Ποια είναι η νέα δύναμη στα social media – Τι ψηφίζουν influencers και CEOs

Από εργαλείο εξεύρεσης θέσεων εργασίας σε… μηχανή παραγωγής μετρητών

5f4743fc8fd339529fbb39e388630e17 14

Κάποτε χρησιμοποιούνταν καθαρά ως εργαλείο εξεύρεσης θέσεων εργασίας. Τώρα, έχει εξελιχθεί σε ένα δυνατόν όπλο μάρκετινγκ ικανό να συνθλίψει τον ανταγωνισμό. To LinkedIn βρίσκονται πλέον στο επίκεντρο της στρατηγικής προώθησης των προϊόντων στην αγορά, με ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις να υποκλίνονται… στη δύναμή του. Και κυρίως τη διείσδυσή του στο αγοραστικό κοινό.

Ο έμπορος Zain Kahn μιλώντας στους FT λέει ότι κερδίζει πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια ετησίως από διαφημιστικά έσοδα, κυρίως χάρη στους εκατοντάδες χιλιάδες «οπαδούς» του στα social media.

Ωστόσο, δεν προωθεί προϊόντα στους θαυμαστές του στο TikTok και στο Instagram. Ο Kahn είναι ένας από μια νέα φυλή «influencers» που μπαίνει στην πλατφόρμα, LinkedIn.

Ο Καν έχει αποκτήσει 772.000 θαυμαστές μέσα σε περίπου ένα χρόνο. Δεν κερδίζει χρήματα απευθείας από το LinkedIn, αλλά τα χρησιμοποιεί κυρίως για να προωθήσει το ενημερωτικό δελτίο τεχνητής νοημοσύνης του, το οποίο προσελκύει διαφημιστές. «Το κοινό στο LinkedIn πιο πολύτιμο από άλλες πλατφόρμες», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Η πλατφόρμα επαγγελματικής δικτύωσης που ανήκει στη Microsoft και κάποτε αποτελούσε αποκλειστικά εργαλείο για την εξεύρεση εργασία και για δικτύωση με 930 εκατ. χρήστες σε όλο τον κόσμο αποτελεί την ανερχόμενη δύναμη στα social media.

Βροχή ερωτήσεων για συμβουλές
Η επιτυχία που καταγράψει έχει προσελκύσει αρκετούς CEO, οι οποίοι προσπαθούν τώρα να αξιοποιήσουν την πλατφόρμα και να ενισχύσουν το προφίλ της επιχείρησής τους. Ο Chief Operating Officer του LinkedIn Dan Shapero δηλώνει πως δέχονται πολλά ερωτήματα για το πώς μπορούν οι επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν την πλατφόρμα.

Ο Craig Mullaney, συνεργάτης της εταιρείας σχέσεων τύπου Brunswick Group, λέει ότι το LinkedIn έχει αποδειχθεί το πιο ισχυρό κανάλι επικοινωνίας για ορισμένους από τους διευθύνοντες συμβούλους με τους οποίους συνεργάζεται. «Σε μια κρίση, αυτή είναι συχνά η στιγμή που είναι πιο δύσκολο για τον Διευθύνοντα Σύμβουλο να διαδώσει την άποψή του, ειδικά εάν τα μέσα ενημέρωσης δεν συμφωνούν με την άποψή τους. Έτσι το [LinkedIn] λειτουργεί ως άμεσο κανάλι προς τους υπαλλήλους και τους επενδυτές του».

Για παράδειγμα πέρυσι ότι σημειώθηκαν μαζικοί πυροβολισμοί σε κατάστημα της Walmart στη Βιρτζίνια ο διευθύνων σύμβουλος της αλυσίδας επέλεξε το LinkedIn για να προσφέρει υποστήριξη σε όσους έχουν πληγεί και να καθησυχάσει το προσωπικό.

Ένα άλλο πλεονέκτημα της ύπαρξης μιας πλατφόρμας στο LinkedIn είναι η δυνατότητα προσέλκυσης προσωπικού. Σύμφωνα με μια έκθεση του 2022 του Brunswick, όταν οι αιτούντες ερευνούν μια επιχείρηση στην οποία ενδέχεται να ενταχθούν, κοιτάζουν πρώτα τον ιστότοπο της εταιρείας και μετά τη σελίδα του CEO στο LinkedIn.

Γιατί επιλέγουν το Linkedin
Σύμφωνα με τους FT, o λόγος που αρκετοί επιλέγουν το LinkedIn είναι το προφίλ χρήστη. Το X, πρώην Twitter έχει νεότερο κοινό και λιγότερο επαγγελματικό. Το LinkedIn χρησιμοποιούν όσοι έχουν ένα συγκεκριμένο όριο εισοδήματος, επομένως έχουν αγοραστική δύναμη και είναι επίσης φορείς λήψης αποφάσεων.

Για τον παίκτη του μπέιζμπολ Sahil Bloom που έγινε επιχειρηματίας, το LinkedIn είναι η μεγαλύτερη πηγή προώθησης των προϊόντων και των υπηρεσιών του καθώς βγάζει μεταξύ 60.000 και 70.000 δολάρια το μήνα από τη διαφήμιση. Δημιουργεί επίσης δυνητικούς πελάτες για τις άλλες επιχειρήσεις του, οι οποίες περιλαμβάνουν μια εταιρεία σχεδίασης ιστοσελίδων.

«Το LinkedIn βρίσκεται στα πρώτα βήματα της συνειδητοποίησης της ισχύος του ως κοινωνικού δικτύου», λέει ο Bloom. Επίσης, για όσους αναζητούν φήμη στο Διαδίκτυο χωρίς το τρολάρισμα, το LinkedIn προσφέρει έναν ασφαλέστερο χώρο από ανταγωνιστές όπως το X, σύμφωνα με τους χρήστες.

Δωρεάν πηγή
Η Γκρέτσεν Ρούμπιν, συγγραφέας μπεστ σέλερ που γράφει για την αυτοδιαχείριση και τις καριέρες, έχει σχεδόν 3 εκατομμύρια ακολούθους στην πλατφόρμα, αλλά λέει ότι «ποτέ δεν έχει δεχτεί επίθεση ούτε είχε μια τέτοια αρνητική εμπειρία». Περιγράφει την πλατφόρμα ως «μια σπουδαία δωρεάν πηγή» για τη δουλειά της, προσθέτοντας: «Αισθάνομαι ότι ο κόσμος γίνεται βοηθός στην έρευνα μου».

Το LinkedIn, το οποίο αύξησε τα έσοδα κατά 8% φέτος, ενθαρρύνει τους δημιουργούς. Προσθέτει νέες δυνατότητες όπως ήχο, ζωντανό βίντεο και ενημερωτικά δελτία ενώ διαθέτει μια ομάδα ειδήσεων και δημιουργών, με επικεφαλής τον πρώην διευθυντή του Fortune, Dan Roth, η οποία αποτελείται από περισσότερους από 200 δημοσιογράφους και συντάκτες που βοηθούν στην προώθηση και την επιμέλεια μιας ροής επαγγελματικών συζητήσεων.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα των FT, πρόσφατα, ξεκίνησε να χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για τη δημιουργία εναρκτήριων συνομιλιών και στη συνέχεια ζητά από ειδικούς να προσθέσουν τα δικά τους σχόλια και συνεισφορές.

«Αυτό που είναι πραγματικά μοναδικό στο LinkedIn είναι ότι έχουν συντακτική λειτουργία», λέει ο Mullaney. «Όταν ένα στέλεχος έχει ειδήσεις που είναι σημαντικό να ακούσει, εάν συνεργάζεται με το LinkedIn και τη συντακτική ομάδα, υπάρχουν όλα τα είδη μοχλών που μπορεί να τραβήξει η ομάδα για να δημιουργήσει πραγματική απήχηση». Αναφέρει παραδείγματα όπως η τοποθέτηση δημιουργών σε συστάσεις, ειδοποιήσεις push και την καρτέλα ειδήσεων.

Άλλοι χρήστες, όπως ο σχεδιαστής ρούχων Jason Mayden, επικροτούν την πλατφόρμα για την προώθηση της διαφορετικότητας και των μαύρων επιχειρηματιών όπου άλλοι έχουν αποτύχει.

«Έχω βρει στο LinkedIn, καθώς υπάρχει ένα επίπεδο νοημοσύνης σε αυτό που κάνω, η πλατφόρμα μου επιτρέπει να το εμφανίζω και να μην με πιάνουν περιστερά», λέει ο Mayden, ένας από τους λεγόμενους Top Voices του LinkedIn, που δημοσιεύει στους 10.000 του ακολούθους για τη δημιουργική του διαδικασία και την επαγγελματική του πορεία. «[Με] άλλες πλατφόρμες, βρίσκεστε στο έλεος ενός αλγορίθμου που σας τοποθετεί σε μια συγκεκριμένη κατηγορία».

ΠΗΓΗ: ΟΤ