Πόλεμος μεταξύ Amazon – Visa για τις υψηλές χρεώσεις

Κόβει τις συναλλαγές με κάρτες Visa που έχουν εκδοθεί στη Βρετανία

b b amazon Amazon, visa, υψηλές χρεώσεις

H Amazon.com πρόκειται από την επόμενη χρονιά να παύσει να δέχεται συναλλαγές οι οποίες διεξάγονται με τη χρήση κάρτας Visa που έχει εκδοθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ουσιαστικά, είναι και η τελευταία από μια σειρά κινήσεων του τεχνολογικού κολοσσού, ο οποίος επιδιώκει να ελέγξει τις χρεώσεις επί των συναλλαγών που ακολουθούν τα δίκτυα πληρωμών. Αναφορικά τώρα με τους χρήστες και καταναλωτές που επιλέγουν τις υπηρεσίες της Amazon, ενημερώθηκαν σχετικά αυτή την εβδομάδα.

Αφότου είχαν ήδη κάνει τις αγορές, έλαβαν ειδοποίηση από την αμερικανική εταιρεία, στην οποία αναφερόταν ότι από τις 19 Ιανουαρίου 2022 δεν θα γίνονται πλέον αποδεκτές πιστωτικές κάρτες Visa οι οποίες εκδόθηκαν στη Βρετανία, λόγω του ότι οι αγορές που γίνονται μέσω αυτών επιβαρύνονται με υψηλές χρεώσεις.

Εκπρόσωπος της Amazon δήλωσε ότι «το κόστος της αποδοχής πληρωμών με κάρτα παραμένει εμπόδιο για μια εταιρεία η οποία έχει στόχο να προσφέρει τις καλύτερες τιμές στην πελατεία της». Πάντως, εξακολουθούν να γίνονται αποδεκτές οι χρεωστικές κάρτες της Visa, της MasterCard και της American Express, καθώς και οι πιστωτικές Visa, οι οποίες έχουν εκδοθεί σε χώρες πλην του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως πληροφόρησε σχετικά τους χρήστες της η Amazon.

Επιπλέον, τους προσφέρει έκπτωση 20 στερλινών από την προσεχή αγορά τους, εάν χρησιμοποιήσουν ως προεπιλογή μια χρεωστική κάρτα ή μια πιστωτική εκτός Visa. Στη δε Σιγκαπούρη, αλλά και στην Αυστραλία, ο αμερικανικός κολοσσός έχει ήδη εφαρμόσει προσαύξηση στους καταναλωτές εκείνους οι οποίοι κάνουν χρήση πιστωτικών καρτών της Visa.

Σε δήλωσή της μέσω εκπροσώπου της η Visa εξέφρασε την απογοήτευσή της, «διότι η Amazon απειλεί να περιορίσει τις επιλογές των καταναλωτών στο μέλλον». Και προσέθεσε πως, «όταν συμβαίνει αυτό, ουδείς νικά. Εχουμε μακρά σχέση με την εταιρεία και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε ώστε να βρεθεί λύση». Αξίζει να επισημανθεί πως ουσιαστικά πρόκειται για ένα πολύ ευαίσθητο ζήτημα στη Βρετανία, ως απότοκο της αποχώρησής της από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Τόσο η Visa όσο και η MasterCard διερευνώνται για το ότι αυξάνουν ορισμένες χρεώσεις τους, τώρα που πλέον το Ηνωμένο Βασίλειο δεν ανήκει στην Ε.Ε. Πρόσφατη έρευνα αποτυπώνει ότι οι χρεώσεις πιστωτικών και χρεωστικών κρατών έχουν αυξηθεί κατά 150 εκατομμύρια στερλίνες τον χρόνο, με αποτέλεσμα να ζημιώνονται και οι Βρετανοί και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι. Η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. ουσιαστικά εξάλειψε τα όρια που υπήρχαν επί των συναλλαγών ανάμεσα στην πρώτη και στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, δίδοντας το περιθώριο στις εταιρείες έκδοσης πιστωτικών καρτών να ενισχύσουν τις προμήθειες στις διασυνοριακές πληρωμές. Τα σχετικά αναφέρουν η εταιρεία συμβούλων λιανικών πληρωμών CMS Payments Intelligence και η Βρετανική Κοινοπραξία Λιανεμπορίου.

Σημειωτέον ότι οι χρεώσεις επί των καρτών ανέκαθεν ήταν σημείο τριβής ανάμεσα σε εμπόρους, τράπεζες και διεθνή δίκτυα πληρωμών, όπως αυτά των Mastercard και Visa, οι οποίες διαθέτουν και τα μεγαλύτερα παγκοσμίως. Η Ama-zon επί σειράν ετών είχε αποπειραθεί με διάφορους τρόπους να περιορίσει τις χρεώσεις τις οποίες εκείνη κατέβαλλε από πελάτες χρήστες πιστωτικών καρτών, όπως το να προσφέρει κίνητρα για να προτιμούν τις χρεωστικές κάρτες και να προστίθεται ρευστό στους λογαριασμούς τους στην εταιρεία. Τέλος, πρέπει να αναφερθεί ότι οι λιανέμποροι συνολικά διαμαρτύρονται για τα δισεκατομμύρια που δαπανούν κάθε χρόνο για να δέχονται ηλεκτρονικές πληρωμές – σήμερα στις ΗΠΑ ανέρχονται σε 100 δισ. δολάρια και πλέον, διότι οι χρεώσεις αυξάνονται και οι καταναλωτές στρέφονται μαζικά στις κάρτες των περισσότερων προνομίων, οι οποίες όμως επιβαρύνουν με υψηλότερες προμήθειες τους εμπόρους που τις αποδέχονται.

kathimerini.gr