Politico: Ας διαβάσει Θουκυδίδη η Τερέζα Μέι για να λύσει το Brexit

Politico: Ας διαβάσει Θουκυδίδη η Τερέζα Μέι για να λύσει το Brexit

«Ενδεχομένως να αποδειχθεί η καλύτερη αγορά που έκαναν ποτέ με 7,95 λίρες»

Με την περιπέτεια του Brexit να είναι σε πλήρη εξέλιξη και τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για την 29η Μαρτίου, επίσημη ημερομηνία της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, η Βρετανία έχει πολλά να διδαχθεί από τον Θουκυδίδη.

«H ιστορία της αρχαίας Ελλάδας προσφέρει χρήσιμα διδάγματα σε κράτη που ξεκινούν αυτοκτονικές εθνικές περιπέτειες λόγω ψεμάτων και άρνησης να ακούσουν τους ειδικούς» γράφει το Politico, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο άτακτου Brexit χωρίς συμφωνία. «Θα ήταν καλό να συμβουλεύσει κανείς την πρωθυπουργό της Βρετανίας Tερέζα Μέι να πει στους βουλευτές της (και τους αξιωματούχους) να διαβάσουν το Θουκυδίδη. Ενδεχομένως να αποδειχθεί η καλύτερη αγορά που έκαναν ποτέ με 7,95 λίρες».

Το δημοσίευμα αναφέρεται σε δύο αιματηρά επεισόδια στον καταστροφικό πόλεμο μεταξύ Αθηναίων και Σπαρτιατών, που δίχασε την Ελλάδα περίπου 2.500 χρόνια πριν. Την εκστρατεία στη Σικελία και τη σφαγή των Μηλίων. Αναφέρει μάλιστα ότι είναι μια σύγκρουση που οι Βρετανοί θα κάνουν καλά να μελετήσουν, καθώς προσφέρει ένα χρήσιμο μάθημα: Ακόμα και κατά την 11η ώρα, συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί. Παραπέμπει στον Θουκυδίδη και το βιβλίο του, χαρακτηρίζοντάς το αριστούργημα της πολιτικής ψυχολογίας και στρατηγικής, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν ισχυροί παραλληλισμοί με το Brexit. Σημειώνει ότι δυστυχώς ο Θουκυδίδης δε διαβάζεται ευρέως στη Βρετανία, ενώ είναι πολύ περισσότερο της μόδας στην Αμερική, όπου είναι υποχρεωτική η ανάγνωση του βιβλίου του για υψηλόβαθμους αξιωματούχους, καθώς θεωρείται ως γκουρού για την άνοδο και την πτώση των μεγάλων δυνάμεων.

Αναφερόμενος στη σικελική εκστρατεία και επιχειρώντας τον παραλληλισμό με τη Βρετανία της εποχής του Brexit, αναφέρει ότι οι Βρετανοί το 2016, όπως και οι Αθηναίοι είχαν μικρή αίσθηση της κλίμακας της περιπέτειας που είχαν αναλάβει. Τους είχαν υποσχεθεί ότι κατάκτηση της Σικελίας θα είναι εύκολη και θα τους κάνει πλουσιότερους, ενώ όσοι αντιτάχθηκαν στην εισβολή, θεωρήθηκαν εχθροί του λαού και μη πατριώτες. Ως γνωστόν η εκστρατεία κατέληξε σε καταστροφή. Οι κρατούμενοι βρήκαν το θάνατο σε δύσοσμα λατομεία ή πουλήθηκαν ως σκλάβοι. Η ήττα ξαφνικά έκανε την Αθήνα να δείχνει περισσότερο ευάλωτη στον πόλεμο με τη Σπάρτη και το δημοκρατικό σύστημα (προσωρινά) ανετράπη δύο χρόνια αργότερα.

Το Politico αναφέρεται στην περίπτωση της σφαγής των Μηλίων, την οποία θεωρεί ως την επιτομή μιας αποτυχημένης διαπραγμάτευσης, όταν η υπεροπτική Αθηναϊκή αυτοκρατορία (η ΕΕ σε αυτή την περίπτωση) προσέγγισε το νησί της Μήλου να πει τους κατοίκους να υποταχθούν στο αυτοκρατορικό σχέδιο και να αποτίσουν φόρο τιμής. Οι θαρραλέοι Brexiteers στη Μήλο αντιτάχθηκαν στους ιμπεριαλιστές και προέκυψε ο διασημότερος διάλογος στην παγκόσμια διπλωματική θεωρία. «Το πρόβλημα είναι ότι οι νησιώτες επέμεναν σε νεφελώδεις ελπίδες για το πώς θα ήθελαν να μοιάζει ο κόσμος αντί να αποδεχθούν τα γεγονότα. Οι Αθηναίοι εξεπλάγησαν από την έλλειψη ρεαλισμού. Στο επίκεντρό της, η συζήτηση είναι μια μελέτη για τη λανθασμένη κρίση. Οι διαπραγματεύσεις αποδείχθηκαν μοιραίες γιατί οι Μήλιοι υποτίμησαν την ανάγκη των Αθηναίων να κάνουν επίδειξη δύναμης για να κρατήσουν ενωμένη την αυτοκρατορία τους. Τέλος, οι άνδρες της Μήλου σφαγιάστηκαν και οι γυναίκες και τα παιδιά πουλήθηκαν ως σκλάβοι», γράφει το Politico και αναμεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Τα καλά νέα για τους Βρετανούς είναι ότι οι Μήλιοι είχαν επανειλημμένες ευκαιρίες για να υποταχθούν στη μεγαλύτερη δύναμη, αλλά δεν το έκαναν. «Ο συμβιβασμός είναι δυνατός ακόμη και ένα λεπτό πριν τα μεσάνυχτα, αλλά μόνο αν ρίξεις τον εγωισμό σου και κάνεις μια ρεαλιστική εκτίμηση των δικών σου αδυναμιών. Το να ελπίζεις απλώς να πάνε τα πράγματα όπως θέλεις, αυτό δεν αποτελεί στρατηγική». Για να επιβιώσει η Βρετανία θα πρέπει να αναγνωρίσει τη “μήλια” τάση της να πιστεύει ότι κατέχει περισσότερα χαρτιά απ’ όσα έχει. «Κατά καιρούς, οι Βρετανοί μιλούν σαν να νομίζουν ότι είναι οι Αθηναίοι στη συζήτηση» σημειώνει.

Πηγή