«Πράσινο φως» για 3η δόση Pfizer σε νέους 16-17 ετών

Eργαστηριακά δεδομένα της Pfizer έδειξαν ότι μια ενισχυτική δόση του εμβολίου της παρέχει σημαντική προστασία έναντι της Όμικρον,

3η δόση, Pfizer, εμβόλιο

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) επέκτεινε την επιλεξιμότητα για την ενισχυτική/3η δόση της Pfizer στα άτομα ηλικίας 16 και 17 ετών.

Η άδεια έκτακτης ανάγκης από την FDA έρχεται μετά από τα αρχικά δεδομένα από Νοτιοαφρικανούς επιστήμονες και την Pfizer τα οποία υποδεικνύουν ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μειώνεται έναντι της Όμικρον μετά τους δύο εμβολιασμούς.

Ωστόσο, τα αρχικά εργαστηριακά δεδομένα της Pfizer έδειξαν ότι μια ενισχυτική δόση του εμβολίου της παρέχει σημαντική προστασία έναντι της Όμικρον, με ικανότητα καταπολέμησης του ιού ανάλογη με την προστασία κατά 95% που έχουν οι δόσεις του εμβολίου έναντι του αρχικού στελέχους του ιού.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) πρέπει να εγκρίνουν την ενισχυτική δόση για τους για νέους 16 και 17 ετών για να ξεκινήσει η χορήγηση των εμβολίων. Υπενθυμίζεται ότι το CDC ενέκρινε την ενισχυτική δόση για όλους τους ενήλικες 18 ετών και άνω τον περασμένο μήνα.

capital.gr