Στρατιωτικός νόμος κηρύχθηκε στην Ουκρανία ‑ Κλιμακώνεται η ένταση με Ρωσία

AP 18330525396685 ΠΟΡΟΣΕΝΚΟ

ΕΚΤΑΚΤΟ

Ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο υπέγραψε σήμερα διάταγμα που επιβάλλει τον στρατιωτικό νόμο για 60 ημέρες από την 28η Νοεμβρίου, αναφέρεται σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του, αν και χρειάζεται κοινοβουλευτική έγκριση προκειμένου να τεθεί σε ισχύ.

Χθες η Ρωσία πυροβόλησε και συνέλαβε τρία μικρά πλοία του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού, προκαλώντας μια απότομη κλιμάκωση των εντάσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Το ουκρανικό κοινοβούλιο αναμένεται να συζητήσει το προεδρικό διάταγμα αργότερα σήμερα, αν και κοινοβουλευτική επιτροπή, η συνεδρίαση της οποίας μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση, το ενέκρινε ομόφωνα.

Όπως μεταδίδουν το Reuters και το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ουκρανική νομοθεσία για τον στρατιωτικό νόμο προβλέπει μεγάλο αριθμό περιορισμών, περιλαμβανομένων εκείνων της μετακίνησης και της ειρηνικής συνάθροισης, της απαγόρευσης κυκλοφορίας, και περιορισμών στα ΜΜΕ, αν και το διάταγμα του Ποροσένκο δεν κάνει κάποια ειδική αναφορά σε τέτοιους περιορισμούς.

Έντεκα μέτρα που περιγράφονται στο διάταγμα προβλέπουν την κινητοποίηση εφεδρικών δυνάμεων, την οργάνωση της αεράμυνας σημαντικών κρατικών εγκαταστάσεων και τη λήψη επειγόντων βημάτων για την εφαρμογή μέτρων αυξημένης κυβερνοασφάλειας και τη διασφάλιση της δημόσιας τάξης.

Πηγή