Σε τροχιά ένταξης στο ΝΑΤΟ η Φιλανδία -«Θερμά ευπρόσδεκτη» λέει ο Στολτεμπεργ

Η περίπτωση της Σουηδίας

5e57ff9ea9 22

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε την Παρασκευή ότι η συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ θα «υποδεχτεί θερμά» τη Φινλανδία εάν η σκανδιναβική χώρα υποβάλει αίτηση για ένταξη υπό το φως του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Πέκα Χααβίστο δήλωσε την Πέμπτη ότι η χώρα του, η οποία μοιράζεται σύνορα 1.300 χιλιομέτρων με τη Ρωσία, θα ξεκαθαρίσει σύντομα τα επόμενα βήματα σχετικά με την πιθανότητα να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης έδειξαν ότι η Φινλανδική υποστήριξη για την ένταξη στο ΝΑΤΟ έφτασε σε υψηλό επίπεδο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Μιλώντας στον Hadley Gamble του CNBC την Παρασκευή, ο Στόλτενμπεργκ  είπε ότι η κίνηση της Φινλανδίας να εξετάσει την ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ ήταν «άμεσο αποτέλεσμα» της εισβολής της Ρωσίας στη γείτονά της στις 24 Φεβρουαρίου.

«Το μήνυμα από το ΝΑΤΟ και από εμένα είναι ότι εναπόκειται στη Φινλανδία να αποφασίσει», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

«Θα σεβαστούμε την απόφαση ανεξάρτητα από το συμπέρασμα, αλλά εάν η Φινλανδία αποφασίσει να υποβάλει αίτηση για ένταξη, είμαι βέβαιος ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα τους καλωσορίσουν θερμά — και μπορούμε πολύ γρήγορα να πάρουμε την απόφαση να τους έχουμε ως μέλος της συμμάχους», πρόσθεσε.

«Αίτηση Μεγάλη Πέμπτη»

Πάντως το ιστολόγιο Υπερβόρειοι  σημειώνει πως η εφημερίδα Iltalehti, γνωρίζει ότι το χρονοδιάγραμμα για αίτηση της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ αρχίζει να ξεκαθαρίζει. Σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας, ο πρόεδρος και η Επιτροπή Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας (TP-Utva) θα αποφασίσουν να υποβάλουν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες του Μαΐου πιθανώς ήδη και νωρίτερα.

Η διαδικασία ξεκινά με την κυβέρνηση της πρωθυπουργού Sanna Marins (SDP) να δημοσιεύει την πρόταση της έκθεσης εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας. Σύμφωνα με την εφημερίδα, αυτό θα συμβεί τη Μεγάλη Πέμπτη, 14 Απριλίου. Η έκθεση είναι σύντομη και το κείμενο δείχνει ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να υποβάλει αίτηση στο ΝΑΤΟ, γράφει η Iltalehti.

Η περίπτωση της Σουηδίας

Η Σουηδία έχει επίσης στείλει το μήνυμα ότι είναι ανοιχτή να επανεξετάσει την αδέσμευτη πολιτική της, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία προκάλεσε μια απότομη άνοδο στην υποστήριξη για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Μια σωρεία δημοσκοπήσεων στη Σουηδία που δημοσιεύθηκαν από τις αρχές Μαρτίου δείχνουν ότι σχεδόν οι μισοί και πλέον πολίτες υποστηρίζουν την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Τα σχόλια του Στόλτενμπεργκ έρχονται λίγο μετά τη διήμερη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, στο Βέλγιο, και καθώς η Ρωσία συνεχίζει να αναδιατάσσει δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία.

Απειλές Μόσχας

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πάντως χθες ότι αν η Φινλανδία και η Σουηδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, η Ρωσία θα πρέπει να “αποκαταστήσει τις ισορροπίες” με δικά της μέτρα.

Αν οι δύο χώρες ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, “θα πρέπει να κάνουμε πιο σύνθετη τη δυτική πτέρυγά μας, όσον αφορά την ασφάλειά μας”, είπε ο Πεσκόφ στο βρετανικό δίκτυο Sky News.

Ωστόσο, ανέφερε ότι η Ρωσία δεν θα εκλάμβανε μια τέτοια κίνηση ως απειλή για την ύπαρξή της, κάτι που θα την υποχρέωνε να εξετάσει τη χρήση πυρηνικών όπλων.