεχόμενη νίκη του Ερντογάν, που είναι και το πιθανότερο σενάριο, θα επιφέρει περαιτέρω εμπέδωση της συντηρητικής-εθνικιστικής-αυταρχικής ηγεμονίας του Τούρκου προέδρου σε όλα τα επίπεδα, απομακρύνοντας ακόμα περισσότερο τη χώρα από τα δυτικά και κοσμικά πρότυπα, ενώ θα αυξήσει και τις αντιστάσεις προς αυτή την ηγεμονία από διάφορα στρώματα της κοινωνίας. Επιπλέον, η πιθανότητα απώλειας της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας του ΑΚΡ θα εντάξει την Τουρκία σε ένα νέο κύκλο αστάθειας και πόλωσης. Οι εν λόγω εξελίξεις θα βρούν έκφραση και στην εξωτερική πολιτική της χώρας η οποία αναμένεται να συνεχίσει την ίδια περίπου πορεία με αυξομειώσεις στη νευρικότητά της αναλόγως και εσωτερικών περιστάσεων”.
Δρ. Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή – Τέως Υπουργός Εξωτερικών
“Οι διττές εκλογές στην Τουρκία αποτελούν την κρισιμότερη εκλογική αναμέτρηση στη χώρα εδώ και πολλές δεκαετίες. Πολλά θα κριθούν από το αποτέλεσμα. Με την θέση πλέον σε ισχύ του νέου ιδιόμορφου πολιτειακού συστήματος Προεδρικής Δημοκρατίας, με την υπέρμετρη συγκέντρωση εξουσιών στον Πρόεδρο, τυχόν επανεκλογή Ερντογάν με πλειοψηφική παρουσία της Συμμαχίας του Λαού στο Κοινοβούλιο (ΚΔΑ-ΚΕΔ), θα οδηγήσει τη χώρα σε απολυταρχικές ατραπούς με έντονο εθνικιστικό χαρακτήρα και οι ήδη τραυματισμένοι δημοκρατικοί θεσμοί θα απειληθούν επικίνδυνα. Όμως, ο Ταγίπ Ερντογάν δεν θα έχει μια εύκολη αναμέτρηση. Η αντιπολίτευση για πρώτη φορά έχει συσπειρωθεί και είναι αποφασισμένη να παρεμποδίσει την επανεκλογή του. Κλειδιά στην μάχη για επικράτηση θα διαδραματίσουν η κλονισμένη οικονομία, που αυτή τη φορά μπορεί να ενεργήσει ως μπούμερανγκ σε βάρος των φιλοδοξιών του Ερντογάν, αλλά και η Κουρδική ψήφος, που αν συγκεντρώσει το όριο του 10% και μπει στη Βουλή, τότε η επιδιωκόμενη πλειοψηφία της Συμμαχίας του Λαού θα παρεμποδιστεί, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα σε μια τυχόν επανεκλογή του Ερντογάν. Για το Κυπριακό οι εξελίξεις, σε κάθε περίπτωση, αναμένεται να είναι καθοριστικές στις προσπάθειες επανέναρξης της διαδικασίας, όμως η συμμαχία του Ερντογάν με τους ακραίους εθνικιστές, που σε περίπτωση επανεκλογής θα συμμετέχουν στην κυβέρνηση, καθώς και η μη ουσιαστική διαφοροποίηση των θέσεων της αντιπολίτευσης στο Κυπριακό από τις πάγιες Τουρκικές θέσεις, δυστυχώς δεν αποτελούν καλό οιωνό”.
Δρ Νίκος Μούδουρος – Μεταδιδακτορικός Ερευνητής, Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών Πανεπιστήμιο Κύπρου
“Το πέρασμα της Τουρκίας σε ένα άλλο πολίτευμα, το προεδρικό, σηματοδοτεί την ιστορική ρήξη με τις κοινοβουλευτικές παραδόσεις της συγκεκριμένης γεωγραφίας που συναντούν τις ρίζες τους στην τελευταία περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Συνεπώς το διακύβευμα των εκλογών στο ιστορικό επίπεδο επικεντρώνεται στην δραστική αλλαγή της δομής της κρατικής εξουσίας. Μελλοντικά η σταθεροποίηση αυτής της αλλαγής θα σημαίνει την αναπαραγωγή νέων κοινωνικών και πολιτικών προσανατολισμών μέσα από τη διαλεκτική σχέση των δομών με την ίδια την κοινωνία και την οικονομική εξέλιξη. Υπό αυτή την έννοια σχηματοποιείται ένα «νέο τουρκικό κράτος», του οποίου η ιδεολογία, η δομή, οι κοινωνικές δυνάμεις στήριξης του, αλλά και οι αντιπολιτευτικές κοινωνικές δυναμικές θα είναι τα επόμενα στοιχεία του μετασχηματισμού. Μέσα στο προαναφερθέν πλαίσιο ξεχωρίζει η εξής αντιφατική προοπτική: Από τη μια πλευρά ο Έρντογαν αντιμετωπίζει συγκεκριμένες δυσκολίες στην συσπείρωση όλων των κοινωνικών δυνάμεων του συντηρητικού χώρου. Από την άλλη πλευρά, η αντιπολίτευση φαίνεται να μην έχει σπάσει οριστικά τις γραμμές της πόλωσης που την είχαν διαχωρίσει και απομακρύνει τόσα χρόνια από τον συντηρητικό χώρο. Επομένως το διακύβευμα των εκλογών σε κοινωνικό επίπεδο θα είναι η «μέτρηση» της αποτελεσματικότητας και της επιρροής των κινήτρων που έχει η μεγάλη μερίδα της συντηρητικής κοινωνίας για να συνεχίσει να αναπαράγει την εξουσία Έρντογαν. Οικονομικά προνόμια, συμμετοχή στο πελατειακό δίκτυο, βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, αλλά και καταξίωση της πολιτισμικής ταυτότητας και του αξιακού συστήματος αυτής της μερίδας της κοινωνίας ως σύμβολα του «νέου τουρκικού κράτους», είναι το κράμα αναπαραγωγής της εξουσίας, του οποίου το μέγεθος θα μετρηθεί στην κάλπη”.
Λευκωσία Αγαπίου Ελένη Λεωφ. Αμμοχώστου 19 Αγλαντζιά 22314634 Κοντόπουλου Άννα Περικλέους 15Β Στρόβολος 22752927 Κυπριανού…
Λευκωσία Γεωργίου Σούλα Βασιλέως Παύλου Α' 12Α Λευκωσία 22672502 Παπαβαρνάβας Βαρνάβας Αρμενίας 67β Στρόβολος 22264999…
Της Αναστασίας της Φαρμακολύτριας και του Αγίου Ζωίλου είναι σήμερα, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου.Τα ονόματα που…
Λευκωσία Παφίτης Γιώργος Λυκαβυτού 42 Β Έγκωμη 22658161 Βασιλείου Αγγελική Χάρη Γρούτα 8, Κατ. 5…
Λευκωσία Μήτση Μάγδα Πινδάρου 18 Λευκωσία 22750672 Τρακκούδη - Κυπριανού Μαρία Αντρέα Αβρααμίδη 88Β Στρόβολος…
Λευκωσία Κυριακούδης Μιχάλης Πινδάρου 8 Λευκωσία 22344877 Γοτουχίδης Γεώργιος Αχαιών 5 Έγκωμη 22420303 Κουράτου Γιώργος…