Η παραλλαγή Όμικρον, η οποία εξαπλώνεται πολύ πιο γρήγορα από τις προηγούμενες μεταλλάξεις του κορωνοϊού, πιθανόν να μη βοηθήσει τις χώρες να επιτύχουν τη λεγόμενη ανοσία της αγέλης κατά της COVID-19, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Από τις πρώτες μέρες της πανδημίας, αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας εξέφρασαν την ελπίδα ότι ήταν δυνατό να επιτευχθεί ανοσία της αγέλης έναντι της COVID-19, εφόσον ένα αρκετά υψηλό ποσοστό του πληθυσμού ήταν εμβολιασμένο ή μολυσμένο με τον ιό.
Σύμφωνα με την ανάλυση του Reuters, αυτές οι ελπίδες εξανεμίστηκαν καθώς ο κορωνοϊός μεταλλάχθηκε σε νέες παραλλαγές που μεταδίδονται πιο γρήγορα, επιτρέποντάς την επαναμόλυνση σε ανθρώπους που είχαν εμβολιαστεί ή είχαν προσβληθεί στο παρελθόν από τον COVID-19.
Ορισμένοι υγειονομικοί αξιωματούχοι επαναπαυτήκαν στην πιθανότητα ανοσίας της αγέλης από τότε που εμφανίστηκε η Όμικρον.
Το γεγονός ότι η παραλλαγή εξαπλώνεται τόσο γρήγορα και προκαλεί ηπιότερη νόσηση μπορεί σε σύντομο χρονικό διάστημα να προσβάλει αρκετούς ανθρώπους και να παρέχει αυτή την προστασία, υποστηρίζουν οι αξιωματούχοι.
Οι ειδικοί σε ασθένειες σημειώνουν, ωστόσο, ότι η μεταδοτικότητα της Όμικρον ενισχύεται από το γεγονός ότι αυτή η παραλλαγή είναι πιο δυνατή από τους προκατόχους της στο να μολύνει άτομα που είχαν εμβολιαστεί ή είχαν προηγούμενη μόλυνση. Αυτό προσθέτει στην απόδειξη ότι ο κορωνοϊός θα συνεχίσει να βρίσκει τρόπους για να διαπεράσει την ανοσολογική μας άμυνα, είπαν.
«Το να φτάσουμε σε ένα θεωρητικό όριο πέρα από το οποίο θα σταματήσει η μετάδοση είναι μάλλον μη ρεαλιστικό, δεδομένης της εμπειρίας που είχαμε στην πανδημία», δήλωσε στο Reuters ο Δρ Ολιβιέ λε Πολέν, επιδημιολόγος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Αυτό δεν σημαίνει ότι η προηγούμενη ανοσία δεν προσφέρει κανένα όφελος. Αντί για την ανοσία της αγέλης, πολλοί ειδικοί που σε συνέντευξή τους στο Reuters είπαν ότι υπάρχουν αυξανόμενα στοιχεία ότι τα εμβόλια και η προηγούμενη μόλυνση θα βοηθούσαν στην ενίσχυση της ανοσίας του πληθυσμού κατά του COVID-19, γεγονός που καθιστά την ασθένεια λιγότερο σοβαρή για όσους έχουν μολυνθεί ή επαναμολυνθεί.
«Όσο διατηρείται η ανοσία του πληθυσμού με αυτήν την παραλλαγή και μελλοντικές παραλλαγές, θα είμαστε τυχεροί και η ασθένεια θα είναι διαχειρίσιμη», δήλωσε στο Reuters ο Δρ David Heymann, καθηγητής επιδημιολογίας μολυσματικών ασθενειών στο London School of Hygiene and Tropical Medicine.
Όχι σαν την Ιλαρά
Τα τρέχοντα εμβόλια κατά του COVID-19 σχεδιάστηκαν κυρίως για την πρόληψη σοβαρών ασθενειών και θανάτων και όχι μόλυνσης. Ωστόσο, τα αποτελέσματα κλινικών δοκιμών στα τέλη του 2020 έδειξαν ότι δύο από τα εμβόλια είχαν περισσότερο από 90% αποτελεσματικότητα κατά της νόσου και πυροδότησε αρχικά την ελπίδα ότι ο ιός θα μπορούσε να περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό με εκτεταμένο εμβολιασμό, παρόμοια με τον τρόπο που καταπολεμήθηκε η ιλαρά με τον εμβολιασμό.
Με τον SARS-CoV-2, δύο παράγοντες έχουν υπονομεύσει από τότε αυτή την εικόνα, δήλωσε ο Marc Lipsitch, επιδημιολόγος στο Harvard T.H. Σχολή Δημόσιας Υγείας Chan.
«Το πρώτο είναι ότι η ανοσία, ειδικά στη μόλυνση, που είναι το σημαντικό είδος ανοσίας, εξασθενεί αρκετά γρήγορα, τουλάχιστον από τα εμβόλια που έχουμε αυτή τη στιγμή», είπε.
Το δεύτερο είναι ότι ο ιός μπορεί να μεταλλαχθεί γρήγορα με τρόπο που του επιτρέπει να αποφύγει την προστασία από τον εμβολιασμό ή την προηγούμενη μόλυνση – ακόμα και όταν η ανοσία δεν έχει εξασθενήσει.
«Αλλάζει το παιχνίδι όταν τα εμβολιασμένα άτομα μπορούν ακόμα να διασπείρουν τον ιό και να μολύνουν άλλους ανθρώπους», δήλωσε ο Δρ David Wohl, ειδικός μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Chapel Hill School of Medicine
Προειδοποίησε να μην ερμηνευθεί ότι η μόλυνση με Όμικρον θα αύξανε την προστασία, ειδικά έναντι της επόμενης παραλλαγής που μπορεί να προκύψει. «Ακριβώς επειδή είχατε την Όμικρον ίσως προστατεύει από το να μολυνθείτε ξανά από Όμικρον», είπε ο Wohl.
Τα εμβόλια υπό ανάπτυξη που παρέχουν ανοσία έναντι μελλοντικών παραλλαγών ή ακόμα και πολλαπλών τύπων κορονοϊών θα μπορούσαν να το αλλάξουν αυτό, δήλωσε ο Πάσι Πεντίνεν, κορυφαίος ειδικός στη γρίπη στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων, αλλά θα χρειαστεί χρόνος, συμπλήρωσε.
Ωστόσο, η ελπίδα για ανοσία της αγέλης ως εισιτήριο επιστροφής στην κανονική ζωή είναι δύσκολο να σβήσει.
«Αυτά τα πράγματα γράφτηκαν στα μέσα ενημέρωσης: Θα φτάσουμε στην ανοσία της αγέλης όταν εμβολιαστεί το 60% του πληθυσμού. Δεν συνέβη, μετά είπαν για 80%. Και πάλι, δεν συνέβη», είπε στο Reuters ο Francois Balloux, καθηγητής βιολογίας υπολογιστικών συστημάτων στο University College του Λονδίνου.
«Όσο φρικτό κι αν ακούγεται, νομίζω ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία, ουσιαστικά όλοι, θα εκτεθούν στον SARS-CoV-2», είπε.
Οι ειδικοί της παγκόσμιας υγείας αναμένουν ότι ο κορωνοϊός θα γίνει τελικά ενδημικός. Η εμφάνιση της Όμικρον, ωστόσο, έχει εγείρει ερωτήματα για το πότε ακριβώς μπορεί να συμβεί αυτό.
«Θα φτάσουμε εκεί», είπε ο Le Polain του ΠΟΥ, «αλλά δεν είμαστε εκεί αυτή τη στιγμή».
Πηγή: Reuters