Στο μουσείο Λούβρο του Αμπού Ντάμπι ο “Σωτήρας του κόσμου”

soteras toy kosmoy ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ, ΛΕΟΝΑΡΝΤΟ ΝΤΑ ΒΙΤΣΙ, ΠΙΝΑΚΑΣ, ΣΩΤΗΡΑΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Ο “Salvator Mundi” του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, ο πιο ακριβός πίνακας του κόσμου, κατευθύνεται προς το Λούβρο Αμπού Ντάμπι, όπως έχει αποκαλυφθεί.

Το νεο μουσείο έκανε την ανακοίνωση σε μια σειρά από tweets, χωρίς να επιβεβαιώσει εάν είχε αγοράσει ή απλά δανείζει το αριστούργημα 450,3 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο πίνακας χρονολογείται γύρω στα 1500 περίπου και έσπασε το ρεκόρ δημοπρασιών στη Νέα Υόρκη της Christie τον περασμένο μήνα. Είναι ένας από τους λιγότερους από 20 επικυρωμένους πίνακες του Ντα Βίντσι που υπάρχουν.

Ωστόσο, η ταυτότητα του επιτυχημένου τηλεφωνητή δεν αποκαλύπτεται, προκαλώντας ανησυχία για τον νέο ιδιοκτήτη του πίνακα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Ο πίνακας αυτός φαίνεται να πέρασε και από την Κύπρο. Ο τελευταίος που τον είχε στην κατοχή του ήταν ο Ρώσος Μεγιστάνας Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ και δημοσιεύματα αναφέρουν πως κοσμούσε τον τοίχο του σπιτιού του στη Λεμεσό.

Οι New York Times ισχυρίστηκαν ότι είδαν έγγραφα που συνδέουν την πώληση με έναν Σαουδάραβα πρίγκιπα χαμηλού προφίλ, ο οποίος δεν έχει αγοράσει μεγάλα έργα τέχνης.

Η γαλλική εφημερίδα Le Journal du Dimanche δήλωσε νωρίτερα ότι δύο επιχειρήσεις επενδύσεων αγόρασαν τον πίνακα με την ελπίδα να τον δανείσουν σε μουσεία.

Μια εκπρόσωπος της Christie’s προσέφερε τα συγχαρητήριά της στο Λούβρο Αμπού Ντάμπι, λέγοντας ότι «είναι ευτύχημα ότι το κομμάτι θα βρίσκεται σε δημόσια θέα». Αλλά στη δημοπρασία δεν επιβεβαιώθηκε αν το μουσείο ήταν πίσω από την αγορά.

 

Πηγή