Νέα στοιχεία προκύπτουν καθημερινά για το τρομακτικό δυστύχημα που σημειώθηκε τη δεύτερη μέρα του χρόνου στο αεροδρόμιο Χανέντα του Τόκιο, όταν ένα Airbus της Japan Airlines με 379 επιβάτες συγκρούστηκε, στον διάδρομο προσγειώσης, με ένα μικρό αεροσκάφος της ακτοφυλακής (ένα Bombardier Dash-8), με συνέπεια να τυλιχτυούν αμφότερα στις φλόγες και να χάσουν τη ζωή τους πέντε άτομα.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο BBC εκπρόσωπος της Japan Airlines (JAL), οι πιλότοι του Airbus δεν είχαν αντιληφθεί πως το αεροσκάφος είχε πιάσει φωτιά μετά τη σύγκρουση και μια αεροσυνοδός ήταν εκείνη που τους ενημέρωσε. Μετά από αυτό, κινήθηκαν όλες οι διαδικασίες για να υλοποιηθεί με απόλυτη ακρίβεια η εκένωση και των 379 επιβαινόντων (των 367 επιβατών και των 12 μελών του πληρώματος).
«Αμέσως μετά την προσγείωση του αεροπλάνου, ο πιλότος ένιωσε ένα ξαφνικό κρότο και έχασε τον έλεγχο, στην προσπάθειά του να το κρατήσει στον διάδρομο προσγείωσης. Υπήρξε πυρκαγιά, αλλά οι πιλότοι δεν την αντιλήφθηκαν στην αρχή… Έμαθαν γι’ αυτήν μέσω της αεροσυνοδού καμπίνας», δήλωσε εκπρόσωπος της JAL.
The Japan Airlines accident is an important reminder that disaster preparedness, evacuation drills and proper instructions during emergencies are the key to safety#DisasterPreparedness #SafetyAwareness #drills #japanearthquake #japanairways #planecrash #flightsafety #evacuation pic.twitter.com/fMjhyUuDKi
— GeoHazards Society (@GeoHazIndia) January 4, 2024
Στο αεροσκάφος επέβαιναν τρεις πιλότοι και 12 αεροσυνοδοί όταν έγινε η σύγκρουση. Το σύστημα ανακοινώσεων του αεροσκάφους είχε υποστεί ζημιά, με αποτέλεσμα τα μέλη του πληρώματος να αρπάξουν μεγάφωνα και να αρχίσουν να φωνάζουν για να δώσουν τιςε απαραίτητες οδηγίες στους επιβάτες.
«Το πρώτο πράγμα που έκαναν οι αεροσυνοδοί, αφού συνειδητοποίησαν ότι υπήρχαν επιβάτες που κατάλαβαν πως το αεροπλάνο τους είχε πάρει φωτιά, ήταν να τους ζητήσουν να παραμείνουν ήρεμοι και να μην σηκωθούν όρθιοι, κάτι που θα μπορούσε να κάνει τη διαφυγή πολύ δύσκολη. Το σύστημα αναγγελιών ήταν άχρηστο και έτσι οι οδηγίες εστάλησαν χωρίς αυτό».
Τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης χαρακτήρισαν την εκκένωση ως «θαύμα που έγινε μέσα σε 18 λεπτά». Οι επιβάτες άφησαν τις χειραποσκευές τους, έτρεξαν στις εξόδους κινδύνου και «γλίστρησαν» έξω από το αεροσκάφος πριν αυτό τυλιχθεί στις φλόγες.
«Καθώς ο καπνός άρχισε να μπαίνει στην καμπίνα και να εξαπλώνεται, οι αεροσυνοδοί άρχισαν να φωνάζουν στους επιβάτες, λέγοντας: “Αφήστε τα πράγματά σας!”, “Βγάλτε τα τακούνια σας (για τις γυναίκες)” και “Χαμηλά το κεφάλι”», δήλωσε ο εκπρόσωπος.
Η «συνεργασία τους ήταν το κλειδί για να μπορέσουν όλοι οι επιβάτες να διαφύγουν γρήγορα και με ασφάλεια», πρόσθεσε.
Οι πιλότοι ανέφεραν επίσης ότι δεν είχαν οπτική επαφή με το αεροπλάνο της ακτοφυλακής, οπότε δεν συζήτησαν καν τη ματαίωση της προσγείωσής τους, προστίθεται στις αναφορές.
Αποκαλυπτικές οι συνομιλίες με τον ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας
Οι ιαπωνικές αρχές δήλωσαν χθες ότι το επιβατικό αεροσκάφος είχε λάβει άδεια προσγείωσης, αλλά το μικρότερο αεροπλάνο δεν είχε λάβει άδεια απογείωσης, με βάση τις απομαγνητοφωνήσεις των οδηγιών του ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας προς τα αεροπλάνα που συγκρούστηκαν.
Οι 379 επιβάτες και μέλη του πληρώματος της πτήσης JAL516 πρόλαβαν να απομακρυνθούν από το αεροσκάφος μετά τη σύγκρουσή του με μικρότερο αεροσκάφος της ιαπωνικής ακτοφυλακής.
Από τη σύγκρουση προκλήθηκε έκρηξη και το Airbus Α350 της Japan Airlines πήρε φωτιά. Καταστράφηκε ολοσχερώς μετά την απομάκρυνση όλων των επιβατών και των 12 μελών του πληρώματος. Η κατάσβεση της πυρκαγιάς διήρκεσε οκτώ ώρες, σύμφωνα με την πυροσβεστική.
Πέντε από τους έξι επιβαίνοντες στο αεροσκάφος De Havilland Dash-8 της ακτοφυλακής σκοτώθηκαν, με τον πιλότο να καταφέρνει να διασωθεί, αν και είναι σοβαρά τραυματισμένος.
Το αεροσκάφος αυτό ετοιμαζόταν να απογειωθεί για να μεταφέρει είδη πρώτης ανάγκης στους πληγέντες από τον σεισμό της Δευτέρας στην περιφέρεια της Ισικάουα.
Οι αρχές έχουν μόλις ξεκινήσει τις έρευνες για τα αίτια της σύγκρουσης και υπάρχει αβεβαιότητα ως προς τις συνθήκες του δυστυχήματος, περιλαμβανομένου του πώς τα δύο αεροσκάφη βρέθηκαν στον ίδιο διάδρομο προσγείωσης – απογείωσης, λίγες μόλις εβδομάδες αφότου η παγκόσμια αεροπορική βιομηχανία δέχτηκε προειδοποιήσεις σχετικά με την ασφάλεια των διαδρόμων.
Οι απομαγνητοφωνήσεις των οδηγιών του πύργου ελέγχου που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τις αρχές φαίνεται να δείχνουν ότι το αεροσκάφος της Japan Airlines είχε λάβει άδεια προσγείωσης, αλλά ότι εκείνο της ακτοφυλακής είχε κληθεί να τροχοδρομήσει μέχρι ένα σημείο αναμονής κοντά στον διάδρομο προσγείωσης-απογείωσης.
Αξιωματούχος της ιαπωνικής υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας είπε στους δημοσιογράφους ότι δεν υπάρχει ένδειξη σε αυτές τις απομαγνητοφωνήσεις ότι το αεροπλάνο της ακτοφυλακής είχε λάβει άδεια απογείωσης.
Ο κυβερνήτης του είπε ότι εισήλθε στον διάδρομο αφού έλαβε άδεια, σύμφωνα με αξιωματούχο της ακτοφυλακής, ενώ ταυτόχρονα παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχει κάποια ένδειξη στις απομαγνητοφωνήσεις πως του είχε δοθεί άδεια να το κάνει.
“Το υπουργείο Μεταφορών υποβάλλει αντικειμενικό υλικό και θα συνεργαστεί πλήρως με την … έρευνα για να διασφαλίσει ότι θα εργαστούμε από κοινού για να λάβουμε όλα τα πιθανά μέτρα ασφαλείας ώστε να αποτραπεί πιθανή επανάληψη”, είπε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Μεταφορών Τετσούο Σάιτο.
Το Ιαπωνικό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών ερευνά το περιστατικό με τη συμμετοχή υπηρεσιών στη Γαλλία, όπου κατασκευάστηκε το αεροπλάνο Airbus, και στη Βρετανία, όπου κατασκευάστηκαν οι δύο κινητήρες Rolls-Royce, ανέφεραν άτομα που γνωρίζουν το θέμα.
Το Συμβούλιο ανέκτησε τον καταγραφέα φωνής από το αεροσκάφος της ακτοφυλακής, ανέφεραν οι αρχές.
Στο μεταξύ, η αστυνομία του Τόκιο ερευνά εάν πιθανή ανθρώπινη αμέλεια οδήγησε σε θανάτους και τραυματισμούς, έγινε γνωστό από πολλά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του πρακτορείου ειδήσεων Kyodo και της επιχειρηματικής εφημερίδας Nikkei.
Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι έχει συσταθεί ειδική μονάδα η οποία ερευνά τον διάδρομο προσγείωσης – απογείωσης και σκοπεύει να πάρει καταθέσεις από τους εμπλεκόμενους.
«Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έγινε ανθρώπινο λάθος», δήλωσε ο Χιρογιούκι Κομπαγιάσι πρώην πιλότος της JAL. «Σε γενικές γραμμές επιτρέπεται μόνο σε ένα αεροσκάφος να εισέλθει στον διάδρομο, αλλά, παρά το γεγονός ότι δόθηκε άδεια προσγείωσης, το αεροσκάφος της ακτοφυλακής βρισκόταν στον διάδρομο», πρόσθεσε.
Πηγή: protothema.gr