Συνεδριάζει σήμερα το ΣΑ-Νέα πλήγματα Ισραήλ σε Συρία και Λίβανο

Συνεδριάζει εκ νέου σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών

288DED2F 04A3 42F7 BF53 26C47C179F08

Συνεδριάζει εκ νέου σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, μετά την έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας και κατόπιν αιτήματος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Η συγκεκριμένη, ήταν η πρώτη χώρα του Κόλπου, που προχώρησε σε εξομάλυνση των σχέσεών της με το Ισραήλ.

Πολλά κράτη του Κόλπου έχουν προειδοποιήσει το Τελ Αβίβ να μην επιχειρήσει ευρεία χερσαία επιχείρηση στη Γάζα, με τη Σαουδική Αραβία να κάνει λόγο για αδικαιολόγητη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και το Ομάν να κατηγορεί το Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου.

Η νέα φάση του πολέμου που ανακοίνωσε ο Νετανιάχου κλιμακώνεται με σκληρές μάχες μεταξύ του στρατού του Ισραήλ και της Χαμάς εντός του εδάφους της Λωρίδας της Γάζας και ανηλεείς ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Ο ισραηλινός στρατός ζήτησε την εκκένωση του μεγαλύτερου νοσοκομείου Αλ Κουντς, καθώς θεωρεί ότι κάτω από αυτό βρίσκεται υπόγειο στρατηγείο της Χαμάς. Άραβες δημοσιογράφοι λένε ότι τη νύχτα χτυπήθηκαν από αέρος και με πυρά πυροβολικού στόχοι σε απόσταση αναπνοής από αυτό, όπως και κοντά στο νοσοκομείο Αλ Σίφα.

Περισσότερα ισραηλινά στρατεύματα έχουν εισέλθει στο παλαιστινιακό έδαφος, ενώ αεροσκάφη επιτέθηκαν σε περισσότερες από 450 θέσεις της Χαμάς. Σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές σημειώθηκαν μάχες σώμα με σώμα στο νοτο ανατολικά της Χαν Γιουνίς, κοντά στην ισραηλινή μεθόριο.

Όπως αναφέρει ο ισραηλινός στρατός τα τανκς μπήκαν μέσα σε βάθος δύο χιλιομέτρων, ενώ οι μαχητές της Χαμάς βγήκαν μέσα από τα τούνελ. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των Ταξιαρχών Αλ Κασάμ σκοτώθηκαν Ιστραηλινοί στρατιώτες στην βόρεια Γάζα. Οι πλέον σφοδρές συγκρούσεις έγιναν στο πέρασμα Ερέζ στη βορειότερο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Ανταλλαγές ρουκετών έγινε και με δυνάμεις της Χεζμπολάχ στα σύνορα του Ισραήλ με το Λίβανο. Χτυπήματα εκατέρωθεν με ρουκέτες και στα σύνορα με τη Συρία.