Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, 83 ετών, ο οποίος νοσηλεύεται από την Κυριακή σε νοσοκομείο στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, πάσχει από πνευμονία, αλλά η κατάσταση της υγείας του βελτιώνεται, ανέφεραν το βράδυ της Δευτέρας πολιτικοί και γιατροί.
“Επισκέφθηκα τον κ. Αμπάς στο νοσοκομείο απόψε (σ.σ. χθες Δευτέρα). Πάσχει από πνευμονία και του χορηγούνται αντιβιοτικά”, ανέφερε μέσω Twitter ο Αχμεντ Τίμπι, Ισραηλινός Άραβας κοινοβουλευτικός, προσθέτοντας ότι η κατάσταση της υγείας του ογδοντάρη παλαιστίνιου ηγέτη, η εισαγωγή του οποίου αρχικά είχε αποδοθεί σε “επιπλοκές” έπειτα από “μια επέμβαση στο αυτί”, έχει “βελτιωθεί αισθητά”.
Ο Διευθυντής του αραβικού νοσοκομείου Ιστιχάρι, κοντά στη Ραμάλα, ανέφερε ότι ο Αμπάς έχει μια “φλεγμονή στον δεξιό πνεύμονα”: “Του χορηγείται η απαραίτητη θεραπεία και βρίσκεται στη διαδικασία ανάρρωσης.”
Δημοσιοποιήθηκαν εξάλλου φωτογραφίες του Αμπάς καθώς βαδίζει σε διαδρόμους του νοσοκομείου ή ενώ διαβάζει εφημερίδα, σε μια προφανή προσπάθεια να διασκεδαστούν οι φήμες σύμφωνα με τις οποίες ο Αμπάς βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.
Κρατικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης μίλησε με πολιτικούς ηγέτες της περιοχής για να τους καθησυχάσει όσον αφορά την κατάσταση της υγείας του.
Ο Αχμεντ Τίμπι-ο οποίος είναι επίσης γιατρός-ανέφερε πως περιμένει ότι ο Μαχμούντ Αμπάς θα χρειαστεί να περάσει “πολλές ημέρες ακόμη” στο νοσοκομείο.
Ο Αμπάς εισήχθη στο νοσοκομείο την Κυριακή. Ήταν η τρίτη φορά που ο 83χρονος διακομίστηκε σε νοσοκομείο μέσα σε μία εβδομάδα, αφού υπεβλήθη σε μια ήσσονος σημασίας χειρουργική επέμβαση στο αυτί την Τρίτη και εισήχθη για να υποβληθεί σε εξετάσεις το βράδυ του Σαββάτου.
Η κατάσταση της υγείας του Αμπάς, γνωστού μανιώδους καπνιστή, γίνεται συχνά αντικείμενο φημών. Τον Φεβρουάριο, είχαν ήδη κυκλοφορήσει φήμες όταν υπεβλήθη σε ιατρικές εξετάσεις κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στις ΗΠΑ.
Ο Αμπάς εξελέγη πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής το 2005, για θεωρητικά τετραετή θητεία. Παρέμεινε στον θώκο, ελλείψει εκλογών, εξαιτίας των διαιρέσεων των παλαιστινιακών οργανώσεων και ιδίως εξαιτίας της διένεξης ανάμεσα στη Φάταχ και τη Χαμάς, το ισλαμιστικό κίνημα που ασκεί την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας.
Δεν έχει ονομάσει μέχρι σήμερα κανέναν διάδοχο.