Σρι Λάνκα: Εκρηκτικός μηχανισμός βρέθηκε κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο

Αυξάνονται οι νεκροί, οκτώ συλλήψεις για τις επιθέσεις.

sri lanka epithesi pasxa δηλώσεις, Εκκλησία, ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ, Πάσχα, ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ, Σρι Λανκα

Οκτώ εκρήξεις μέσα σε εκκλησίες και ξενοδοχεία στη Σρι Λάνκα την Κυριακή του Πάσχα των Καθολικών προκάλεσαν τον θάνατο 215 ανθρώπων -σύμφωνα με νεότερο απολογισμό- και τον τραυματισμό 450, στη χειρότερη μορφή βίας που συγκλονίζει τη χώρα μετά τη λήξη του εμφυλίου πολέμου πριν από δέκα χρόνια. Παρότι δεν έχει γίνει ανάληψη ευθύνης, ο πρωθυπουργός Ρανίλ Γουικρεμεσίνγκε δήλωσε ότι θα ζητήσει στήριξη από το εξωτερικό για να διαπιστώσει αν οι δράστες της επίθεσης συνδέονται με τη διεθνή τρομοκρατία.

«Δεν θα επιτρέψουμε η τρομοκρατία να σηκώσει το κεφάλι της στη Σρι Λάνκα. Όλα τα μέτρα θα ληφθούν για να εξαλειφθεί», τόνισε.

Παράλληλα, εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας ανακοίνωσε ότι αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός βρέθηκε και εξουδετερώθηκε κοντά στο Διεθνές Αεροδρόμιο Μπανταρανάικε, 30χλμ από το Κολόμπο. Ο εκπρόσωπος είπε ότι τα εκρηκτικά βρέθηκαν μέσα σε πλαστικό σωλήνα, σε δρόμο περίπου 2χλμ μακριά από το διεθνές αεροδρόμιο.

Επίσης, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι οκτώ άνθρωποι συνελήφθησαν στη Σρι Λάνκα σε σχέση με το κύμα επιθέσεων που συγκλόνισε το νησί. «Μέχρι στιγμής, τα ονόματα που έχουμε είναι του τόπου μας, αλλά οι ερευνητές προσπαθούν να μάθουν αν τα πρόσωπα αυτά έχουν ενδεχομένως δεσμούς με το εξωτερικό», δήλωσε σε τηλεοπτική του ομιλία ο Ρανίλ Γουικρεμεσίνγκε. Παραδέχτηκε δε ότι υπήρχαν πληροφορίες για κινδύνους επιθέσεων, που «πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο έρευνας».

Ο αρχηγός της εθνικής αστυνομίας Πουτζούτ Τζαγιασουντάρα είχε εκδώσει προειδοποίηση πριν από δέκα ημέρες, βάσει στοιχείων από ξένη υπηρεσία πληροφοριών, τονίζοντας ότι το ισλαμιστικό κίνημα NTJ (National Thowheeth Jama’ath) σχεδίαζε «βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας» εναντίον σημαντικών εκκλησιών και της πρεσβείας της Ινδίας στο Κολόμπο. Το NTJ έγινε γνωστό πέρυσι για πράξεις βανδαλισμού εναντίον βουδιστικών αγαλμάτων.

«Πρέπει επίσης να εξετάσουμε τους λόγους για τους οποίους δεν έχουν ληφθεί οι κατάλληλες προφυλάξεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να «συλλάβει τους τρομοκράτες. Πρώτα από όλα, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η τρομοκρατία δεν θα εκδηλωθεί στη Σρι Λάνκα», τόνισε.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΓ.