Συρία: Νεκρός άμαχος από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου

Στην πόλη αυτή είχαν σημειωθεί και άλλες βομβιστικές επιθέσεις τα τελευταία χρόνια, αλλά ήταν η πρώτη τέτοια ενέργεια που σημειώθηκε φέτος

6BC5F0A1 1378 4BFB B0F9 655A107230EF άμαχος, νεκρός, Συρία, Τρομοκρατία

Έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στην ανταρτοκρατούμενη πόλη Αζάζ στη βορειοδυτική Συρία στοίχισε σήμερα τη ζώη ενός αμάχου και προκάλεσε τον τραυματισμό περαστικών, ενώ στο ανατολικό τμήμα της επαρχίας Χομς, στο κέντρο της χώρας, 11 τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος σκοτώθηκαν σε σειρά νυκτερινών πληγμάτων που πραγματοποιήθηκαν από τη ρωσική Πολεμική Αεροπορία.

Διασώστης δήλωσε πως αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός ήταν τοποθετημένος σ’ ενα όχημα που είχε σταθμεύσει κοντά σε γραφείο τοπικών μεταφορών της Αζάζ, η οποία βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Στην πόλη αυτή είχαν σημειωθεί και άλλες βομβιστικές επιθέσεις τα τελευταία χρόνια, αλλά ήταν η πρώτη τέτοια ενέργεια που σημειώθηκε φέτος.

Υποστηριζόμενοι από την Τουρκία άραβες αντάρτες στην Αζάζ και σε άλλα τμήματα του θυλάκου είχαν κατηγορήσει για τις προηγούμενες εκρήξεις την πολιτοφυλακή των Κούρδων της Συρίας YPG, η οποία ελέγχει περιοχές στη γειτονική Τελ Ριφάτ καθώς και εδάφη στη βορειοανατολική Συρία.

Η YPG έχει κατηγορήσει την Τουρκία ότι σκοτώνει αμάχους με επιδρομές μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο πλαίσιο ενός πολέμου φθοράς που διεξάγει η Άγκυρα εναντίον των εδαφών που ελέγχονται από τους Κούρδους στη βόρεια Συρία.

Εξάλλου, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε πως 11 τζιχαντιστές σκοτώθηκαν «στη διάρκεια των τελευταίων ωρών από αεροπορικά πλήγματα που πραγματοποιήθηκαν από τη ρωσική Πολεμική Αεροπορία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη συριακή έρημο».

Τα πλήγματα πραγματοποιήθηκαν «στην έρημο αλ-Σαχνέ και Τάντμορ (κέντρο) και στην έρημο Ντεΐρ Εζόρ (ανατολικά)».

«Οι τζιχαντιστές κρύβονται σε σπηλιές» που βρίσκονται σ’ αυτή την ερημική περιοχή όπου πυρήνες του Ισλαμικού Κράτους εξακολουθούν να είναι ενεργοί, ανακοίνωσε ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, περίπου 20 τζιχαντιστές τραυματίσθηκαν, ορισμένοι εξ αυτών σοβαρά.

Η επίθεση αυτή είναι η πιο φονική του είδους από το Νοέμβριο, όταν 16 τζιχαντιστές είχαν χάσει τη ζωή τους σε ρωσικές επιδρομές.

Από τον Μάρτιο του 2019 έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 1.128 τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ